magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na organovom festivale diva
@ Kultúra -> Koncerty      Sep 16 2014 - 12:31 GMT

Tohtoročný 44. ročník Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola prinesie veľkolepý koncert symfonického orchestra s kráľovským nástrojom, ktorého sa zhostí lotyšská diva Iveta APKALNA vo štvrtok /18.09./ v Dome umenia o 19. hodine.

Tejto mladej organistke sa podarilo to, čo sa inak darí skôr spevákom, huslistom, či dirigentom – stať sa hviezdou. Na svojom konte má množstvo cien a v súčasnosti koncertuje po celom svete. Pravidelne hosťuje s jedným z najlepších orchestrov sveta – Berlínskymi filharmonikmi. Diva vyniká nielen svojimi interpretačnými schopnosťami ale aj mimoriadnou krásou. Jej koncert so ŠfK okrem iného ponúkne až dve u nás zriedkavé symfonické skladby. V prvej polovici zaznie symfónia slovenského skladateľa Dezidera Kardoša, v druhej menej známeho francúzskeho skladateľa z obdobia romantizmu Félixa Alexandre Guilmanta.
 
Okrem Apkalny Slovensko navštívia aj skvelí  Alessandro Bianchi a Pavel Kohout. Z domácich interpretov organového umenia sa na festivale predstaví vynikajúci Marek Vrábel. Tak, ako v minulých ročníkoch, aj tentoraz vyrazia umelci i do miest východoslovenského regiónu. Kráľovské nástroje sa rozozvučia na koncertoch v Rožňave, Kežmarku, Spišskej Novej Vsi, Sabinove a Poprade.


ŠfK, Leoš SVÁROVSKÝ, dirigent | Iveta APKALNA, organ
Dezider KARDOŠ:Symfónia č. 5, op. 37
Sergej Prokofiev
: Poručik Kije, symfonická suita, op. 60
Aivars Kalejs:Toccata na chorál „Allein Gott in der Höh´sei Ehr“
Alexandre Guilmant:Symfónia č. 1 d mol pre organ a orchester, op. 42



 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]