magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 03.06.2014
@ Aktuálne -> Polícia      Jun 04 2014 - 14:42 GMT

Šoférovali aj napriek zákazu

Policajti z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia obvinili dvoch mužov, ktorí viedli vozidlo aj napriek zákazu. V prvom prípade, v pondelok večer, košickí dopravní policajti zastavili a kontrolovali na ulici Protifašistických bojovníkov v Košiciach 21-ročného Košičana, ktorý viedol vozidlo zn. Škoda Felícia aj napriek tomu, že mu bol uložený trest zákaz činnosti viesť všetky druhy motorových vozidiel na 12 mesiacov. Obvinený mladík bol umiestnený do cely policajného zaistenia. V druhom prípade, včera dopoludnia, sobraneckí policajti zastavili a kontrolovali 53-ročného muža z okresu Sobrance medzi obcami Veľké Revištia a Gajdoš v okrese Sobrance, ktorý viedol vozidlo zn. Škoda Favorit aj napriek tomu, že mu bol uložený trest zákaz činnosti viesť všetky druhy motorových vozidiel na 18 mesiacov. Obvinený muž je stíhaný na slobode. Obom obvineným mužom hrozí trest odňatia slobody až na dva roky.

Prišiel si vybaviť „vodičák“, vo vrecku mal „marišku

Pred dvoma týždňami sa 31-ročný Gabriel z Košíc vrátil z Čiech a prišiel si na oddelenie dokladov v Košiciach vybaviť vodičský preukaz, pričom pracovníci oddelenia zistili, že polícia po mužovi pátra od februára 2010. Na hľadanú osobu vydal sudca príkaz na zatknutie pre prečin zanedbania povinnej výživy, pretože sa vyhýbala trestnému stíhaniu. Privolaná policajná hliadka Obvodného oddelenia PZ Košice Sever vykonala u tohto muža bezpečnostnú prehliadku, počas ktorej dobrovoľne vydal policajtom vrecúško so sušenou rastlinou rodu Cannabis (konope) o hmotnosti 240 mg. Policajti vrecúško zaistili a zaslali na expertízne skúmanie. Expertíza potvrdila, že zo zaisteného množstva by bolo možné pripraviť minimálne jednu obvyklú dávku drogy. V tejto súvislosti poverený príslušník Obvodného oddelenia PZ Košice Sever obvinil 31-ročného Košičana z prečinu nedovolenej výroby omamných látok, jedov alebo  prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi. Stíhaný je na slobode. Za tento skutok mu hrozí trest odňatia slobody až na tri roky.

Polícia upozorňuje občanov, aby si v autách nenechávali cenné veci

Policajti v uplynulých dňoch v Košiciach zaznamenali prípady krádeží vlámaním do vozidiel, pri ktorých páchatelia rozbili okno na aute, resp. poškodili zámok dverí. Následne z vozidiel odcudzili kabelku, peňaženky, peniaze, doklady, mobilný telefón a iné. Polícia upozorňuje občanov, aby si chránili svoj majetok, nenechávali na viditeľných miestach vo vozidlách veci, ktoré sú lákadlom pre páchateľov tohto druhu trestnej činnosti. 

Prípady krádeží vlámaním do vozidiel, ktoré polícia zaznamenala:

Včera popoludní došlo k vlámaniu do troch vozidiel. V prvom prípade doposiaľ neznámy páchateľ rozbil okno na vozidle zn. Opel Insignia na Južnej triede a z vozidla ukradol príručnú taštičku, v ktorej sa nachádzali doklady, platobná karta, kľúče, peňaženka s finančnou hotovosťou 280 eur. Majiteľovi vznikla celková škoda 500 eur. V druhom prípade sa páchateľ vlámal na Ondavskej ulici do motorového vozidla zn. Fiat Doblo, odkiaľ ukradol búracie kladivo. Popradskej spoločnosti vznikla škoda vo výške 500 eur. V treťom prípade sa páchateľ vlámal do vozidla zn. VW Beetle na Masarykovej ulici a z vozidla ukradol peňaženku, v ktorej sa nachádzali doklady, finančná hotovosť 15 eur, čím majiteľke spôsobil škodu 70 eur.  Poškodením vozidla vznikla košickej firme škoda v doposiaľ nezistenej výške.

V pondelok večer sa doposiaľ neznámy páchateľ vlámal do osobného motorového vozidla zn. Chevrolet Cruze, ktoré bolo zaparkované na Považskej ulici. Z vozidla ukradol kabelku, v ktorej sa nachádzali doklady, mobilný telefón, finančná hotovosť 34 eur a osobné veci.  Tiež z auta odcudzil tašku  s dokladmi, osobnými vecami a pečiatkou lekára. Poškodeným majiteľom spôsobil celkovú škodu 390 eur.

Vo všetkých uvedených prípadoch polícia začala trestné stíhanie pre prečin krádeže, po páchateľoch a odcudzených veciach pátra.

Polícia radí, ako predchádzať krádežiam vecí z áut

Vo vozidle si nikdy nenechávajte na sedadlách a odkladacích plochách žiadne dôležité a cenné veci, nap., kabelky, kufríky a inú batožinu, elektroniku (mobilný telefón, notebook, fotoaparát, videokamera), doklady od vozidla a iné osobné doklady, peňaženky a voľne položené peniaze, zbraň, oblečenie, prípadne aj predný panel autorádia. Aj zdanlivo bezcenná vec môže zlodeja prilákať.

Zlodejovi stačí na krádež vašich vecí len niekoľko sekúnd, počas ktorých sa vzdialite od vozidla.

Mnohí ľudia si z auta robia výkladnú skriňu a potom sa čudujú, keď im niekto rozbije okno a čo vidí, to zoberie – zapamätajte si, že príležitosť robí zlodeja a sú páchatelia, ktorí takéto príležitosti priam vyhľadávajú.

Pred odchodom od vozidla skontrolujte zatvorenie všetkých okien, vrátane strešného okna, batožinového priestoru a všetkých dverí.

Pokiaľ si musíte vo vozidle nechať nejaké veci, napr. pri zastávke na dlhšej ceste, parkujte zásadne na stráženom parkovisku.

Ak predsa nájdete Vaše vozidlo násilne otvorené, nikdy si do auta nesadajte a nezisťujte, čo Vám zmizlo – môžete zničiť stopy, ktoré páchateľ zanechal na mieste činu, ihneď zavolajte políciu na známe tel. číslo 158!

vždy zamykajte svoje auto, zatvorte úplne všetky okná, nezabúdajte na kufor či strešné okno

nenechávajte nikdy v aute náhradné kľúče, doklady od auta

nenechávajte veci v aute, nakoľko auto nie je výklad ani trezor a príležitosť v mnohých prípadoch robí zlodeja

ponechaním cenných vecí na viditeľnom mieste vo vozidle zvyšujete riziko odcudzenia vozidla alebo vecí z neho

ak chcete nechať veci v kufri svojho zaparkovaného auta, dajte si ich tam na inom mieste ako parkujete – zlodej Vás môže na parkovisku pozorovať

vyberajte odnímateľný panel autorádia a zoberte si ho zo sebou, predídete tam škodám na vozidle – páchateľ je často krát bezohľadný a s cieľom odcudziť autorádio spôsobí často väčšiu škodu na vozidle, ako odcudzením autorádia

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]