magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Ukrajina, prečo sa nás to týka?
@ Kultúra -> Podujatia      Jul 22 2014 - 09:08 GMT

Tabačka v spolupráci s Fronline Club a Nadáciou otvorenej spoločnosti uvádzajú dnes 22.07. o 18. hodine: Ukrajina, prečo sa nás to týka? - diskusia o aktuálnej situácii, smerovaniu, prejavoch nacionalizmu, fašizmu, diktatúre, vojne, propagande a revolúcii.
PROGRAM TABAČKA TALK!:


18:00 - Otvorenie diskusie, predstavenie hostí

18:10 - Majdan
- Čo bolo na začiatku
- Život na Majdane - 3 mesiace prežívania na námestí
- Majdan a nacionalisti/fašisti
- Smrť na Majdane

19:30 - Quarkmonk - ochutnávka
- Elektronický projekt Antona Degtyaryova

19:50 - Prezentácia projektov
- Fedor Blaščák - MemoryKontrol - www.memorykontrol.org
- Robert Tappert - Portréty z Majdanu
- Tomáš Rafa - Nový nacionalizmus - www.your-art.sk
- Anna Chistoserdova - Galéria "V" - www.ygallery.by
- Mykhailo Glubokyi - IZOLYATSIA - www.izolyatsia.org

20:30 - Východná Ukrajina
- Život v Donetsku
- Kto sú separatisti/teroristi
- Západné médiá vs Ruská Propaganda vs Realita
- Prečo sa nás to týka?

22:00 - Quarkmonk - Koncert
Quarkmonkov hudobný výskum je zameraný na hľadanie pôvodu nemotivovanej ľudskej agresie. Za zdroj skrytej krutosti považuje strach a sebectvo. Post-industriálna scenéria obrovských opustených tovární a roky nevyužívaných železníc prerastených trávou je typická nie len pre Kyjevské predmestia, ale aj pre Quarkmonkovu hudbu.

-------------------------------------------------------------------------------
Hostia:
-------------------------------------------------------------------------------

Mykhailo Glubokyi - člen organizácie IZOLYATSIA.

IZOLYATSIA je nezávislá umelecká organizácia a multi-kultúrne centrum pôsobiace v opustenej továrni v Donecku, Ukrajina. Centrum vytvára platformu pre kultúrne a umelecké iniciatívy, poskytuje priestor pre všetky formy kreatívneho vyjadrovania a je iniciátorom kultúrnej a sociálnej zmeny. Spolu s Tabačkou je členom siete Trans European Halls. (www.izolyatsia.org)

Pred niekoľkými týždňami boli prestory IZOLYATSIe násilne obsadené pro-ruskými separatistami z Doneckej ľudovej republiky (DPR). Tí žiadali privlastnenie priestorov v prospech DPR a jej činnosti. Mikhail tvrdí, že priestory ich kultúrnej inštitúcie boli obsadené zámerne. Pro-ruské portály podporili činnosť DPR a označili IZOLYATSIu ako "múzeum dekadentného umenia, ktoré bolo aktívne využívané nacionalistami a podporovateľmi Európskej integrácie pre ich ciele". Tabačka o tom informovala na svojich sociálnych sietiach a vyjadrila IZOLYATSIi podporu.


Anna Chistoserdova - Umelecká riaditeľka galérie moderného umenia "v" (viac ako galéria).

Galéria "V" je unikátnym priestorom podporujúcim moderné bieloruské umenie, experiment a slobodné tvorivé vyjadrovanie. Plní osobitnú úlohu pre modernú bieloruskú kultúru, prezentuje a podporuje mladých bieloruských umelcov, propaguje modernú bieloruskú literatúru a jazyk. Usiluje sa o prítomnosť súčasných umeleckých projektov a osobností vo verejnom priestore, organizuje vzdelávacie programy, okrúhle stoly, diskusie, semináre. Vytvára okolo seba aktívnu komunitu divákov, umelcov, kurátorov, kritikov či vedcov a snaží sa aktívne formovať kultúrnu politiku v Bielorusku. Galéria "V" je jedinečný kreatívny a intelektuálny priestor v Bielorusku. (http://ygallery.by/)


Fedor Blaščák - Filozof a kritik, kurátor, editor, aktivista.

Absolvent filozofie na UK v Bratislave. Je zakladateľ iniciatívy MemoryKontrol, ktorá reflektuje súčasné česko-slovenské dejiny formou verejnej diskusie spolu s historikmi a občianskymi aktivistami. Súčasťou projektu je prieskum verejnej mienky o postojoch a názoroch slovenskej verejnosti k obdobiu Slovenského štátu 1939-45 a o podiele viny vtedajších vrcholných politických predstaviteľov na holokauste. (www.memorykontrol.org)
V roku 2011 inicioval transformáciu Novej synagógy v Žiline na modernú kultúrnu inštitúciu a výstavný priestor pre výtvarné umenie. Cieľom projektu je jej rehabilitícia a impulz pre chýbajúcu infraštruktúru slovenskej kultúry, ktorá o kunsthalle hovorí už desaťročia. (www.novasynagoga.sk)


Tomáš Rafa - dokumentarista a fotograf

Tomáš Rafa od roku 2009 dokumentuje stretnutia radikálnych a revolučných skupín, ale i protivládne a protiextrémistické demonštrácie, pochody a podporné akcie za práva menšín či strety antifašistov s prívržencami ultrapravicových hnutí. Nový nacionalizmus v srdci Európy je rozsiahly video-artový projekt, v ktorom Tomáš Rafa mapuje verejné prejavy nacionalizmu, pravicového extrémizmu, rasizmu a netolerancie v rôznych krajinách. V rámci svojej práce sa často ocitá in medias res, či už ide o akcie z domáceho Slovenska, alebo v Poľsku, Maďarsku, Česku či na západe Európskej Únie (Nemecko, Švajčiarsko). Monitoroval i protestné akcie hnutia Occupy Wall Street v Spojených štátoch a naposledy zmenu režimu na Ukrajine (január - február 2014). Počas tohoto obdobia sa mu podarilo zozbierať materiál, ktorý už dnes slúži ako dokument svojej doby. Všetky videá a dokumentácie Rafových prác sú k dispozícii na stránke(your-art.sk)

***************************************************************
Sprievodným podujatím Tabačka Talk! je výstava fotografií Roberta Tapperta zjednotená pod titulom MAJDAN. Ukážka z vyše tristo portrétov ľudí, ktorí stáli v prvých líniách majdanských barikád, je inštalovaná priamo na fasáde Tabačky Kulturfabrik. Autor fotografií sa zároveň osobne zúčastní aj diskusie.
**************************************************************

Robert Tappert - fotograf a režisér na voľnej nohe

Študoval divadelnú réžiu na VŠMU a DAMU v Prahe. Zameriava sa na oblasť dokumentárnej, reportážnej a divadelnej fotografie. Po vypuknutí konfliktu na Ukrajine pôsobil od januára do apríla priamo na Kyjevskom Majdane. Kým sa svet sústredil na udalosti, Robert Tappert šiel za ľuďmi. Viac než horiace pneumatiky a úrady v súmraku dymu si všímal mráz, dym, oheň v dejisku ľudskej tváre. Tappertove fotky nás približujú k samotným účastníkom ukrajinského konfliktu na vzdialenosť potrasenia rúk. Nie je fotografom, ktorý si z miesta odnáša len dobré snímky, ale aj mená, kamarátstva, priateľstvá, ponaučenia (možno aj o sebe samom). Túto možnosť dáva prostredníctvom svojich fotografií (vytvorených v provizórnom ateliéri v centre konfliktu) aj ostatným.

**************************************************************
Tabačka Talk! bude nie len o slove a obraze, ale aj hudbe. Počas prestávky dostane priestor hudobná tvorba ukrajinského producenta a skladateľa Antona Degtyaryova, pôsobiaceho pod pseudonymom Quarkmonk. Jeho vystúpenie si návštevníci budú môcť vychutnať aj po diskusii, koncert začína o 22:00
**************************************************************

Quarkmonk - hudobný producent,skladateľ, klavirista a organista

Quarkmonk je elektronický projekt Antona Degtyaryova. Ako absolvent Kyjevskej Národnej Hudobnej Akadémie si po rokoch štúdia uvedomil, že ho neuspokojuje hrávať hudbu, ktorú zložil niekto iný. Rozhodol sa preto komponovať vlastné skladby pod pseudonymom Quarkmonk.

Charakterizuje ho hlboký atmosférický zvuk a kombinovanie viacerých elektronických žánrov (od chillstepu až po techno) s klasicky znejúcimi orchestrálnymi melódiami. Spojenie akademického vzdelania a neúnavnej experimentácie zameranej na vyprofilovanie jeho vlastného špecifického hudobného a skladateľského štýlu sa odráža v nepredvídateľnom a bohato melodickom zvuku. Konštantne hľadá a nachádza stále nové harmonické riešenia a jedinečné zvuky syntetizátora.

Quarkmonkov hudobný výskum je zameraný na hľadanie pôvodu nemotivovanej ľudskej agresie. Za zdroj skrytej krutosti považuje strach a sebectvo. Post-industriálna scenéria obrovských opustených tovární a roky nevyužívaných železníc prerastených trávou je typická nie len pre Kyjevské predmestia, ale aj pre Quarkmonkovu hudbu.



Dátum a čas: 22.júl o 18:00 diskusia, o 22:00 koncert Quarkmonk

Vstup: zdarma

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]