magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Rušňoparáda predstaví poklady železnice v Košickom depe
@ Aktuálne -> Rôzne      Apr 22 2014 - 16:08 GMT

Najväčšie stretnutie priaznivcov železničnej nostalgie i moderny na východe Slovenska bude po roku opäť v Košiciach. Rušňové depo Železničnej spoločnosti Slovensko otvorí brány už posledný aprílový víkend. Tradičné rodinné podujatie sa v dňoch 26. až 27. apríla predstaví všetkým priaznivcom železnice v novom šate s rozšíreným programom a množstvom atrakcií pre malých aj veľkých. Tí si v rušňovom depe za malou stanicou budú môcť prezrieť a doslova ohmatať najmodernejšie vlakové súpravy, ale aj najrýchlejší parný rušeň, či byť svedkom stretnutia dvoch najstarších prevádzkovaných parných lokomotív na Slovensku. Návštevníkov privezú až do depa mimoriadne nostalgické vlaky z Bratislavy a rôznych kútov východného Slovenska.

A to aj po tratiach, kde už osobná doprava roky nepremáva. Pre Košičanov je pripravená vlaková kyvadlová doprava z hlavnej stanice a bezplatná preprava v hodinových intervaloch  z Nám. Maratónu Mieru, ktorú zabezpečí Dopravný podnik mesta Košice. Už 14. ročník obľúbeného podujatia, známeho v minulosti pod názvom prebúdzanie Katky, organizuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a Občianske združenie Detská železnica Košice. V tomto roku sa stal dokonca predpremiérou osláv Dní mesta Košice.

„Otvorenie rušňového depa je príležitosťou prezrieť si bežne nedostupné priestory, vidieť najrozmanitejšie druhy rušňov a otestovať komfort najmodernejších vlakov získaných pre Slovensko z eurofondov,“ pozýva Jana Morháčová, riaditeľka Odboru komunikácie ZSSK.

Najväčším tohtoročným ťahákom budú oslavy 130-ročného jubilea populárnej Katky, ale i desiatky železničných exponátov a modelov z celého Slovenska. Lákadlom budú aj mnohé interaktívne ukážky a atrakcie nielen pre deti.

„Chceme, aby sa na Rušňoparáde zabavili celé rodiny a prežili jeden či dva príjemné dni v atmosfére, akú poznáme už iba zo sledovania starých čiernobielych filmov. Okrem nostalgie je pripravený rozšírený sprievodný program, tvorivé dielne, atrakcie, zábavný park a postarané bude aj o hlad a smäd návštevníkov,“ dopåňa riaditeľ Košickej detskej historickej železnice.

Brány Rušňoparády sa otvoria v sobotu aj v nedeľu vždy od 9. hodiny. Na sobotu večer organizátori po rokoch pripravili aj atraktívne nočné fotenie. Viac o cestovnom a vstupnom poriadku, ale i samotnom programe sa záujemcovia dozvedia na stránke www.rusnoparada.sk.

OZ Detská železnica

Ing. Zuzana Lehotská, OZ Detská železnica Košice, Aténska 15, Košice 04013 (+ 421 905 496 426), [email protected] , www.detskazeleznica.sk

  Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK):

Mgr. Jana Morháčová, riaditeľka Odboru komunikácie, Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK),  Rožňavská 1, 832 72 Bratislava 3, +421 2 2029 7015, mobil: 0911 066 960    , [email protected], www.slovakrail.sk


Občianske združenie Detská železnica Košice (OZ DŽK)  prevádzkuje od roku 2012 Košickú detskú historickú železnicu, ktorá patrí s viac ako 40 000 návštevníkmi ročne k najznámejším atrakciám v širokom okolí. Jedinečná je prevádzkou najstaršieho parného rušňa Katka U 36 003, ktorý v roku 2014 oslavuje 130 rokov a Klubom mladých železničiarov – detskej obsluhy a sprievodu v rovnošatách na železničke.

Mimoriadne aj pravidelné jazdy a eventy si objednávajte na: [email protected], alebo prostredníctvom stránky www.detskazeleznica.sk

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) zabezpečuje osobnú železničnú dopravu na Slovensku. Stopercentným akcionárom ZSSK je Slovenská republika prostredníctvom Ministerstva dopravy,  výstavby a regionálneho rozvoja SR. Prioritnú časť majetku tvoria železničné koľajové vozidlá (rušne, vozne, vlakové súpravy). Spoločnosť vznikla v roku 2005 a je jedným z troch nástupníckych podnikov jednotných železníc (popri Železniciach SR a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia). Denne vypravuje v priemere 1417 vlakov (www.slovakrail.sk alebo www.facebook.com/slovakrail, [email protected] )

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]