magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICKÁ PALETA 2014
@ Kultúra -> Výtvarné umenie      May 29 2014 - 11:45 GMT

Pre obdivovateľov výtvarného umenia pripravilo Kultúrne centrum Košického samosprávneho kraja aj toho roku v Slovenskom technickom múzeu. Podujatie má súťažný charakter a patrí medzi vrcholové prehliadky neprofesionálneho výtvarného umenia v Košickom samosprávnom kraji.

Do tohoročnej súťažnej výstavy sa zapojilo 96 autorov zo všetkých okresov košického kraja s 209 výtvarnými dielami. Z výtvarných techník najviac dominuje maľba akrylom, olejom, rôzne kombinované techniky, ale nechýba ani maľba na hodváb a sklo, grafické techniky ako aj PC grafika, plastiky z dreva, kameňa a textilné techniky. Oproti minulým rokom nastala zmena v kategóriách, ktoré nezohľadňujú výtvarné vzdelanie, ale len vek autorov. V kategórii A sa tak ocitli autori od 15 do 25 rokov, v B – autori od 25 do 60 rokov, C kategória reprezentuje diela seniorov nad 60 rokov a do kategórie D boli zaradené diela insitných maliarov bez ohľadu na vek. Tradične medzi najsilnejšiu a najviac zastúpenú kategóriu v našom kraji patria výtvarníci vo veku od 25 do 60 rokov.

Štvorčlennej odbornej porote zloženej z výtvarníkov a výtvarných pedagógov predsedala PhDr. ¼udmila Hegyesyová, členmi boli Mgr.art Otto Szabó, PaedDr. Viliam Potanka a Andy Gore. Porota odporučila na krajskú výstavu 86 prác od 61 autorov. Najlepšie diela postupujú do výberového kola na celoštátnu súťaž a výstavu Výtvarné spektrum, ktorá sa uskutoční v septembri v Trenčíne.

Cenu riaditeľky získala Denisa Čičváková z Košíc. Medzi autormi do 25 rokov bez výtvarného vzdelania najviac porotu oslovil Ján Gáll z Rozhanoviec. Maľba na hodváb zase vyniesla prvé miesto v kategórii nad 25 rokov bez výtvarného vzdelania Košičanke Darine Kánássy. V kategórii nad 25 rokov s výtvarným vzdelaním zase zahviezdila Petra Šúleková zo Spišských Vlachov a v insitnej tvorbe bol najlepším Tibor Gurin zo Spišskej Novej Vsi.

Súťaž pokračuje celoštátnym kolom, ktoré sa pod názvom Výtvarné spektrum uskutoční v septembri v Trenčíne. Výstavu si budú môcť záujemcovia pozrieť do 15. júna. Návštevníkov výstavy čaká pekný estetický aj umelecký zážitok.

PODUJATIE REALIZOVANÉ S FINANČNÝM PRISPENÍM MINISTERSTVA KULTÚRY SLOVENSKEJ REPUBLIKY.


 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]