magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Dvaja výnimoční umelci v STM
@ Kultúra -> Výtvarné umenie      Mar 04 2014 - 10:19 GMT

Od 28. februára do 30. marca vystavujú v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach dvaja výnimoční umelci. Ruský maliar Vladimír Domničev a český výtvarník Josef Valčík predstavili publiku svoju tvorbu z posledných rokov. Vernisáž výstavy navštívil okrem iných vzácnych hostí aj bývalý prezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster, ktorý daroval vystavujúcim umelcom svoju knihu fotografií. V príjemnej atmosfére vernisáže si so záujmom prezrel vystavené diela a diskutoval s autormi, ktorých tvorba je na Slovensku prezentovaná prvýkrát. Hudobne vernisáž obohatil Robo Opatovský s kapelou.

Vladimír Domničev, pôvodom Rus, sa na prelome tisícročí rozhodol ako slobodný umelec opustiť rodnú krajinu a dnes žije a tvorí v Prahe, z ktorej atmosféry často čerpá námety. Na výstave v Košiciach predstavil diela, ktoré sa žánrovo, tematicky a motivicky dominantne dotýkajú mestských scenérii, večerných ulíc, anonymných mestských chodcov, urbánnych momentiek či pouličných kaviarní.

Josef Valčík, rodák z českého Kyjova, ktorý už zaujal mnohých zberateľov na výstavách doma i v zahraničí, sa venuje maľbe, soche i fotografii. V maľbe ho zaujíma akt, kvetinové zátišie, krajina a tvorí aj abstraktné, expresívne ladené obrazy. Na výstave predstavil svoje maľby kvetín, ktoré balansujú na hranici tradičného žánru zátišia a abstraktnej maľby. Návštevníci výstavy si všimli, že motív kvetín je pre autora iba východiskovým bodom, z ktorého sa vydáva do priestorov expresívnej, niekedy až gesticky živelnej abstraktnej obraznosti. Jeho originálny a nezameniteľný „vášnivý pastózny rukopis“, ako ho pomenoval profesor dejín a teórie umenia Marián Zervan, nadobúda často až reliéfny charakter. Energia farby a umelcovo maliarske gesto doslova vystupujú z obrazu a prinášajú divákovi autentický, radostný a oslobodzujúci estetický zážitok.

Vysokú umeleckú hodnoty oboch umelcov vyzdvihol v úvodnom príhovore aj generálny riaditeľ STM Ing. Eugen Labanič.

V spolupráci so Slovenským technickým múzeom výstavu pripravila spoločnosť ARTisti & Co, ktorá vytvorila v Európe unikátny koncept „supermarketov s umením“, čím sa snaží dostať kvalitné umenie bližšie k ľuďom. Josef Valčík a Vladimír Domničev sú jedni z najžiadanejších spomedzi 50 umelcov, ktorých  ARTisti & Co zastupuje. V Košiciach svojou tvorbou zaujali mnohých, vrátane prezidenta Rudolfa Schustera.

K výstave vyšli obom umelcom katalógy, ktoré sú verejnosti k dispozícii v budove STM na Hlavnej 88 v Košiciach. Všetky vystavené diela sú predajné, takže ľudia sa z ich krásy nemusia tešiť iba chvíľu počas návštevy galérie, ale ako ich majitelia celý život. Navyše, pri kúpe týchto originálnych diel ide o výhodnú investíciu, keďže trhová hodnota tvorby oboch vystavujúcich umelcov má potenciál rásť.

Minuloročné Európske hlavne mesto kultúry a jeho obyvatelia či návštevníci si v marci užijú vďaka výstave Vladimíra Domničeva a Josefa Valčíka ďalšiu umeleckú lahôdku.

Viac umenia nájdete na www.artisticostores.com, ďalšie informácie aj na www.stm-ke.sk.

¼uboš Lehocký

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]