magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Šengenský poludník - festival mládežníckych orchestrov
@ Kultúra -> Koncerty      Jun 30 2014 - 09:51 GMT

Myšlienku organizovať na východe Slovenska Medzinárodný festival mládežníckych orchestrov a zborov sa zrodila ako výsledok spolupráce Sláčikového orchestra Musica Iuvenalis s Federáciou Eurochestries z Francúzska. Tá organizuje podobné festivaly už 20 rokov v celej Európe, Rusku, Čine a Kanade a pravidelným účastníkom týchto festivalov predovšetkým vo Francúzsku bola práve Musica Iuvenalis. Myšlienka sa pretavila v skutočnosť v roku 2009, kedy sa uskutočnil prvý ročník festivalu s príznačným názvom Šengenský poludník.

Festivaly pod záštitou Federácie Eurochestries spájajú prostredníctvom festivalových stretnutí a klasickej hudby mladých ľudií vo veku 14-26 rokov z oboch strán "šengenskej" hranice, ktorá nanovo rozdelila Európu a svet. Festivaly sú priestorom na vzájomné stretávanie sa mladých umelcov, spoznávanie tradícií, kultúry, výmenu skúsenosti, ale aj spoločnú tvorivú činnosť. Festivalové koncerty prinášajú klasickú hudbu na netradičné miesta a do miest, kde sa s ňou ľudia streávajú výnimočne. Počas festivalu vzniká veľký medzinárodný orchester a zbor, ktorý pripravuje koncertný program pre záverečné koncerty festivalu pod vedením skúsených dirigentov z celého sveta.

festival slávnostne otvoríme v pondelok 30. júna o 20:00 v Koštole Premonštrátov v Košiciach. Na otváracom koncerte bude účinkovať na ňom viac ako stočlenný orchester, v ktorom svoje sily pod taktovkou Igora Dohoviča spoja Národný mládežnícky orchester #Virtuoso a Sláčikový orchester Musica Iuvenalis. Takmer dve desiatky koncertov, viac ako 150 mladých hudobníkov zo Slovenska, Maďarska, Poľska a Ukrajiny a koncerty aj na miestach, kde sa klasická hudba často nedostáva. Taký je festival, ktorý je v tomto roku výnimočný aj tým, že je súčasťou osláv 50. narodenín Musicy Iuvenalis. 

Medzi hosťami festivalu sú zbory a orchestre, ktoré už návštevníci koncertov spoznali v predchádzajúcich ročníkoch. „Novým a určite zaujímavým hosťom budú dve netradičné kvartetá z Miskolca – saxofónové a trombónové, ktoré prídu so zaujímavým programom starších aj novších známych skladieb v netradičnom aranžmáne," približuje riaditeľ festivalu Igor Dohovič.

30. 6. (pondelok) OTVÁRACÍ KONCERT

20.00 - Kostol Premonštrátov, Hlavná ul., Košice
Národný mládežnícky orchester #VIRTUOSO, Slovensko
Predstavte si obrovský orchester zložený z talentovaných detí z celého Slovenska. Detí, ktoré by sa za normálnych okolností nikdy nestretli, spojila ich však láska k hudbe, hodiny cvičenia na hudobnom nástroji a možno aj v kútiku duše schovaný sen stať sa niekým, kto sa zapíše do hudobných dejín. Unikátny hudobný projekt VIRTUOSO Nadácie HB Reavis spája talenty zo ZUŠ z ôsmich detských orchestrov sformovaných v každom krajskom meste do veľkého Národného mládežníckeho orchestra.

2. 7. 2014 (streda)
17.30 - Altánok Tatranská Lomnica
Szaxofours Quartet, Slidebones Quartet, Miskolc, Maďarsko

19.00 - Kúpele Nový Smokovec, kongresová sála
Komorný súbor sólistov mesta Užhorod, Ukrajina

3. 7. 2014 (štvrtok)
17.30 - Kostol sv. Jána Krstiteľa, Jasov
Komorný súbor sólistov mesta Užhorod, Ukrajina

18.00 - Kostol sv. Petra a Pavla, Nový Smokovec
Spevácky zbor Ad Libitum, Poľsko

SVIEČKOVÝ KONCERT
20.30 - Verejná knižnica J.Bocatia, nádvorie hudobného oddelenia, Hlavná ul., Košice
Szaxofours Quartet, Slidebones Quartet, Miskolc, Maďarsko

4. 7. 2014 (piatok)
18.00 - Múzeum Trebišov 
Komorný súbor sólistov mesta Užhorod, Ukrajina

18.00 - Kunsthalle, Mestský park
Szaxofours Quartet, Slidebones Quartet, Miskolc, Maďarsko
Sláčikové kvarteto je zvyčajným hudobným telesom? Ale ako znie súhra štyroch saxofónov alebo štyroch trombónov? To vám ukážu dve zoskupenia mladých hudobníkov z maďarského Miskolca, ktorí Vás presvedčia o tom, že aj takéto netradičné spojenie dokáže priniesť úžasný zážitok pri počúvaní klasických aj súčasných známych melódií.

18.00 - Bábkové divadlo, nádvorie
Quarteto Sláčikového orchestra MUSICA IUVENALIS
Známy košický orchester oslavuje v tomto roku 50. výročie vzniku. Orchester – to sú ľudia a ich osudy. Členmi orchestra sú predovšetkým študenti stredných a vysokých škôl, ktorí sa venujú hudbe prevažne amatérsky. Počas svojej histórie získal orchester mnoho ocenení doma i v zahraničí. Viacnásobným získaním 1. miesta s pochvalou poroty na festivale v belgickom Neerpelte sa vo svojej kategórii zaradil medzi európsku špičku. Orchester úspešne účinkoval na koncertoch v Českej republike, Poľsku, Maďarsku, Nemecku, Ukrajine, Španielsku, Portugalsku, Japonsku a Škótsku.

5. 7. 2014 (sobota)
ZÁVEREČNÝ GALAKONCERT 
18.30 - Kostol Premonštrátov, Hlavná ulica, Košice
G. Rossini - Petite messe solennelle
Sólisti: L.Knoteková,G. Hübnerová, P. Berger, M. Lukáč,
J. Grejtáková, K. Trofymovych, V. Gurbaľ
Medzinárodný zbor > Šengenský poludník <

Voľný vstup na všetky koncerty.

IGOR DOHOVIČ, umelecký vedúci Musicy Iuvenalis a riaditeľ festivalu

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]