magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

TABAČKA pozýva
@ Kultúra -> Podujatia      Apr 22 2014 - 11:17 GMT

"Čo do pekla je politické a angažované umenie?" Tabačka v spolupráci s alt30collective uvádzajú 24.4. o 19.00 úspešný formát What the hell***is?, ktorý sa po trojročnej odmlke presúva do Tabačky kulturfabrik.

Každý mesiac vždy vo štvrtok prinesieme čerstvé témy z oblasti súčasnej vizualnej kultúry, hudby, ale taktiež sa budeme zaoberať ʺnezodpovedanými otázkamiʺ z oblasti verejného života, ktoré s kultúrou súvisia.



V APRÍLI SI ZOBERIEME NA MUŠKU POLITICKÉ A ANGAŽOVANÉ UMENIE. DOZVIETE SA, ČO TO VLASTNE DO PEKLA JE, A AKÉ REAKCIE TO VYVOLÁVA. 

Hoci umenie nemá priamo silu meniť politickú realitu, môže zásadnou mierou vstúpiť do diskusie o jej podobe. Umelecké diela, ktoré tematizujú problémy spoločnosti, mávajú formu priamej kritiky alebo môžu maskovať svoj umelecký charakter. Tieto diela sa často objavujú mimo priestorov galérií a snažia sa komunikovať so širokou verejnosťou. Niekedy dokonca vyvolávajú zásahy cenzúry alebo priamo polície. Takéto diela vznikajú v posledných rokoch stále častejšie i v Čechách a na Slovensku, dokonca aj v Košiciach. Prednáška spojená s diskusiou predstaví niekoľko politických umeleckých projektov a reakcie na nich.

Lenka Kukurová (1978) vyštudovala dejiny umenia v Bratislave a v Prahe, momentálne pracuje v galérii súčasného umenia v Lipsku. Zameriava sa na prepojenie politiky, aktivizmu a súčasného umenia. Je spolukurátorkou pražskej galérie Artwall zameranej na politické umenie vo verejnom priestore.

UMELKYNE Z ISLANDU 26.4. o 21.00

Brynja Bjarnadóttir a Þorbjörg Ósk Eggertsdóttir sú dve Brynja Bjarnadóttir a Þorbjörg Ósk Eggertsdóttir sú dve charizmatické sólo umelkyne z Islandu, ktoré spolupracujú a vystupujú v Európe. Ich skladbami sa nesú v duchu tradičnej islandskej hudby aj indie folku.

Ósk a Brynja svoje piesne tvoria v krásnom islandskom jazyku a tiež v angličtine doprevádzané gitarami, husľami, kontrabasom a ďalšími sláčikovými nástrojmi. Speváčky sa predstavia so spoločnými i samostatnými skladbami. Tie sa nesú v duchu tradičnej islandskej hudby, pre ktorú sú príznačné ľahkosť a vysoké dlho sa nesúce tóny.


 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]