magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Cvernové blues/nenie
@ Kultúra -> Výtvarné umenie      Oct 19 2015 - 12:37 GMT

V Múzeu Vojtecha Löfflera sa 22.októbra o 17.00 hod. uskutoční vernisáž výstavy Cvernové blues/nenie Janky Onuškovej.

Klasická čipka v ponímaní Janky Onuškovej opúšťa oblasť užitej tvorby a prechádza do voľného umenia. Textilné vlákno sa stáva prostriedkom pre jej umeleckú výpoveď. Čipku kombinuje s ďalšími prírodnými materiálmi, s drevom, kožou, využíva modrotlač, experimentuje so sklom, vytvára priestorové objekty. V počiatkoch tvorby vytvára odevné doplnky – štóly, šperky, zúčastňuje sa tvorivých pobytov, sympózií, venovaných čipke a textíliám doma i v zahraničí, napr. V kolíske paličkovanej čipky v Belgicku, kde pôsobí aj ako lektorka.


Neskôr dovtedy dominujúca paličkovaná čipka ako finálny výtvor ustupuje, a objavuje sa ako súčasť obrazu. Plocha obrazu, maliarsky pojednaná, je doplnená kreatívne spracovaným vláknom. I táto výstava potvrdzuje životaschopnosť a vhodnosť textilných materiálov pre voľnú tvorbu.

Kurátor: PhDr. Mária Kostičová

Trvanie do 29. novembra 2015

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]