magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Rozália na Malej scéne ŠD
@ Kultúra -> Divadlo      Jun 16 2015 - 12:18 GMT

Režisérom poslednej premiéry v tejto sezóne, ktorou bude v piatok 19. júna na Malej scéne ŠD dramatizácia próz Stanislava Rakúsa s názvomRozália, je Kamil Žiška. Ako režisér, dramaturg, skladateľ, textár či autor spolupracoval s mnohými slovenskými divadlami. Hovorili sme s ním o jeho prvom autorskom projekte v košickom divadle.

Päť monodrám, päť rôznych príbehov, päť rôznych období. V čom je takáto forma výzvou pre režiséra a prečo ste sa rozhodli práve pre ňu ?

Literárneho materiálu v podobe Rakúsových románov bolo veľmi veľa a bolo by zbytočné niektorý z tých románov prerozprávať na javisku. Vedeli sme, že divadlo si vyberie svoj spôsob, a napokon to tak aj bolo. Zamýšľali sme sa nad päťdesiatimi rokmi života človeka v Československu, ktoré sú v jednotlivých Rakúsových románoch zakotvené a vyšlo nám to napokon na tých päť dekád. Hľadali sme jednoduchý spôsob ako to dostať na javisko. Samotný text v prózach má viacero vrstiev a prenášať ich na javisko by bolo náročné. A tak sme zvolili jednoduchú techniku, ktorá zachytí narastanie tej osobnosti v čase respektíve päť osobností vytvorí v čase tú jednu. Preto päť monodrám. Zaujímavé na tej práci je najmä to, že svojim spôsobom skúšate päť divadiel. Je to päť hercov, ktorí sú v tom svojom čase svojbytní. A keď sa to dá celé dokopy, tak vznikne akási jednoliata monodráma, ktorá tvorí akýsi perón s mnohými kuframi, ktoré si tam v čase všetky tie osobnosti zabudli alebo ľudia, ktorí prešli tými dejinami. 

V každej monodráme účinkuje iný herec a predstavujú celú škálu generácií. Šili ste im texty takpovediac na mieru?

 

Výber hercov bol viac menej intuitívny. Nechal som si poradiť od ľudí, ktorí sú priamo tu v divadle aj od dramaturgičky Mirky Kičiňovej. Chceli sme nájsť päť rôznych typov hercov s rôznou životnou skúsenosťou.

Rozália je známy košický cintorín. Predpokladám, že názov pripravovanej premiéry, súvisí práve s tým. Prečo práve cintorín pri dramatizácii textov Milana Rakúsa?

Pokračovanie: http://www.sdke.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=1339%3Arozalia-ako-symbol-konenosti&catid=35%3Aaktualne-z-inohry&Itemid=86&lang=sk

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]