magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 25.02.2015
@ Aktuálne -> Polícia      Feb 26 2015 - 11:32 GMT

Potiahol káble za tisíc eur

Policajti Obvodného oddelenia Košice Juh vypátrali a z prečinu krádeže obvinili 37-ročného Miroslava z Košíc. Obvinený ešte v máji minulého roku prestrihol oplotenie jednej z firiem sídliacich na Holubyho ulici v Košiciach. Následne vnikol na pozemok, odkiaľ odcudzil káble CYKY. Košickej spoločnosti spôsobil škodu za viac ako 1.000,- eur. V prípade dokázania viny mu hrozí až dvojročné väzenie.

Dôverčivé dôchodkyne naleteli na „klasický scenár“

Košickí policajti opäť vyšetrujú dva prípady kedy boli podvedené staršie osoby. Doposiaľ traja neznámi páchatelia včera (25.2.2015) o 10,45 hodine na chodníku pri poliklinike Východ v Košiciach, sa prihovorili 83-ročnej dôchodkyni z Košíc a pod zámienkou od nej vylákali hotovosť vo výške 800,-eur. Jeden muž a dve ženy dôchodkyňu presvedčili, že majú kamaráta v nemocnici a potrebujú peniaze pre neho na súrnu operáciu po nehode. Dôverčivú dôchodkyňu autom zviezli k nej domov, kde im peniaze dala s tým, že v priebehu troch hodín jej ich vrátia späť.

Obdobný scenár použili pravdepodobne tí istí podvodníci včera len o dve hodiny neskôr. Opäť v okolí zdravotného zariadenia a to pri nemocnici na Rastislavovej ulici si vyhliadli 72-ročnú dôchodkyňu z Košíc. Kým dve ženy sedeli v aute značky Renault modrej farby, muž sa k dôchodkyni prihovoril po česky, či mu nevie ukázať cestu ako sa dostane do Fakultnej nemocnice s poliklinikou. Následne ju vlákal do auta, kde ju presvedčili opäť pod zámienkou, že kamarát potrebuje súrne peniaze na operáciu, že ju odnesú domov a peniaze jej vrátia do dvoch hodín. Dôchodkyňa z bankomatu a následne aj z banky vybrala celkovú hotovosť 2.300,- eur, ktorú podvodníkom odovzdala. Tentoraz jej nechali ako zálohu čiernu koženú kapsičku v ktorej mali byť dokumenty od firmy. Dôchodkyňa doma zistila, že v kapsičke sú len nastrihané novinové ústrižky. Takto od nej podvodom vylákali sumu 2.300,- eur.

Polícia upozorňuje starších spoluobčanov na podvodníkov, vydávajúcich sa za ich rodinných príbuzných, účastníkov dopravnej nehody, či ľudí v tiesni a podobne. Polícia opakovane zaznamenáva trestnú činnosť páchanú na senioroch. Osoby vyššieho veku sa pre svoju dôverčivosť a dobrosrdečnosť stávajú najčastejšie obeťami podvodov a krádeží. Páchatelia sa pod rôznymi zámienkami dostávajú do ich blízkosti, uvedú ich do omylu, a podvodom, či obyčajnou krádežou ich pripravia o cenné predmety alebo peniaze. Dôchodcovia, osoby vyššieho veku, patria k jednej z najviac ohrozených skupín v súvislosti s majetkovou, ekonomickou, ale aj násilnou trestnou činnosťou. Páchatelia vopred premysleným spôsobom okrádajú dôverčivých seniorov pod zámienkami rôznych emotívnych príbehov. Najčastejšie sme zaznamenali prípady, takzvaných „vnukov, či synovec v núdzi“ a „operácia príbuzného, či známeho po dopravnej nehode“. Z uvedeného dôvodu Vás žiadame, aby ste upozorňovali vašich rodičov, starých rodičov, známych a susedov, aby boli obozretní a nedôverovali cudzím ľuďom. Keďže starší ľudia nevyužívajú internetové médiá, je to na Vás, aby ste im sprostredkovali informácie o podvodníkoch, aby sa nestali aj oni ich obeťami. Občanov žiadame, aby boli všímavejší čo sa deje v ich okolí, najmä ak vidia staršie či osamelé osoby komunikovať s podozrivými osobami. Každá informácia ktorá môže pomôcť k vypátraniu podvodníkov je cenná, čím môžu zabrániť aby sa obeťou nestali ich rodinný príslušníci, priatelia či známy.

Polícia pozná totožnosť výtržníka v MHD

Obvodné oddelenie PZ Košice Šaca vedie skrátené vyšetrovanie pre prečin výtržníctva, ktorého sa dopustil páchateľ tým, že dňa 14. februára 2015 od 20,07 do 20,30 hod. počas jazdy autobusom linky MHD č.52, zo zástavky MHD Pereš po zástavku MHD Učňovská v Košiciach-Šaci, fyzicky napadol cestujúceho, 20-ročného Košičana viackrát kopol a udrel, čím mu spôsobil zranenia s dobou liečenia do 7 dní. Podozrivého muža zaznamenala bezpečnostná kamera monitorujúca priestory autobusu MHD. Vďaka medializácii záznamu z bezpečnostnej kamery a občanom, ktorí podozrivého opoznali, už včera ráno policajti na príslušný útvar predviedli 23-ročného Košičana Dušana, ktorého poverený príslušník PZ obvinil z prečinu výtržníctva. Obvinený je v súčasnosti v podmienke za drogovú trestnú činnosť. Policajti ho umiestnili v cele policajného zaistenie s podnetom na jeho väzobné stíhanie. V prípade dokázania viny mu hrozí až trojročné väzenie.

U Michalovčana zaistili viac ako dvetisíc dávok drogy

Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ Michalovce zo zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi obvinil 27-ročného Patrika z Michaloviec. Obvinený v októbri 2014 na poľnej ceste pri vodárni medzi Lastomírom a Sliepkovcami, pod sedadlom spolujazdca v osobnom motorovom vozidle zn. Peugeot, prechovával 277,23 g vysušených vrcholkov rastliny konope / Cannabis/. Drogy našli počas kontroly príslušníci Colného úradu Michalovce. Z tohto množstva by bolo možné vyrobiť až 2.215 jednorazových dávok drogy v hodnote takmer 2.800,- eur. Obvinený je stíhaný na slobode a v prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na tri až desať rokov.

 

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]