magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V ŠD premiéra: Sen noci svätojánskej
@ Kultúra -> Divadlo      Apr 24 2015 - 12:04 GMT

Už len niekoľko hodín chýba do premiéry komédie Williama Shakespeara Sen noci svätojánskej. V piatok 24. apríla uvedie túto azda najhranejšiu komédiu slávneho dramatika Štátne divadlo Košice vôbec prvýkrát v svojej sedemdesiatročnej histórii. Inscenáciu zverilo vedenie činohry do rúk mladého inscenačného tímu pod vedením režiséra Jána Mikuša.

V hlavných postavách a dvoj úlohách sa predstavia herci Dana Košická (Hippolyta, kráľovná Amazoniek a Titania, kráľovná víl) a Michal Soltész (Tezeus, knieža aténsky a Oberon, kráľ elfov). CV krátkej dobe to pre oboch bude už druhé stretnutie so Shakespearov. Obaja sú aj jedinými aktérmi naštudovania Shakespearovej drámy Macbeth, ktorú divadlo uvádza na Malej scéne.

Macbeth bol do istej miery experiment z hľadiska klasickej interpretácie Shakespearovho textu. Ja osobne nie som zástancom interpretovania klasických vecí moderným spôsobom. Na Slovensku je veľmi málo ľudí, ktorí toto dokážu zaručene dobre urobiť. V prípade Sna noci svätojánskej je experimentom mladý režisér. Jeho interpretácia sa mi páči, nie je založená na nejakých rozprávkových happy endoch. Ale samozrejme, že sa to skončí dobre, aj keď nie na všetkých frontoch.  V tom je možno tá interpretácia iná, ale myslím si, že práve v tejto komédii Shakespeara je dovolené absolútne všetko,“ hovorí Soltész.

Ako dopåňa Dana Košická, Sen noci svätojánskej je rozprávka. „Aspoň dúfam, že to bude rozprávka. Je to úplne iný žáner ako Macbeth. A úplne iný charakter textu, hoci aj tu sú verše, ale nedá sa to vôbec porovnávať.  Mne osobne vyhovujú len dvaja ľudia na javisku, ale na druhej strane, keď je ich viac ako v Sne noci svätojánskej, tak je to zábavné,“ dodáva herečka, podľa ktorej herci spolu s režisérom prácne hľadali podoby lásky. „Verím, že sa nám ich podarilo nájsť, lebo je viac ako zaujímavé hrať o podobách lásky. Ale nie je to určite jednoduché,“ vysvetľuje.

Pokračovanie: http://www.sdke.sk/

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]