magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košické karmelitánky presvedčili aj Prahu
@ Kultúra -> Divadlo      Feb 09 2015 - 11:06 GMT

S úžasnými pocitmi a s viac ako priaznivými ohlasmi náročného pražského publika sa z hosťovania v Prahe vrátil operný súbor košického Štátneho divadla. V rámci festivalu Opera 2015 tu v posledný januárový deň uviedol v svetoznámom Stavovskom divadle operu Francisa Poulenca. Dialógy karmelitánok.

Tragický príbeh mníšskeho rádu z obdobia francúzskej revolúcie zaujal divákov a odborníkov už po svojej slovenskej premiére v Košiciach v marci roku 2013. Opere po dlhšej dobe priniesol aj prestížne ocenenie DOSKY, ktoré získala režisérka Linda Keprtová v kategórii najlepšia réžia. „Dialógy karmelitánok sú mojou srdcovou záležitosťou a som nesmierne šťastná, že ho môžeme uviesť v tomto nádhernom priestore Stavovského divadla. Hoci to znamenalo absolvovať dlhú cestu vlakom z Košíc do Prahy. Uvidíme ako zareaguje pražské publikum, v Košiciach genius loci zafungoval, verím, že dokážeme presvedčiť aj české publikum," povedala pred pražským predstavením režisérka.

Pražské publikum napokon prijalo košické „karmelitánky" úžasným spôsobom. Po posledných tónoch síce na niekoľko sekúnd nastalo vo vypredanej sále hrobové ticho, ktoré napokon ukončil búrlivý a dlhý potlesk. „Publikum bolo tak vďačné, že som to vôbec nečakal. Ten potlesk bol úžasný. Táto budova je fantastická, človek hľadí do výšok a akoby sa vznášal. Naozaj sme sa tu cítili vynikajúco," povedal po predstavení sólista Titusz Tobisz. Ako doplnila Tatiana Paľovčíková do Prahy odchádzali s pomerne malou dušičkou. „Predsa len sme išli z košického „malého" divadla do „mekky" opery. Som presvedčená, že sme to zvládli perfektne. Publikum nás prijalo úžasným spôsobom a snáď ani po premiére v Košiciach nebol ten potlesk taký ako dnes tu v Stavovskom divadle. Pocity sú naozaj úžasné, fantastické," netajila nadšenie.

pokračovanie:http://www.sdke.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=1243%3Akoicke-karmelitanky-presvedili-aj-prahu&catid=43%3Aaktualne-z-opery&Itemid=74&lang=sk

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]