magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Štátna filharmónia otvára sezónu
@ Kultúra -> Koncerty      Oct 06 2015 - 14:36 GMT

Štátna filharmónia Košice otvára svoju 47. koncertnú sezónu naozaj „dramaticky", pod taktovkou šéfdirigenta Zbyňka MÜLLERA. /7.10. o 19. hod./ Čajkovského hudba inšpirovaná tragickým príbehom o nenávisti a láske, či Chačaturjanove suity čerpajúce námet z krvavého povstania otrokov v starovekej Rímskej ríši sú opusy strhujúce svojim dramatizmom i originálnou lyrikou. Shakespearov príbeh nenaplnenej lásky

Rómea a Júlie sa stal inšpiráciou pre mnohých hudobných skladateľov. P. I. Čajkovskij túto osudovú tému poňal vo forme fantazijnej predohry, ktorú venoval svojmu vtedajšiemu veľkému vzoru – predstaviteľovi tzv. Mocnej hàstky M. A. Balakirevovi. Definitívna verzia diela vznikla v roku 1870 po viacerých prepracovaniach. Zo svojho baletu Spartakus, ktorého námetom je povstanie otrokov v rokoch 73 – 71 pred n. l. Chačaturjan zostavil 3 symfonické suity, v ktorých je jeho hudba plná zápalu, pátosu a tanečnej živelnosti, čerpanej tentoraz nielen z arménskeho folklóru, ale aj z folklóru iných národov ZSSR.

Čajkovského a Chačaturjanov dramatizmus na Otváracom koncerte vystrieda očarujúca ľahkosť Koncertu pre fagot a orchester J. N. Hummela. Rodák z Prešporku (dnešnej Bratislavy) sa počas svojho života tešil neobyčajnej popularite. Ako zázračné dieťa, dostal základy hudobného vzdelania u samotného W. A. Mozarta a jeho talent obdivoval aj veľký L. van Beethoven. Popularite sa dodnes teší aj jeho koncert pre fagot a orchester, v ktorom sa brilantného sólového partu zhostí vynikajúci český fagotista Jan HUDEČEK, víťaz medzinárodnej súťaže Pražská jar. Jeho kreácie prijímajú poslucháči s búrlivým nadšením a kritiky nešetria superlatívmi na jeho nevšednú technickú ekvilibristiku a hudobnú presvedčivosť. 

Súčasťou večera bude aj prezentácia naozaj raritného projektu. Koncom minulej sezóny sa filharmónia pustila do natáčania špeciálneho reklamného videoklipu, prostredníctvom ktorého chce zviditeľniť nielen domáce hudobné umenie, ale aj svoj región. Originálny videoklip sa odprezentuje na slávnostnom Otváracom koncerte 7. 10. v Dome umenia. Potom bude prístupný širokej verejnosti prostredníctvom webových portálov.

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]