magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 26. 03.2014
@ Aktuálne -> Polícia      Mar 27 2014 - 11:56 GMT

Policajtom PMJ sa podarilo prehovoriť mladého muža, ktorý chcel skočiť z okna 12. poschodia

Včera popoludní hliadky pohotovostnej motorizovanej jednotky KR PZ Košice boli vyslané na zastávku MHD na križovatke ulíc Kuzmányho a Poštová v Košiciach, kde mal muž sediaci na vozíčku hádzať kamienky do zastávky a bol agresívny. Po príchode policajných hliadok na miesto svedkovia uviedli, že keď ho ľudia upozorňovali, aby s tým prestal a že zavolajú políciu, muž sa s vozíčkom pohol k najbližšej bytovke, vošiel dnu a výťahom sa vyviezol hore. Policajti sa rozdelili, pričom jedna skupina išla po schodoch a druhá výťahom.

Muža našli sedieť na parapete otvoreného okna na dvanástom poschodí obytného bloku. Policajtom vykrikoval, že chce skončiť so životom. Tiež im prízvukoval, aby sa nepribližovali, pretože už raz skočil z najvyššieho poschodia jedného z košických obchodných centier a urobí to aj teraz. Stále sa viac nahýnal z okna, pričom bezprostredne ohrozoval svoj život a zdravie. Policajti sa s mužom snažili komunikovať a odpútať jeho pozornosť. Za neustálej konverzácie sa k nemu približovali a snažili sa ho presvedčiť, aby upustil od svojho konania. Policajtom sa podarilo muža prehovoriť, pričom im dovolil, aby mu pomohli zliezť z parapety okna a tým odvrátili hroziace nebezpečenstvo. Následne prišli na miesto privolaní pracovníci RZP, ktorí 21-ročného Košičana previezli za asistencie polície do košickej nemocnice.

Anonym nahlásil bombu na súde i v škole

Včera (26.3.) krátko po 10-tej hodine riaditeľke jednej zo základných škôl na sídlisku Terasa v Košiciach anonym telefonicky oznámil: “ Chcem Vám povedať, že na škole máte bombu“. Asi o hodinu na to telefonicky oznámil anonym pracovníčke košického magistrátu, že na košickom súde je bomba. Na miesta boli okamžite vyslané policajné hliadky i psovodi so služobnými psami na vyhľadávanie výbušnín. Z objektov krajského i okresných súdov, ústavného súdu ako aj zo školy boli následne evakuovaní pracovníci i prítomné osoby.

V oboch prípadoch pyrotechnické prehliadky boli ukončené s negatívnym výsledkom.

V zmysle zákona týmto konaním páchateľ úmyselne spôsobil nebezpečenstvo vážneho znepokojenia aspoň časti obyvateľstva nejakého miesta tým, že rozšíril poplašnú správu, ktorá nie je pravdivá. Páchateľ šírením poplašnej správy by si mal uvedomiť, že sa dopúšťa trestného činu a takto zavádza záchranné zložky vyslané na miesto, pričom práve v tom čase iní ľudia skutočne potrebujú pomoc. Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície OR PZ v Košiciach v oboch prípadoch začal trestné stíhanie pre prečin šírenia poplašnej správy (trestná sadzba na jeden až päť rokov). Polícia po páchateľoch intenzívne pátra.

Košickí „péemječkári“ zadržali Čecha, ktorý čelí obvineniu z 9 skutkov

Košickí policajti pohotovostnej motorizovanej jednotky KR PZ  včera krátko po polnoci zadržali 39-ročného Václava občana Českej republiky, ktorý v deviatich prípadoch od 22. februára do 25. 3. tohto roku po rozbití sklenenej výplne vchodových dverí vlámal do košických predajní i firiem a následne z nich odcudzil peniaze, registračné pokladne a rôzne písomnosti. V štyroch prípadoch neodcudzil nič, avšak nie malé škody spôsobil poškodením dverí či okna. Odcudzením vecí a poškodením zariadenia spôsobil majiteľom celkovú škodu vo výške takmer  6.400,-€. Policajti obvineného muža zadržali po tom, ako v utorok krátko pred polnocou rozbil sklenenú výplň vchodových dverí predajne na Gudernovej ulici, odkiaľ odcudzil registračnú pokladňu a ušiel. Neušiel však ďaleko, policajti podozrivého muža spozorovali na Toryskej ulici, ako prechádza cez priechod pre chodcov. Keď zbadal policajnú hliadku, dal sa na útek. Policajti muža za použitia donucovacích prostriedkov zadržali a umiestnili do cely policajného zaistenia. Taktiež zaistili registračnú pokladňu, ktorú odcudzil z predajne a zahodil do kontajnera. Obvinenému mužovi, ktorý v deviatich prípadoch čelí obvineniu z prečinu krádeže, resp. poškodzovania cudzej veci, hrozí trest odňatia slobody až na dva roky. Zároveň poverený príslušník PZ  Obvodného oddelenia PZ Košice Západ spracoval podnet na vzatie obvineného do väzby. Nie je vylúčené, že bude obvinený aj z ďalších skutkov. Obvinený muž je podozrivý z ďalších najmenej dvoch krádeží, ktoré polícia dokumentuje, resp. vyšetruje.

Z prečinu krádeže a porušovania domovej slobody obvinili košickí policajti aj 31-ročného Martina z Košíc, ktorý v polovici februára tohto roku preliezol plot rodinného domu na Jihlavskej ulici v Košiciach, odkiaľ l z terasy ukradol voľne položenú kosačku. Majiteľovi spôsobil škodu 100,-€. Za tento skutok mu hrozí až dvojročné väzenie.

Traja chlapci „potiahli“ z domu peniaze, obvineniu čelí matka jedného z nich za to, že si peniaze chcela ponechať

Kriminalisti z okolia spolu s policajtmi Obvodného oddelenia OO PZ Bidovce objasnili krádež z minulého štvrtka, kedy traja maloletí chlapci (10,12,13) z Vtáčkoviec (okr. Košice okolie) z neuzamknutého rodinného domu v uvedenej obci odcudzili finančnú hotovosť 300,-€.  Vzhľadom na to, že ide o osoby, ktoré pre nedostatok veku nie sú trestné zodpovedné, bude trestné stíhanie zastavené. Obvineniu z prečinu zatajenia veci však čelí matka (37) najmladšieho chlapca, ktorá prevzala 300 eur svojho syna s úmyslom ponechať si peniaze, pričom jej tvrdil, že peniaze našiel pred rodinným domom poškodenej ženy. Obvinená žena si svojím konaním prisvojila cudziu vec, ktorá sa dostala do jej moci bez privolenia oprávnenej osoby. Za tento skutok obvinenej žene hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok.

Súrodenci kradli na pozemku dôchodcu

Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície OR PZ v Michalovciach zo zločinu porušovania domovej slobody spáchaného formou spolupáchateľstva obvinil 22-ročnú ženu a 23-ročného muža z Tibavy, ktorí začiatkom marca tohto roku vnikli neoprávnene na riadne oplotený pozemok rodinného domu v obci Tibava (okr. Sobrance), odkiaľ odcudzili dve kovové konštrukcie a  poškodili pletivo. Pritom mali vedomosť o tom, že v dome bývajú prestarli obyvatelia. Majiteľovi vznikla škoda 30 eur. Za tento skutok im teraz hrozí trest odňatia slobody na tri až na osem rokov.

Keď kradol, v izbe ležal dôchodca, ktorý zomrel na infarkt, no myslel si, že spí

Policajti OO PZ Vinné z prečinu krádeže a porušovania domovej slobody obvinili 44-ročného muža z obce Jovsa, ktorý sa pred týždňom vlámal do rodinného domu v obci Jovsa (okr. Michalovce), odkiaľ z izby odcudzil chlieb, pečivo a deku. Na tomto prípade je zaujímavá tá skutočnosť, že v čase krádeže v izbe ležal majiteľ (67) už bez známok života, ktorý zomrel na následky infarktu. O tom však páchateľ nevedel. Predpokladal, že dôchodca spí a preto využil tento moment. Obvinenému mužovi za krádež chleba a rohlíkov hrozí trest odňatia slobody až na dva roky.

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]