magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Letný hudobný festival Hevhetia sa vracia na scénu
@ Kultúra -> Koncerty      Jun 26 2014 - 09:29 GMT

Po päťročnej prestávke obohatí košickú hudobnú scénu nepochybne zaujímavým programom tretí ročník letného hudobného festivalu Hevhetia 2014. V priebehu takmer celého júla si budú môcť návštevníci vychutnať ponuku z edičnej činnosti rovnomenného vydavateľstva.

Tento letný festival je jednou z dôležitých súčastí platformy Hevhetia, ktorú vytvárame. Chceme poskytnúť priestor, ako bonus pre umelcov, ktorí u nás vydávajú svoje nahrávky. Tým, že vydavateľstvo je širokospektrálne, tak aj festival sa snažíme koncipovať takto. Tohto roku je to viac o jazze. Ale minimálne úvodný koncert v Dóme sv. Alžbety už len atmosférou miesta v spojení s gregoránskymi chórmi v podaní Voces Gregirianae Cassovienses a improvizovaným saxofónom bude zajímavý pre všetkých.“ priblížil zameranie festivalu jeho riaditeľ Ján Sudzina.

Prilákať môže okrem iných aj poľský jazzový spevák Grzegorz Karnas, ktorého mnohí, kvôli netradičnému prepájaniu jazzu, klasiky a alternatívy, považujú za akéhosi vokálneho enfant terrible, či bieloruské inštrumentálne trio Port Mone známe svojími jedinečnými a spletitými skladbami.

Prekvapiť a potešiť môže aj mladá poľská krv v podaní Aga Derlag tria, ktoré si počas svojej ani nie dvojročnej existencie vydobilo, svojou virtuozitou a energiou hry, pozíciu jedného z najobľúbenejších jazzových zoskupení v Poľsku. Celý program aj s podrobnými informáciami je na webovej stránke festivalu www.hevhetiafest.sk. „Ja sa teším na košičana Petra Katinu, ktorý práve nahráva nový album s absolútne nekompromisnými skladbami.“ Prezradil meno ďaľšieho interpréta tohtoročného festivalu J. Sudzina.

Vstupenky sa budú predávať v mieste konania koncertov v informačnom pavilóne Delta v Kasárňach/Kulturparku a v Mestskom informačnom centre na Hlavnej ulici. Prvy koncert v Dóme sv. Alžbety bude zadarmo. Ïalšie koncerty budú formou dvojkoncertov a jednotlivé vstupné na takúto „dvojičku“ bude 8 €. Samozrejme sa bude dať kúpiť zvýhodnená permanentka na celý festival za 20 €.

Keďže v tom čase bude prebiehať aj Mesiac autorského čítania organizátori festivalu spolu s organizátormi literátneho festivalu zapôsobiť na publikum a „vyzdieľať si ho“. Takže aj termíny koncertov sú zladené s jednotlivými čítaniami a to tak, že prvé autorské čítanie bude o 17. hodine, potom o 18. hodine bude prvý koncert, druhé čítanie bude o 19. hodine a následne o 20. hodine druhý koncert. No a tí, ktorí absolvujú čítanie budú mať na ten večer nárok na zľavnenú vstupenku.

Zaujímavým „nekoncertným“ podujatím bude aj workshop pre vokalistov s G. Karnasom, ktorý sa bude konať na druhý deň po jeho koncerte. Určený je pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o objavovanie podstaty interakcie pri vzniku hudby. Vítaní su aktívni speváci, ktorí chcú zistiť, ako naozaj znejú, ale aj pre inštrumentalistov, ktorí sa zaujímajú o podstatu kreativity a o odstraňovanie prekážok k jej dosiahnutiu.

Chceme aby Hevhetia bola aj platformou pre začínajúcich umelcov. To je aj dôvod prečo vydávame veľmi veľa debutov. Edukatívne veci sú sučasťou prípravy novej liahne pre Hevhetiu.“ uzatvára J. Sudzina.

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]