magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za25. a 24.09.2014
@ Aktuálne -> Polícia      Sep 25 2014 - 13:23 GMT

Mladý recidivista vyčíňal v Gelnickom okrese

Gelnickí policajti v spolupráci s pracovníkmi kriminálnej polície v SNV intenzívne pracovali na objasnení krádeží šperkov zo žltého kovu za 2.500,- eur. Ku krádeži došlo v auguste (20.8.2014) vo večerných hodinách na Partizánskej ulici v obci Margecany. Páchateľ neoprávnene a bez súhlasu majiteľky, ktorá sa nachádzala v zadnej časti domu (letnej kuchynke) vošiel do dvora rodinného domu. Následne vošiel do otvoreného domu, kde prehľadal izby a zo sekretára odcudzil väčšie množstvo šperkov zo žltého kovu (3ks prsteňov, 2 ks retiazky s dvoma príveskami rôznych tvarov, náramok a pár náušníc). 75-ročnej dôchodkyni spôsobil škodu za 2.500,- eur. Na základe zadovážených dôkazov ako zaistených stôp na mieste činu, či zaistených odcudzených šperkov v jednej zo spišskonovoveských záložní, poverený príslušník z prečinov porušovania domovej slobody a krádeže obvinil viackrát súdne trestaného 20-ročného Prakovčana. Obvinený bol zadržaný a umiestnený do cely policajného zaistenia s návrhom na väzobné stíhanie. V prípade dokázania viny mu hrozí až dvojročné väzenie. Polícia nevylučuje, že obvinený má takto na svedomí viacero krádeží v obci Prakovce resp. v Gelnickom okrese.

Polícia už pozná totožnosť zrazeného muža

Včera na základe pátracích úkonov policajtov kriminálnej polície a následným opoznaním manželkou bytom Moldava nad Bodvou, bola stotožnená vlakom usmrtená osoba. (o prípade sme Vás včera informovali) Je ním 67-ročný muž z okresu Dunajská Streda. Bližšie okolnosti tohto skutku sú naďalej predmetom vyšetrovania.

Fantóma“ IC dolapili

Príslušníkom železničnej polície sa podarilo dolapiť „dlhoprstého“, ktorý na železničnej stanici v Košiciach okrádal cestujúcich vo vlakoch IC, kým vlak stál na stanici. Poverený príslušník PZ z prečinu krádeže obvinil 51-ročného Józsefa, občan Maďarska, po ktorom železniční policajti „išli“ už dlhšiu dobu.

Svojou operatívno-pátracou činnosťou sledovali podozrivého muža, ktorý prišiel až z Maďarsko Rumunských hraníc včera opäť na železničnú stanicu v Košiciach. Nastúpil do vlaku IC kde si odsledoval svoju potencionálnu obeť a využil jeho chvíľkovú nepozornosť..

Včera o 09.15 hodine na železničnej stanici Košice vo vlaku IC ho železniční policajti chytili priamo pri čine. Jeho obeťou sa stal 55-ročný občan Kanady, ktorému z vrecka saka, ktoré mal zavesené pri sebe, odcudzil peňaženku s hotovosťou, doklady a osobné veci. Tie si schoval pod bundu a z vlaku vystúpil. No tam ho na jeho prekvapenie už čakali policajti. Odcudzené veci u neho zaistili a vrátili poškodenému Kanaďanovi, ktorý bol za bleskovú akciu príslušníkov PZ nesmierne vďačný.

Obvinený takto využíval nepozornosť cestujúcich aj v predchádzajúcich dvoch prípadoch, pričom nie je vylúčené, že ich bude viac. Začiatkom júna takto okradol 68-ročného Košičana, ktorému odcudzením peňaženky s dokladmi spôsobil škodu vo výške 300,- eur. Začiatkom mája okradol 40-ročného cestujúceho Bratislavčana. Z vrecka bundy mu odcudzil peňaženku s dokladmi a hotovosťou, škoda 370,- eur. Obvineného policajti umiestnili do cely policajného zaistenia a v prípade dokázania viny mu hrozí až dvojročné väzenie.

Zrážku s vlakom neprežil

Včera krátko po 20.00 hodine došlo na nechránenom železničnom priecestí medzi železničnou stanicou Moldava nad Bodvou v smere na Drienovec – železničná stanica Turňa nad Bodvou, k zrazeniu a usmrteniu osoby mužského pohlavia neznámej totožnosti nákladným vlakom. Ten viedol 47-ročný rušňovodič, u ktorého bola vykonaná dychová skúška s negatívnym výsledkom. Rušňovodič vlaku aj napriek použitiu rýchlo činného brzdenia nedokázal zrážke pre krátku vzdialenosť zabrániť. Obhliadajúci lekár konštatoval smrť osoby následkom polytraumy tela a nariadil vykonať zdravotno-bezpečnostnú pitvu. Prípad vyšetruje železničná polícia ako prečin usmrtenia.

V Gelnickom okrese pátrajú po pytliakovi

Polícia pátra po doposiaľ neznámom páchateľovi, ktorý v katastri územia obce Švedlár, v časti Medená (okr. Gelnica), neoprávnene zasiahol do výkonu práva poľovníctva, tým že presne nezisteným predmetom a spôsobom usmrtil asi 10 ročného jeleňa s hmotnosťou 150 kg. Miestnemu poľovníckemu spolku spôsobil celkovú škodu vo výške približne 600,- eur. Poverený príslušník začal trestné stíhanie vo veci prečinu pytliactva /trestná sadzba až na dva roky/.

Za svoje skutky môžu skončiť vo väzení

Policajti Košického kraja vypátrali a z prečinu krádeže obvinili viacero osôb. 20-ročný Košičan Michal dňa 7.8.2014 okolo 10,45 hodine v predajni jedného z košických obchodných centier,  z predajnej plochy odcudzil tri pánske rifle. Spôsobil škodu za takmer 150,- eur. 21-ročný Martin z Košíc dňa 14.8.2014 dopoludnia na chodníku na Uherovej ulici v Košiciach, pristúpil k 72-ročnej dôchodkyni, ktorej z krku strhol retiazku zo žltého kovu a jej krádežou spôsobil škodu vo výške 200,- eur. Trojica mužov z okresu Košice-okolie  Dušan (36) a Marek (37) a Marek (24) sa v júni tohto roku   v areáli firmy v obvi Nižný Lánec vlámali do haly, v ktorej boli zaparkované pracovné stroje. Na nich vylomili uzávery nádrží a odcudzili pohonné hmoty a z voľne prístupnej sušiarne obilia odcudzili napájacie káble. Spôsobil celkovú škodu za viac ako 1.200,- eur. Štefan (15) a Tibor (14) koncom augusta 2014 v obci Vojany násilím vnikli do objektu pošty a následne do kancelárie prevádzky jednej zo spoločností, kde odcudzili hifi vežu s reproduktormi, kompletnú počítačovú zostavu a štyri fľaše  rôzneho alkoholu. Spôsobili celkovú škodu vo výške 500,- eur. V prípade dokázania viny im hrozí až dvojročné väzenie, u mladistvých sa trestná sadzba znižuje na polovicu.  

Jeden z opilcov demoloval čo mu prišlo do cesty

Polícia z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky obvinila ďalších vodičov. Riadne alkoholom podgurážený 33-ročný Ján z Moldavy nad Bodvou (okres Košice-okolie), včera  krátko pred 16,00 hodinou viedol osobné motorové vozidlo zn. BMW X5 v obci Jasov na Potočnej ulici, kde spôsobil dopravnú nehodu. Pri prechádzaní po moste cez potok Olšava nezvládol vedenie vozidla a narazil do železného zábradlia mosta /škoda 250,- eur/, následne s vozidlom zachytil ståp brány rodinného domu a pokračoval v jazde. Ïaleko však nedošiel, s vozidlom skončil v priekope opretý ľavou stranou o stenu rodinného domu, pričom poškodil bránu a stenu rodinného domu /škoda 200,- eur/. Poškodením vozidla vznikla škoda vo výške 2.000,- eur. Policajti u vodiča namerali 1,23 mg/l alkoholu v dychu /2,56 promile/. Aj 57-ročný Tichomír z okresu Trebišov včera vo večerných hodinách bol zastavený a kontrolovaný hliadkou polície v obci Borša potom, čo viedol motorové vozidlo zn. Škoda Favorit. Pri kontrole bol podrobený dychovej skúške s výsledkom 1,14 mg/l alkoholu v dychu /2,38 promile/. U 31-ročného Gejzu z okresu Trebišov včera o 21,00 hodine policajti po zastavení medzi obcami Zemplínska Teplica a Slánské Nové Mesto a následnej kontrole namerali 0,65 mg/l /1,35 promile/. Obvinení boli umiestnení do cely policajného zaistenia a v prípade dokázania viny im hrozí až ročné väzenie.

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]