magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košickí bábkari žali úspech
@ Kultúra -> Divadlo      Oct 19 2015 - 12:15 GMT

Bábkové divadlo v Košiciach privítalo jeseň návštevou medzinárodných divadelných festivalov v Ostrave a Katowiciach. Tri očarujúce príbehy z Dekameronu v predstavení „Karneval na popravisku“ prezentoval umelecký súbor Bábkového divadla v Košiciach na 11. bienále medzinárodného bábkarského festivalu SPECTACULO INTERESE, ktorý sa konal 4. - 9. 10.2015 v Ostrave. Predstavenie zožalo zaslúžený aplauz prítomných divákov, ale aj divadelnej obce grupujúcej sa z tvorcov iných zahraničných divadiel (Nemecko, Fínsko, Kanada, Poľsko, Izrael a mnoho ďalších).

Na 12. medzinárodnom festivale bábkových divadiel "Katowice - deťom", ktorý organizuje poľské divadlo ATENEUM v Katowiciach, mali diváci možnosť vidieť hneď dve predstavenia z repertoáru košického bábkového divadla. Počas piatich festivalových dní, od 13.10.2015 do 17.10.2015, umelecký súbor uviedol rozprávku Braček Jelenček, na motívy Pavla Dobšinského, ktorá vychádza z folklórnych motívov východného Slovenska. Inscenácia Potkaniar, unikátne bábkové predstavenie podľa nemeckej legendy, očarila detského diváka aj dospelých, pretože rozprávkový základ tohto filozoficko – poetického diela je zrozumiteľný dospelým i deťom.

Hosťovanie a prezentácia tvorby Bábkového divadla v Košiciach bola možná vďaka projektu „Ochutnávka“ tvorby košického bábkového divadla“, ktorý finančne podporilo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky v rámci programu Pro Slovakia.

Bábkové divadlo v Košiciach – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja je jediné profesionálne divadlo svojho druhu na východnom Slovensku. Funguje od roku 1959 a od svojho vzniku má na konte 198 premiér.


Ladislava Juhászová

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]