magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 24. 04.2014
@ Aktuálne -> Polícia      Apr 25 2014 - 11:30 GMT

Padajúci strom zasiahol robotníka, neprežil

Krompašskí policajti začali trestné stíhanie vo veci usmrtenia, ku ktorému došlo včera (24.4.2014) okolo trinástej hodiny v lesnom poraste zvanom Rybník v katastrálnom území mesta Krompachy. Počas vykonávaných lesných prác došlo za doposiaľ presne nezistených okolností po zrezaní stromu k jeho pádu, pričom pri dopade zasiahol svojím vrcholcom 29-ročného Krompašana. Utrpel zranenia hlavy a hrudníka s následkom smrti ku ktorej došlo počas prevozu privolanou rýchlou zdravotníckou pomocou.

Motocyklista asi doplatil na vysokú rýchlosť

Včera (24.4.2014) o 16.45 hodine došlo v okrese Košice-okolie k vážnej dopravnej nehode. Na ceste medzi obcami Ïurďošík smer Košické Olšany viedol 29-ročný Košičan motocykel zn. SUZUKI SV605S. Pri prejazde pravotočivou zákrutou na suchej vozovke pravdepodobne z dôvodu neprispôsobenia rýchlosti nezvládol v riadenie, dostal sa do šmyku a spadol na vozovku. Pri páde utrpel ťažké zranenia, ktorým na mieste podľahol. Pri dopravnej nehode došlo k poškodeniu aj protiidúceho motorového vozidla zn. VW Golf, ktoré riadil 26-ročný Sečovčan. Vodič Golfu sa vyhýbal neovládanému motocyklu, strhol volant vpravo a zišiel mimo vozovku, čím došlo k poškodeniu kolesa a spodnej časti motora. Alkohol u vodiča auta zistený nebol. Škoda na motorovom vozidle činí 500,- eur a na motocykli 500,- eur. Z dôvodu dokumentovania dopravnej nehody za prítomnosti súdneho znalca z odboru dopravy bola cesta od 17.05 do 20.35 hodiny uzavretá v oboch jazdných pruhoch, doprava bola odklonená cez priľahlé obce. Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia. Okolnosti dopravnej nehody sú predmetom vyšetrovania.

V Košickom kraji ide v tomto roku o prvú nehodu motocyklistu s tragickým koncom.

V uplynulom roku 2013 pri nehodách zavinených motocyklistami nebol usmrtený ani jeden motocyklista, ťažko sa zranilo 8 motocyklistov a ľahké zranenia utrpelo 25 motocyklistov. Podľa štatistiky za uplynulý rok 2013 v Košickom kraji z celkového počtu 1634  dopravných nehôd zavinili motocyklisti 34 dopravných nehôd (chodci zavinili 81 nehôd, nemotoroví účastníci 42 nehôd a vodiči motorových vozidiel zavinili 1433 dopravných nehôd).

Najčastejšou príčinou, ktorá sa podpísala pod nehody motocyklistov, bolo porušenie povinnosti vodiča. Sem patrí aj povinnosť počas jazdy používať na hlave riadne upevnenú ochrannú prilbu. Pokuta do výšky 50 eur za jazdu bez riadne upevnenej prilby slúži v prvom rade na ochranu motocyklistu, nie na samoúčelné sankcie dopravnej polície. Prekročenie dovolenej rýchlosti jazdy patrí „druhej priečke“ v štatistike príčin dopravných nehôd motocyklistov. Vodiči motocyklov by nemali preceňovať svoje schopnosti a nepodceňovať riziká rýchlej jazdy. V každom prípade je to práve rýchlosť, ktorá u vodičov motoriek rozhoduje o bytí alebo nebytí.

Vodiči ostatných motorových vozidiel by si mali uvedomiť, že nie vždy u motocyklistov predvídajú porušovanie pravidiel cestnej premávky. Hazardovať so svojím zdravím a životom sa nevypláca. Pri zrážke s autom, náraze do zvodidiel alebo šmyku na mokrej ceste vo väčšine prípadov ťahá za kratší koniec práve motocyklista. Vodiči ostatných motorových vozidiel by si mali uvedomiť, že :

  • motocyklisti jazdia veľmi často vyššou ako povolenou rýchlosťou,

  • často predchádzajú motorové vozidlá ako sprava, tak aj zľava,

  • motocyklistov je možné ľahko prehliadnuť,

  • pri predchádzaní motocyklistov je potrebné dodržiavať bezpečný odstup.

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]