magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Svetový deň sprievodcov
@ Kultúra -> Podujatia      Feb 20 2015 - 11:59 GMT

Dvanásty ročník Svetového dňa sprievodcov v metropole východu oslávia ponukou štyroch bezplatných prehliadok. Už túto sobotu skúsení sprievodcovia odhalia záujemcom tajomstvá histórie Košíc plnej zaujímavých faktov, legiend a príbehov.

Všetky prehliadky sa začínajú 21. februára o 10:30 pred Návštevníckym centrom Visit Košice na Hlavnej ulici 59. Budú trvať 1 až 1,5 hodiny podľa vybranej témy. Registrovať sa ani rezervovať si miesto nie je potrebné, stačí prísť včas. Viac informácií záujemcom ochotne poskytne personál centra.

Témou Najkrajšie skvosty Košíc predstavia dominanty starého mesta a miesta, kde pulzoval život od začiatkov jeho histórie ako kráľovského mesta. „Počas prehliadky spoznáte slávneho rodáka, patrónku mesta, miesto, kde sa vyhlásil Košický vládny program, miestny „rozhlas“ či ďakovnú sochu za prežitie,“ priblížil zaujímavosti prehliadky PR manžér Visit Košice Dominik Plavka.

Prehliadka nazvaná Relikvie a pútnik v Košiciach sa orientuje na obdobie, keď Košice patrili k najvýznamnejším pútnickým miestam Európy. Jej účastníci okrem iného navštívia premonštrátsky Univerzitný kostol sv. Trojice s cennou vyrezávanou kazateľnicou zo 17. storočia a nádhernými nástennými maľbami od Erasma Schrötta.

Sprevádzaná prehliadka Židovské Košice predstaví kultúrny a architektonický odkaz tunajšej početnej židovskej komunity a jej osud počas 2. svetovej vojny. „Pred holokaustom boli Košice jednou z najväčších a najprominentnejších židovských komunít na území dnešného Slovenska. V roku 1930 tu žilo cez 11 500 židov, ktorí tvorili 16,4% celkovej populácie mesta, pričom sa v meste mohli usadiť až po roku 1840,“ pripomenul D. Plavka.

Pre nadšencov gotiky a tých, ktorí chcú spoznať zákutia najobľúbenejšej košickej pamiatky je pripravená prehliadkaDóm sv. Alžbety. Spolu s Kaplnkou sv. Michala a Urbanovou vežovu bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Katedrála odkryje vzácny interiér s hlavným oltárom sv. Alžbety so 48 obrazmi, zavesenú plastiku Immaculaty a neskorogotický krídlový oltár Navštívenia Panny Márie.

 

Pokračovanie tu: http://www.kosicednes.sk/zajtra-je-svetovy-den-sprievodcov/

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]