magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 05.06.2014
@ Aktuálne -> Polícia      Jun 06 2014 - 12:10 GMT

Za krádež dreva mu hrozia až dva roky

Policajti Obvodného oddelenia PZ ahanovce z prečinu krádeže obvinili 38-ročného muža z okresu Košice okolie, ktorý včera (5.6.) dopoludnia v juhovýchodnej časti štátnych lesov v lokalite Zelený dvor v Košiciach odcudzil sedem priestorových metrov dreva. Drevo naložil na nákladné motorové vozidlo zn. V3S a snažil sa z miest odísť. Lesom SR spôsobil škodu vo výške 100,-€. Za krádež dreva mu teraz hrozí trest odňatia slobody až na dva roky. Stíhaný je na slobode.

Využili nepozornosť opitého muža

Dobšinskí policajti vypátrali a z prečinu krádeže spáchaného formou spolupáchateľstva obvinili dve mladistvé osoby (15,16) z Dobšinej, ktorí pred dvoma mesiacmi pred rodinným domom v Dobšinej (okr. Rožňava) ukradli z vrecka nohavíc 34-ročnému mužovi finančnú hotovosť 15 eur. Využili nepozornosť, keď si poškodený muž, ktorý bol v podnapitom stave, počíta peniaze. Obaja tínedžeri podišli k mužovi, pričom mužovi z vrecka nohavíc vytiahli peniaze a ušli. Ukradnuté peniaze si rozdelili a použili pre vlastnú potrebu. Obvineným, ako mladistvým, za tento skutok hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok.

Podviedol ho, v balíku mu poslal iný mobil

Košickí policajti z prečinu podvodu obvinili 23-ročného muža z okresu Nové Zámky, ktorý ešte v auguste minulého roku kontaktoval prostredníctvom emailu rovnako starého Košičana na základe uverejneného inzerátu na jednej z internetových stránok, že chce predať alebo vymeniť mobilný telefón za iný. Po dohode si mali mobilné telefóny navzájom vymeniť a poslať poštou v balíku. Poškodenému mužovi však poslal iný mobil na akom sa dohodli, pričom sa následne v emailovej komunikácii priznal, že v skutočnosti nemá mobilný telefón na akom sa dohodli. Poškodenému mužovi sľúbil, že mu na jeho účet pošle 360 eur, čo však doteraz neurobil. Obvinenému mužovi za podvod hrozí až dvojročné väzenie.

Pozor na podvodníkov na internetových bazároch

Predávajúci ponúka na predaj rôzne veci. Najčastejšie sú to mobilné telefóny. V inzeráte je uvedený len e-mailový kontakt, cez ktorý prebieha aj ďalšia komunikácia s prípadným záujemcom. Žiadne mená, telefónne čísla ani osobné stretnutia. Ak kupujúci prejaví záujem o tovar, v niektorých prípadoch predávajúci zašle číslo účtu v banke, na ktorý požaduje na znak seriózneho záujmu o tovar, zaslať zálohu a zároveň inzerát z ponuky vymaže. Po zaslaní zálohy predávajúci prestane komunikovať a tovar nezašle. V niektorých inzerátoch sú uvedené rôzne e-mailové adresy a taktiež rôzne čísla účtov, ktoré na prvý pohľad so sebou nesúvisia, no všetko je vytvorené len za účelom podvodu. Spoločný je len postup predávajúceho.

Polícia preto upozorňuje verejnosť, aby pri kúpe akéhokoľvek tovaru cez internet boli nanajvýš opatrní. Dobré je zistiť si referencie na predajcu a všímať si rôzne podozrivé veci, ako napríklad chýbajúce údaje o predajcovi, odmietanie iného ako e-mailové kontaktu, či požadovanie zaslania zálohy, hoci aj malej čiastky. Za žiadnych okolností neposielajte žiadne peniaze vopred! Ideálnym riešením je osobné stretnutie, na ktorom si môžete tovar pozrieť, odskúšať a až tak zaplatiť.

Jedno popoludnie si chlapci na ihrisku krátili „ po svojom“

Policajti OO PZ Trhovište objasnili tri krádeže (jeden v štádiu pokusu) z mája tohto roku, pričom zistili, že tieto prípady majú na rováši štyria maloletí chlapci vo veku od 7 do 12 rokov z Bracoviec. Pred mesiacom všetci štyria chlapci prišli popoludní na futbalové ihrisko v obci Bracovce (okr. Michalovce), kde sa vlámali na terasu pri bufete, odkiaľ odcudzili tri plechovky piva a vypili ich. Obci spôsobili škodu 13 eur. Potom sa pokúsili vlámať do budovy pri multifunkčnom ihrisku v areáli miestnej školy. Najprv kameňom rozbili sklenenú výplň dverí, potom z domu prineseným kladivom rozbili sklobetónové tvárnice na budove, nakoľko sa chceli dostať dovnútra. To sa im ale nepodarilo. Poškodením budovy spôsobili obci škodu 150 eur. O hodinu neskôr sa vrátili na futbalové ihrisko, kde sa vlámali do šatne pre futbalistov, odkiaľ odcudzili tri lopty a píšťalku. V tomto prípade obci spôsobili celkovú škodu 110 eur. Všetky tri prípady sa stali v ten istý deň.Vzhľadom na to, že ide o osoby, ktoré pre nedostatok veku nie sú trestne zodpovedné a trestné stíhanie je neprípustné, všetky uvedené veci boli v zmysle Trestného poriadku odložené.

Z domu „zmizli“ veci za viac ako 3-000 eur

Policajti Obvodného oddelenia PZ Pavlovce nad Uhom vyšetrujú krádež vecí z rodinného domu a pátrajú po páchateľovi, ktorý sa pred týždňom vlámal do rodinného domu v obci Budkovce (okr. Michalovce). Z domu odcudzil notebook, štyri mobilné telefóny, 2 televízory, rôzne elektrické pracovné náradie, počítač s príslušenstvom a iné. Tiež odcudzil finančnú hotovosť vo výške 600,-€. Poškodenej majiteľke krádežou vecí spôsobil škodu viac ako 3.000 eur a poškodením zariadenia škodu 50 eur. Polícia v tomto prípade začala trestné stíhanie pre prečin krádeže. Páchateľovi, ktorý krádežou spôsobil väčšiu škodu, hrozí trest odňatia slobody až na tri roky.

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]