magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 09. 04.2014
@ Aktuálne -> Polícia      Apr 10 2014 - 11:11 GMT

S nožom v ruke sa vyhrážal svojej družke usmrtením, ohrozoval aj ich syna

Poverený príslušník Obvodného oddelenia PZ Košice Juh vzniesol obvinenie za prečin nebezpečné vyhrážanie 38-ročnému Vladimírovi z Košíc, ktorý sa včera (8.4.) popoludní v byte na Južnej triede v Košiciach s nožom v ruke vyhrážal usmrtením svojej družke (31). Následne ju rukoväťou noža udrel do chrbta, pričom sa žene v súboji podarilo nôž vytrhnúť. Potom obvinený muž vybral z kuchynskej linky iný nôž a ten priložil k hlave ich 11-mesačného syna. Žena ihneď zareagovala a obvineného muža odstrčila od postieľky ich syna. Našťastie žena a dieťa zranenia neutrpeli. Privolaná policajná hliadka 38-ročného muža zadržala, v dychu mu policajti namerali 0,66 mg/l alkoholu (1,38 promile). Následne bol muž umiestnený do cely policajného zaistenia. Obvinenému mužovi v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody až na tri roky.

Rodičia čelia obvineniu za ohrozovanie mravnej výchovy detí

Poverený príslušník Obvodného oddelenia PZ Trhovište z prečinu ohrozovania mravnej výchovy mládeže obvinil rodičov (33,34) z Trhovíšť svojho 16-ročného syna, ktorí ako zákonní zástupcovia dieťaťa zanedbávali jeho výchovu a tým mu od decembra 2012 do júna 2013 umožnili dopúšťať sa konaní, ktoré sú podľa Trestného zákona trestnými činmi. V uvedenom období sa ich syn v štyroch prípadoch dopustil v obci Trhovište (okr. Michalovce) majetkovej trestnej činnosti (pokračovací prečin porušovanie domovej slobode a krádež) a v jednom prípade zločinu sexuálneho zneužívania, za ktoré bol právoplatne odsúdený. Obvinení rodičia aj napriek vykonaným šetreniam úradu práce sociálnych vecí a rodiny boli opakovane upozornení o následkoch protiprávnej činnosti ich syna, nezabezpečili jeho dôslednú východu a nepredišli jeho opakovanému protiprávnemu konaniu.

Z ohrozovania mravnej výchovy mládeže čelia i rodičia z Krompách (51,54), ktorí v období od augusta 2012 do konca januára 2014 zanedbávali starostlivosť o výchovu svojho 16-ročného syna. V uvedenom období ako aj v minulosti najmä v neskorých nočných hodinách sa najmenej v 7 prípadoch dopúšťal rôznej trestnej činnosti (porušovanie domovej slobody, krádež, poškodzovanie cudzej veci, týranie zvierat), v dvoch prípadoch išlo o zločin šírenie toxikománie a v 4 prípadoch sa dopustil rôznych priestupkov (proti občianskemu spolunažívaniu, proti verejnému poriadku a proti majetku). Rodičia sa tohto skutku dopustili aj napriek tomu, že za obdobný trestný čin boli v auguste 2012 právoplatne odsúdení.

Rodičia zo Spišskej Novej Vsi (56,41) čelia obvineniu z ohrozovanie mravnej výchovy mládeže formou záškoláctva, ktorí aj napriek viacerým výzvam a upozorneniam zo strany školy, aby ich 15-ročný syn chodil riadne do školy, o to nedbali a tým mu umožnili viesť záhaľčivý život. V školskom roku 2013/2014 vymeškal celkom 109 neospravedlnených hodín, čím vydali syna nebezpečenstvu spustnutia.

Vo všetkých troch uvedených prípadoch hrozí rodičom, v prípade dokázania viny, trest odňatia slobody až na dva roky. Stíhaní sú na slobode.   

Policajti pri vyšetrovaní tohto druhu trestnej činnosti spolupracujú so subjektmi, ktoré sa na tejto výchove podieľajú – rodina, škola, pediatri, úrady práce, psychológovia a podobne, keďže objektom skutkovej podstaty tohto trestného činu je spoločenský záujem na mravnej výchove mládeže. Páchateľom sú spravidla obidvaja rodičia, ktorí si často  neuvedomujú, že na trestnú zodpovednosť stačí nedbanlivosť. V Košickom kraji polícia v minulom roku 2013 za trestný čin ohrozovanie mravnej výchovy mládeže trestne stíhala celkom 820 osôb, za tri mesiace tohto roka 247 osôb. V minulom roku 2013 evidujeme v Košickom kraji 531 takýchto prípadov, v roku 2012 ich bolo 543 a 663 prípadov v roku 2011.  

Z domu „potiahol“ rôzne šperky

Polícia pátra po páchateľovi, ktorý včera (8.4.) v nočných hodinách vnikol na oplotený pozemok rodinného domu v Moldave nad Bodvou (okr. Košice okolie), následne vošiel cez neuzamknuté dvere do domu, odkiaľ odcudzil šperky zo žltého kovu. Odcudzením vecí vznikla majiteľke škoda vo výške 720,-€. V tejto súvislosti policajti v Moldave nad Bodvou začali trestné stíhanie pre prečin krádeže v súbehu s prečinom porušovania domovej slobody.



 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]