magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Dvojportrét: v Kasárňach/Kulturparku
@ Kultúra -> Koncerty      Apr 28 2014 - 09:59 GMT

Do Košíc prichádzajú ďalšie hudobné osobnosti. Tentoraz sú to hudobní skladatelia Marek Kopelent, ktorý bude mať v deň koncertu 82 rokov a Roman Berger. V Kasárňach/Kulturparku sa stretnú na koncerte “Dvojportrét /  Česká a Slovenská hudobná avantgarda /Praha-Bratislava-Cieszyn” 28. apríla o 19:00.

Hudobná avantgarda, prejavujúca sa v 60. rokoch minulého storočia na území vtedajšieho Československa, postavila tvorbu českých, ale aj slovenských skladateľov do medzinárodného kontextu tak prirodzeným spôsobom, ako nikdy predtým.

Kým na Slovensku sa celé avantgardné snaženie sústredilo okolo chýrnych smolenických seminárov a súboru Hudba dneška, české avantgardné prúdy konštituoval súbor Musica Viva Pragensis pod vedením Zbyňka Vostøáka.

Najvýraznejšou skladateľskou postavou v Prahe bol Marek Kopelent. Je legendou nielen českej, ale predovšetkým našej spoločnej – československej hudobnej avantgardy. Naproti tomu slovenský skladateľ poľského pôvodu Roman Berger predstavuje osobnosť skladateľa – mysliteľa, pohybujúceho sa medzi dvoma svetmi – svetom dobra s vierou v jeho existenciu a zla, ktorého najstrašnejšie podoby citlivo vníma a nesmierne ťažko znáša.

Program:

Roman Berger – Sonáta 1960 (1960)

Roman Berger – Spevy Douvy (2012)

Marek Kopelent – Zátiší pre komorný súbor (1968)

Bloudivý sen pre mezzosoprán a klavír (2010-2012)

Furiant  pre klavírne trio (1979)

Agnus Dei pre soprán a komorný súbor (1983)

 

hostia: Marek Kopelent (CZ)

Roman Berger (SK/PL)

Eva Šušková – soprán

Denisa Šlepkovská – mezzosoprán

Quasars Ensemble

Ivan Buffa – dirigent

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]