magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Literárne soirée – M. Hejkalová
@ Kultúra -> Literatúra      Sep 17 2015 - 11:02 GMT

Na septembrovom Literárnom soirée predstaví Slovensko-český klub v SR súčasnú českú spisovateľku, prekladateľku z fínštiny a zakladateľku Jesenného knižného veľtrhu v Havlíčkovom Brode Markétu Hejkalovú. autorské čítanie a beseda s Markétou Hejkalovou, bude v stredu 23.septembra vo Verejnej knižnici Jána Bocatia na Hlavnej 48 v Košiciach.

Okrem vlastnej tvorby, ktorá predstavuje zhruba desiatku titulov pre deti i romány pre dospelých, preložila veľa kníh z fínštiny, najmä diela Miky Waltariho a Arta Paasilinny. Fínštinu vyštudovala spolu s ruštinou na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity a v druhej polovici 90. rokov využila vo Fínsku, kde pôsobila ako konzulka a kultúrna atašé na českom veľvyslanectve v Helsinkách. Vedie prekladateľský seminár finskej literatúry na Masarykovej univerzite v Brne. Jej autorské knihy boli preložené do angličtiny, nemčiny, ruštiny, bulharčiny a albánčiny. Markéta Hejkalová založila v roku 1991 v Havlíčkovom Brode knižný veľtrh, na ktorom sa predstavujú aj slovenskí autori. Tohtoročný jubilejný 25. Jesenný knižný veľtrh bude 9. a 10. októbra a prihlásených je vyše 160 vydavateľov. Angažuje sa tiež v organizácii spisovateľov, je podpredsedníčkou Českého centra PEN klubu a členkou medzinárodného výboru svetového PEN klubu. A s manželom založili v roku 1994 v Havlíčkovom Brode nakladateľstvo Hejkal.


 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]