magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Exkluzívna predpremiéra filmového Macbetha
@ Kultúra -> Film      Oct 09 2015 - 12:39 GMT

Mimoriadnu udalosť zažijú v sobotu 24. októbra 2015 v Historickej budove Štátneho divadla Košice všetci priaznivci európskeho filmového umenia a zároveň milovníci najslávnejšieho svetového dramatika Williama Shakespeara. Historický interiér sa stane kulisou pre exkluzívnu predpremiéru britskej filmovej drámy Macbeth režiséra Justina Kurzela s Michaelom Fassbenderom a Marion Cotillard v hlavných postavách.

Predpremiéra filmového spracovania najhranejšej Shakespearovej drámy, ktorá dva dni pred Košicami aj v Mahenovom divadle v Brne, bude vyvrcholením druhého ročníka unikátnej týždňovej prehliadky filmov z festivalov v Berlíne, Benátkach a Cannes s názvom Be2Can 2, ktorú od stredy 7. októbra 2015 organizuje paralelne na Slovensku a v Českej republike spoločnosť Film Europe Media Company. Prehliadka filmov zo špičkových medzinárodných filmových festivalov umožní slovenským a českým divákom vidieť vo vybraných kinách celkovo 21 filmov, na Video-On-Demand 18 filmov a na televíznom kanáli Film Europe Channel 92 filmov.

V rámci Be2Can 2 budú exkluzívne v 44  kinách po celom Slovensku a  Českej republike premietnuté vybrané premiérové filmy na čele s víťaznou snímkou tohtoročného Berlinále Taxi Teherán (Taxi, réžia Jafar Panahi).  Chýbať nebude ani Strieborným medveďom ocenený film Victoria, (Victoria, réžia Sebastian Schipper), ktorý získal aj 6 výročných cien nemeckej Filmovej akadémie,  vrátane Ceny za najlepší film. Z tohtoročného festivalu v Cannes sa predstaví víťaz Zlatej palmy Dheepan (Dheepan, réžia Jacques Audiard) a film Saulov syn (Son of Saul, réžia László Nemes), ovenčený Veľkou cenou a Cenou kritikov FIPRESCI. Ïalším filmom v ponuke Be2Can 2 je držiteľ Ceny za najlepší scenár -  americká dráma Chronic (Chronic) –  debut mexického režiséra Michela Franca, alebo formálne dokonalá interpretácia „bojovného“ žánru wuxia Assassin (The Assassin, réžia Hou Hsiao-Hsien), odohrávajúca sa v období vlády mocnej dynastie Tchang. Hou Hsiao-Hsien získal za tento film Cenu za najlepšiu réžiu. Na Be2Can 2 si diváci budú môcť pozrieť aj taliansku snímku  Mia madre, (Mia madre, réžia Nanni Moretti), v ktorej  si nesympatického slávneho amerického herca zahral John Turturro.  Tento film získal Cenu ekumenickej poroty na  tohtoročnom festivale v Cannes. Výnimočný divácky zážitok sľubuje i japonský film Naša malá sestra (Our Little Sister, réžia Hirokazu Kore-eda) v  ktorom zaujme majstrovská réžia hercov a príjemne sentimentálne vibrácie bežných starostí i radostí života štyroch sestier. Medzi ďalšie  zaujímavé  tituly patrí taktiež mafiánska dráma Čierne duše (Black Souls, réžia Francesco Munzi), silný a dojímavý príbeh z čečenskej vojny so skvelou Annette Bening  Pátranie (The Search, oscarový režisér Michel Hazanavicius) či dokument pre milovníkov nemeckého filmu Od Caligariho k Hitlerovi (From Caligary to Hitler, réžia Rüdiger Suchsland)  a životopisná dráma o kontroverznom režisérovi  Pasolini (Pasolini, réžia Abel Ferrara).

Podrobnejšie informácie nájdu milovníci filmového umenia na stránke www.be2ca.eu.

Svjatoslav Dohovič, tlačový tajomník ŠD Košice

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]