magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

„Bezočivá“ Matrioshka sa vracia
@ Kultúra -> Podujatia      Nov 09 2015 - 11:23 GMT

Pod heslom DO NOT LET ABSURDITY DESTROY HUMANITY voľne preloženým ako NENECHAJME ABSURDITU ZNIČI HUMANITU sa v Košiciach v stredu 11. novembra 2015 začne druhý ročník multižánrového festivalu s výrazným vizuálom „bezočivej“ matriošky. Festival Matrioshka je iniciatívou občianskeho združenia AZIMUT, ktorého cieľom je prostredníctvom organizovania kultúrnych a umelecko-edukatívnych podujatí oživiť vedomie demokratických hodnôt v našej spoločnosti.

Až do 17. novembra ponúkneme verejnosti reflexiu československých dejín v období 1948-1989, a spoločne vyzdvihneme hodnoty 17. novembra 1989,“ priblížila hlavné témy festivalu Matrioshka jeho manažérka Miroslava Rybárová.

Festival pozostáva zo siedmich typovo a charakterovo rôznorodých podujatí, ktoré budú prebiehať počas siedmich dní. Organizátori ich pripravujú v spolupráci s partnermi pôsobiacimi v oblasti kultúry v Košiciach.

Našim cieľom je obnoviť diskusiu a vytvoriť dialóg venujúci sa téme totality a jej rozdielnym formám i podobám. Rôznymi inovatívnymi a originálnymi umeleckými formami chceme zaujať verejnosť a zapojiť ju v čo najväčšej miere do nášho programu. Osloviť chceme najmä širokú škálu mladých ľudí a poukázať na potrebu uvedomenia si a chránenia demokratických hodnôt, ktoré sú ohrozené aj v súčasnosti,“ spresnil zámery organizátorov dramaturg festivalu Slavo Stankovič.

Festival začína v stredu 11. novembra 2015 otvorením výstavy v ŠOPA gallery na Hlavnej 40, ktorá predstaví viac ako tisíc originálnych zápalkových škatuliek, vyrobených v 50. až 60. rokoch minulého storočia. Výstava je prístupná až do 25. novembra.    

Vo štvrtok 12. novembra 2015 sa bude v Tabačke Kulturfabrik diskutovať o súčasných formách propagandy a o tom, ako nestať ich súčasťou (nielen) na sociálnych sieťach.

V piatok 13. novembra 20105 v kníhkupectve Artforum  na Mlynskej ulici uvedie festival netradičným formátom NA VÝSLUCHU českého publicistu, historika a spisovateľa Petra Placáka. Ten patrí k najmladšej generácii antikomunistickej opozície a na konci 80. rokov bol jedným z organizátorov verejných podujatí a akcií proti vtedajšiemu režimu. Jeho osobná výpoveď protredníctvom kníh Fízl, Kádrový dotazník, Medorek či Gottwaldovo Československo jako fašistický stát nekompromisne zachytáva atmosféru totalitného režimu.  

Na sobotu 14. novembra 2015 bude v Colloseum klube na Dominikánskom námestí pripravený audiovizuálny večer s témou pop music pred rokom 1989 v Československu, ktorá slúžila  aj ako účinný nástroj propagandy.  

V nedeľu 15. novembra 2015 zažije kino Úsmev exkluzívnu slovenská predpremiéru  filmu o spevákovi kapely Psí vojáci Filipovi Topolovi TAKOVEJ BAREVNEJ VOCAS LETÍCÍ KOMETY.  Film okrem piesní obsahuje aj záznamy rozhovorov, ktoré ešte nikdy neboli publikované. Filmové predstavenie pripravili organizátori v spolupráci s OZ Cinefil.

Zábavnou formou na Matrioshka kvíze si budú môcť záujemcovia v pondelok 16. novembra 2015 na Tomášikovej ulici v Kembridži preveriť svoje znalosti z obdobia života v Československu v rokoch 1948 až 1989.

Vyvrcholením festivalu Matrioshka 17. novembra 2015 bude uvedenie autorskej hry pražského divadla D21 o Karlovi Krylovi ZMRDVÝCHVSTÁNÍ ZAŽÍT. Päť výborných českých hercov vinohradského divadla odhalí mnohé stránky života legendy menom Karel Kryl, ktoré súčasná generácia nepozná. Toto výnimočné predstavenie si budú môcť návštevníci vychutnať v Kasárňach/Kulturparku.

Projekt je spolufinancovaný  mestom Košice, organizáciou Visit Košice a Košice región.

Viac informácií o programe a priebehu festivalu nájdete na internetovej stránke:  www.matrioshka.sk

Miroslava Rybárová,

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]