magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Polícia naučí seniorov brániť sa
@ Aktuálne -> Rôzne      Dec 08 2014 - 15:47 GMT

Neznáma osoba zatelefonuje obeti a požiada ju o finančnú hotovosť napríklad na kúpu bytu pre jej vnuka. Následne obeť požadovanú sumu odovzdá neznámej osobe v domnienke, že je to priateľ vnuka, ktorému vnuk dôveruje a požiadal ho o láskavosť.“

„VNUK“ je jednou z najčastejšie používaných legiend za účelom získania dôvery a zmocnenia sa cudzieho majetku. Polícia vyšetruje viaceré prípady vo vzťahu k podvodným konaniam, ktorých obeťami sa stali handicapovaní a ľudia staršieho veku.

Celospoločenský demografický trend starnutia populácie prináša so sebou aj požiadavku eliminácie trestnej činnosti, konkrétne podvodov, krádeží, lúpeží  a násilia na senioroch, ktorí sú najviac ohrozenou skupinou vo vzťahu k tomuto druhu kriminality. Práve oni nedisponujú dostatočnou fyzickou kondíciou, ani ekonomickým zázemím a často aj dostatočnými informáciami k ich bezpečnosti. V tejto súvislosti Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach oslovuje seniorov a poskytuje im informácie, rady či odporúčania, ktoré im majú napomôcť ochrániť sa.

Aby čaro predvianočnej atmosféry nebolo narušené „šikovnosťou“ podvodníkov a zlodejov sa budú policajti z oddelenia prevencie / kpt. Mgr. Daniela Šemegdová/ a z poriadkovej polície, venovať zajtra t.j. v utorok 09.12.2014 od 10.00 hodiny tejto cieľovej skupine v  Domove pokojnej staroby na Južnej triede 2 v Košiciach. Obsahom stretnutia bude informovať ich o návykoch bezpečného správania sa ako základného predpokladu vlastného bezpečia na ulici, doma ale aj v akomkoľvek kontakte s obchodníkmi s nekalými praktikami nazývanými „ŠMEJDI“. Polícia seniorom predvedie konkrétne ukážky obrany prispôsobené ich veku (napríklad ako sa ubrániť svojou palicou, ako neprísť o svoju kabelku a pod.).

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]