magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 21.10.2014
@ Aktuálne -> Polícia      Oct 21 2014 - 10:16 GMT

Vodič pri kontrole policajtom s dokladmi vydal aj „marišku“

Včera (20.10.2014) na Južnej triede v Košiciach hliadka Pohotovostnej motorizovanej jednotky Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach, zastavila a následne kontrolovala vodiča osobného motorového vozidla, ktorý sa dopustil priestupku na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. 29-ročný Košičan po vyzvaní na predloženie dokladov potrebných na vedenie vozidla, predložil doklady spoločne s balíčkom, ktorý obsahoval zelenú sušinu zabalenú v novinovom letáku. Vodič policajtom netajil že je to marihuana, ktorú dobrovoľne vydáva. Zaistená sušina bola zaslaná na expertízu. Vyšetrovateľ PZ začal trestné stíhanie vo veci prečinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi. Ak sa potvrdí, že ide o drogu, mladému Košičanovi bude v prípade dokázania viny hroziť až päťročné väzenie.

Našli jeleňa bez hlavy

Polícia pátra po ďalšom pytliakovi, tentoraz v okrese Košice-okolie. Doposiaľ neznámy páchateľ od 12. do 14. októbra 2014 bez povolenia zastrelil jeleňa vo veku 3 rokov. Jeleňovi odrezal hlavu a telo ponechal v lese v katastri obce Slanská Huta v blízkosti cesty smerujúcej k jazeru Izra. Miestnemu poľovnému združeniu spôsobil škodu vo výške 2.000,- eur. Veterinár vykonanou pitvou zo žalúdka jeleňa vybral projektil z guľovej strelnej zbrane, ktorý policajti zaistili. Vyšetrovateľ PZ začal trestné stíhanie vo veci prečinu pytliactva. Za tento skutok hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na jeden až 5 rokov.

Z bytu ukradli peniaze, šperky aj zbierku mincí

Košickí policajti vypátrali a z prečinu krádeže a porušovania domovej slobody obvinili 28-ročného Michala z Košíc. Obvinený sa po vzájomnej dohode s doposiaľ nestotožneným páchateľom v auguste tohto roku, vlámali do bytu na ulici Južnej Triede v Košiciach. Z bytu následne odcudzili pokladničku s hotovosťou, prstene zo žltého kovu a zbierku mincí. Majiteľovi spôsobili celkovú škodu za viac ako 3.200,- eur. V prípade dokázania viny mu hrozí až dvojročné väzenie, po jeho komplicovi polícia pátra.

Chodkyňa skončila „pod kolesami“ auta

Včera (20.10.2014) krátko pred 14,00 hodinou došlo v Košiciach k zrážke vozidla s chodcom. Vodič osobného motorového vozidla zn. Opel Meriva viedol vozidlo po ulici Popradskej v smere na Sídlisko KVP, pričom pred križovatkou s ulicou Ipeľskou, pravdepodobne v dôsledku nevenovania sa plne vedeniu vozidla a nesledovania situácie v cestnej premávke, narazil pravou časťou svojho vozidla do 64-ročnej Košičanky, ktorá išla pešo po pravej strane vozovky, proti smeru jeho jazdy. Chodkyňa pri zrážke utrpela ťažkú ujmu na zdraví s predpokladanou dobou liečenia nad 6 týždňov. Vyšetrovateľ PZ začal trestné stíhanie vo veci prečinu ublíženia na zdraví. Bližšie okolnosti dopravnej nehody sú predmetom vyšetrovania.  

Vodiči a chodci, nezabúdajte na svoje povinnosti!

Vodiči budete ostražití, sústreďte sa plne vedeniu vozidla a sledujte situáciu v cestnej premávke. Dbajte na zvýšenú opatrnosť voči cyklistom a chodcom, najmä deťom, osobám so zdravotným postihnutím, osobitne voči osobám, ktoré používajú bielu palicu, a starým osobám. Vodiči motorových vozidiel majú povinnosť dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmú ohroziť.

Aj chodci majú svoje povinnosti. Chodec je povinný používať predovšetkým chodník. Po chodníku sa chodí vpravo. Tam, kde nie je chodník alebo je neschodný, chodí sa po pravej krajnici. Tam, kde nie je krajnica alebo je neschodná, chodí sa čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky. Chodci smú isť po krajnici alebo po okraji vozovky najviac dvaja vedľa seba.

Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov musia brať ohľad aj na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť.

Chodci idúci po krajnici alebo po okraji vozovky majú povinnosť za zníženej viditeľnosti nosiť reflexné prvky, alebo reflexný bezpečnostný odev nielen mimo obce, ale aj v nej.  Ak nebudú videní, môžu počítať aj s blokovou pokutou až do výšky 50,- eur.

Tmavé oblečenie za zníženej viditeľnosti robí z chodca „neviditeľného.“ Ohrozuje tak nie len seba, ale aj ostatných. Následkom toho vodič chodca nezbadá vôbec alebo neskoro. Reflexné prvky toto riziko znižujú. Neznamená to však, že s reflexnými prvkami sa môžete na ceste správať nezodpovedne. Treba sa s vodičmi vzájomne rešpektovať. Tí chodcov slabšie vidia a na mokrej, či zľadovatenej ceste sa brzdí náročnejšie.




 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]