magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

USE THE C!TY - netradičné formy umenia
@ Kultúra -> Podujatia      Jun 20 2014 - 14:25 GMT

Unikátny festival pouličného umenia USE THE C!TY, ktorý prezentuje netradičné formy umenia, sa opäť dostane do najrôznejších zákutí mesta. Festival vo verejnom priestore už za päť rokov svojej existencie presvedčil, že podujatia tohto druhu sa v Košiciach oplatí organizovať. Na nohy zdvíha širokú verejnosť, ktorá si festivalový program naozaj užíva a vo veľkej miere sa do neho aj zapája. Organizátorom festivalu je príspevková organizácia K13 – Košické kultúrne centrá.

Festival prezentuje rôzne žánre, podoby a formy umenia a jeho úlohou je ukázať obyvateľom, že umenie sa dá robiť všade. Stačí vyjsť do ulíc a užívať si svoje mesto.

Na spolupráci s publikom boli postavené takmer všetky aktivity. Inak tomu nebude ani v tomto ročníku. Keďže v minulých ročníkoch počasie nie vždy prialo a všetko sa odohrávalo na ulici, organizátori sa rozhodli posunúť tradičný májový termín na jún. Šiesty ročník sa bude diať 20. – 22. júna v uliciach a uličkách centra Košíc.

Tak, ako po minulé roky, by sa USE THE C!TY festival nezaobišiel bez aktívnej účasti Košičanov, ktorí si už zvykli na to, že počas tohto podujatia neostávajú iba divákmi. Zapojiť sa môžu do akcie Hudba v meste (21. jún). Nie je dôležité, aký žáner skupina hrá a ani koľko má skúseností. Stačí zobrať hudobný nástroj a kamarátov a pomôcť naplniť mesto hudbou.

Šancu posunúť festival dopredu majú aj študenti, absolventi a pracujúci v oblasti architektúry, dizajnu a výtvarných odvetví. Bočné uličky Hlavnej ulice sa premenia počas festivalu na outdoorové štúdio a výstavnú galériu. Poštová, Uršulínska, Zámočnícka, Vrátna, Františkánska, Biela, Univerzitná a pravdepodobne aj niekoľko ďalších ulíc bude odolávať náporu umeleckých, streetartových, výtvarných či funkčných dočasných zásahov do ich prirodzeného prostredia. Je to otvorená výzva pre každého, kto chce reagovať na špecifický priestor, históriu či súčasnosť siedmich stiesnených ulíc kolmých na Hlavnú ulicu. Stačí si vybrať jednu ulicu a na dva dni dostanú záujemcovia možnosť rozvinúť svoje nápady pred širokou verejnosťou.

Silné zastúpenie bude mať aj divadlo a tanec - od performance Bus stop talianskej formácie Five quartet trio až po divadelno-tanečnú show, ktorá bude súčasťou slávnostného otvorenia. Pripravuje ju Zuzana Dovičáková a košické divadlo NEON spoločne s lokálnym tanečným zoskupením Heeb She

 

PROGRAM:

Dočasné architektonické zásahy
 16. - 29. 6. Piknikovisko
Námestie pred Auparkom
 
 20. - 22. 6. Occupy Košice
Pri Urbanovej veži

PIATOK / 20. 6.
 20:45 Slávnostné otvorenie festivalu
Kasárne/Kulturpark
 
 21:00 Hlasy ulice / NEON (KE) + Heeb.She (KE) - Divadlo / Tanec
Kasárne/Kulturpark

SOBOTA / 21. 6.
 10:00 - 20:00 Move That Park / DS Studio (KE) - Tanečný workshop
Kasárne/Kulturpark 

 10:00 - 20:00 CelloGraff - Graffiti
Kasárne/Kulturpark 

15:01 Hudba v električke - Hudba
Električka č. 6 / Hlavná stanica 

14:00+16:00 +18:00 8 ulíc - Komentovaná prehliadka
Začíname na Dolnej bráne

 14:00 - 20:00 Guerilla Gardening / Samuel Velebný - Participatívny projekt
Urbanova veža / Occupy Košice

15:00 Generačný monument - Tanec
Piknikovisko / Nám. pred Auparkom

 16:00 Loptový freestyle / Hands Up Crew (KE) - Freestyle Show
Urbanova veža / Occupy Košice

 19:30 Cor / NEON (KE) - Divadlo
Urbanova veža / Occupy Košice

 20:00 - 23:00 Hudba v meste - Hudba
Centrum Košíc

NEDE¼A / 22. 6.
10:00 - 18:00 Detský program
Piknikovisko / Nám. pred Auparkom 

14:00 Janko Hraško a iné hraškoviny - Divadlo
Urbanova veža / Occupy Košice

16:00 Bus stop / Five Quartet Trio (ITA) - Divadlo
Zastávka električiek / Nám. pred Auparkom

16:00 - 17:00 Move That Park Show / DS Studio (KE) - Tanec
Urbanova veža / Occupy Košice

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]