magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

PIESNE MIKULÁŠA SCHNEIDERA-TRNAVSKÉHO
@ Kultúra -> Koncerty      May 26 2014 - 12:11 GMT

Konzervatórium na Exnárovej č. 8 v Košiciach a nezisková organizácia MUSA NOSTRA pozývajú do Východoslovenskej galérie 28. mája o 17. hodine všetkých priaznivcov klasickej hudby vypočuť si ojedinelý projekt, v rámci ktorého zaznejú všetky umelé piesne jednej z najväčších osobností slovenskej hudobnej kultúry Mikuláša Schneidera-Trnavského (1881-1958). Hoci žil prevažne v 20. storočí, zo štýlového hľadiska ho zaraďujeme do neskorého romantizmu a pre svoje nesmierne progresívne, melodicky i harmonicky invenčné piesne ho nazývame aj „slovenským Schubertom“. Jeho piesne sú vďačným a obľúbeným repertoárovým číslom v školách i na koncertoch; niektoré, napríklad: Keby som bol vtáčkom, alebo Ružičky dokonca zľudoveli.

Napriek vysokej hodnote týchto piesní doteraz neexistuje ich súborná nahrávka ani neboli predvedené ako celok. Pedagógovia a študenti Konzervatória na Exnárovej č. 8 v Košiciach s podporou špičkových hosťujúcich umelcov sa podujali vykonať tento celoslovensky záslužný novátorský počin a košickému publiku predvedú všetkých 55 umelých piesní Mikuláša Schneidera-Trnavského. Jedným z interpretačných magnetov koncertu bude sólistka Opery Slovenského národného divadla a popredná špecialistka na slovenskú vokálnu tvorbu, Košičanom dobre známa Eva Šušková; na klavíri ju bude sprevádzať Peter Pažický. Okrem Šuškovej budú na koncerte spievať už len domáci: vynikajúci sólisti Opery Štátneho divadla: Marián Lukáč, Andrea Nemcová, Janette Zsigová a Titusz Tóbisz, bývalá dlhoročná sólistka ŠD Lucia Knoteková, laureátka Medzinárodnej speváckej súťaže M. Schneidera-Trnavského Henrieta Horváthová, členky umeleckého ansámblu Opery ŠD Soňa Mihaliková a Alžbeta Smolinková, ako aj najšikovnejší študenti spevu na Konzervatóriu Exnárova 8 v Košiciach. Náročné klavírne party Schneiderových piesní sprostredkujú tiež Júlia Grejtáková, Miklós Nyéki, Martin Šiffter, Kateryna Trofymovich, Helena Uhlárová a Zuzana Žegleňová.

Koncert sa uskutoční v deň úmrtia skladateľa, 28. mája 2014 v priestoroch Východoslovenskej galérie v Košiciach so začiatkom o 17:00 hod. Poradie piesní rešpektuje chronológiu ich vzniku a pre umocnenie umeleckého zážitku je počas koncertu naplánované premietanie textov piesní. Vstupné je dobrovoľné.

 

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]