magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 08.03. 2015
@ Aktuálne -> Polícia      Mar 09 2015 - 15:52 GMT

Dvaja mladí Košičania lúpežne prepadli ženu na chodníku

Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach zo zločinu lúpeže formou spolupáchateľstva obvinil dvoch mladíkov z Košíc, 17-ročného Richarda a 16-ročného Ivana, ktorí v piatok (6.3.) vo večerných hodinách pred vchodom do obytného domu na Starej Baštovej v Košiciach lúpežne prepadli 60-ročnú ženu. Obvinený Richard bez slov pristúpil k žene, rukou ju udrel do hrudníka a chytil za kabelku, ktorú mala prevesenú cez rameno. Potom ju stiahol na zem, kde ženu fyzicky napadol aj obvinený Ivan. ten ženu kopol do krku. Obaja potom žene vytrhli kabelku z rúk a z miesta ušli. Podľa predbežnej lekárskej správy poškodená žena utrpela zranenia s predpokladanou dobou liečenia do 6 dní. Krádežou jej spôsobili škodu vo výške 90 eur. Obvinení mladíci boli umiestnení do cely policajného zaistenia s návrhom na ich vzatie do väzby. Za tento zločin hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na tri až osem rokov, v prípade mladistvých sa trestná sadzba znižuje na polovicu.

Policajti zachraňovali zakliesneného spolujazdca

V sobotu (7.3.) dopoludnia došlo k dopravnej nehode medzi MČ Košice Šaca a obcou Veľká Ida v katastri mesta Košice. Vodič (30) z okresu Košice okolie viedol vozidlo zn. Audi 80 po štátnej ceste v smere do obce Veľká Ida, kde neprispôsobil rýchlosti jazdy svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky a dostal s vozidlom na rovnom úseku šmyk a zišiel mimo vozovku. Následne s vozidlom narazil do drevnatého porastu, pričom sa vozidlo prevrátilo na strechu. Ak prví dorazili na miesto nehody policajti Obvodného oddelenie PZ Košice Šaca, ktorí spozorovali vo vozidle zakliesneného muža. Muž bol pri vedomí a dusil sa, nakoľko mal hrudný kôš privalený vozidlom. Ïalší dvaja muži, ktorí tvorili osádku vozidla, sa nachádzali mimo auta. Tí pomáhali policajtom havarované vozidlo nadvihnúť, aby uvoľnili zakliesnenú osobu. Zapreli sa o volant a prah vodičových dverí, ale vytiahnuť zranenú osobu z vozidla sa im nepodarilo, nakoľko mala nohy zakliesnené dverami na strane spolujazdca. Jeden z policajtov duchaprítomne zo služobného vozidla vybral kufrík s Drägerom, ktorý podložil pod kapotu nadvihnutého vozidla, aby zabránil opätovnému pritlačeniu hrudníka zraneného muža. Do príchodu ostatných záchranných zložiek, záchranárov a hasičov, policajti monitorovali základné životne funkcie zraneného muža a následne asistovali pri jeho ošetrovaní a zabezpečovali miesto nehody do príchodu kolegov, dopravných policajtov. Tí zistili, že vodič viedol vozidlo bez vodičského oprávnenia, pri dychovej skúške mu namerali 0,99 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 2,06 promile. Pri dopravnej nehode vodič, resp. nevodič a jeho dvaja spolujazdci utrpeli ľahké zranenia, na vozidle vznikla škoda 350 eur. Poverený príslušník PZ už 30-ročného muža obvinil z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za ktorý mu hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok.

V tomto prípade paradoxom je, že zatiaľ čo na jednej strane kufrík s Drägerom pomohol zachrániť účastníka dopravnej nehody, na strane druhej vinníka nehody tento Dräger pomohol usvedčiť a až do vytriezvenia si „posedel“ v cele policajného zaistenia. Policajti tak heslo „Pomáhať a chrániť“ naplnili do bodky, pretože účinne pomohli obetiam a ochránili spoločnosť pred ďalším nezodpovedným vodičom, ktorý si sadol za volant pod vplyvom alkoholu.   

Mladá Košičanka ukradla dôchodkyni platobnú kartu

Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície OR PZ Košice vzniesol obvinenie pre prečin krádeže a prečin neoprávneného vyrobenia a používania platobného prostriedku, elektronických peňazí alebo inej platobnej karty 25-ročnej Gabriele z Košíc, ktorá v októbri minulého roka na presne nezistenom mieste na sídlisku Dargovských hrdinov v Košiciach využila nepozornosť 64-ročnej ženy a z kabelky jej ukradla peňaženku s osobnými dokladmi, finančnou hotovosťou 483,- €, doklady a platobnú kartu. Poškodenej žene spôsobila škodu vo výške 500 eur. Následne ukradnutú bankomatovú kartu viackrát neúspešne použila v bankomatoch na území mesta Košice. Obvinenej žene za tieto skutky, v prípade dokázania viny, hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.


 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]