magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 22. 11. 2015
@ Aktuálne -> Polícia      Nov 23 2015 - 11:17 GMT

V Košiciach „kukláči“ zdržali dílera „marišky“

Košickí policajti vykonali v piatok (20.11.) policajnú akciu zameranú na zdržanie páchateľov drogovej trestnej činnosti v Košiciach. Počas policajnej akcie príslušníci pohotovostného policajného útvaru zadržali 31-ročného Košičana, ktorý si približne od augusta tohto roka zadovažoval omamné a psychotropné látky – konope (Canabis), ktoré prechovával v mieste svojho bydliska a odpredával iným osobám z radov konzumentov. V uvedený deň odpredal 21-ročnému Košičanovi za sumu 5 eur 0,3 gramov konope (najmenej dve obvykle jednorazové dávky drogy). Počas akcie policajti vykonali domovú prehliadku v byte zadržaného muža, pri ktorej našli a zaistili konope o celkovom množstve najmenej 26,6 gramov. Zo zaisteného množstva by bolo možné pripraviť najmenej 135 obvykle jednorazových dávok drogy. Zaistené veci budú podrobené expertíznemu skúmaniu.

V tejto súvislosti vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach obvinil 31-ročného Košičana (doposiaľ 4-krát súdne trestaného) z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi. Obvinený muž, ktorý bol už v minulosti za drogovú trestnú činnosť právoplatne odsúdený, bol umiestnený do cely policajného zaistenia. Vyšetrovateľ PZ zároveň podal podnet prokurátorovi na vzatie obvineného muža do väzby. Za uvedený obzvlášť závažný zločin hrozí obvinenému Košičanovi trest odňatia slobody na desať až 15 rokov.

Z drogovej trestnej činnosti polícia obvinila ďalších

Košickí policajti z drogovej trestnej činnosti obvinil aj dvoch Košičanov vo veku 20 rokov, ktorých kriminalisti zadržali v uplynulých dňoch v Košiciach. Obvinený 20-ročný Aleš na ulici v MČ Košice KVP u seba neoprávnene prechovával vrecko s obsahom sušiny rastliny konope o hmotnosti viac ako 23 gramov. Zo zaisteného množstžva by bolo možné pripraviť najmenej 89 jednorazových dávok drogy. Obvinený bol umiestnený do cely policajného zaistenia, v prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na tri až desať rokov. Obvinený Mário na ulici v MČ Košice Nad jazerom u seba neoprávnene prechovával sušinu rastliny konope, z ktorej by bolo možné prirpaviť dve jednorazové dávky drogy. Obvinený bol umiestnený do cely policajného zaistenia a hrozí mu až trojročné väzenie.

Dobíjal sa do rodinných domov dôchodkýň

Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície OR PZ v Trebišove zo zločinu porušovania domovej slobody obvinil 23-ročného muža z Kráľovského Chlmca, ktorý včera (22.11.) vo večerných hodinách prišiel k oploteniu jedného z rodinných domov v Kráľovskom Chlmci v okrese Trebišov, následne plot preskočil a po schodoch  prišiel až ku vchodovým dverám. Potom kopol do sklenenej výplne dverí, ktoré poškodil. Následne prišiel k ďalšiemu plotu rodinného domu na ulici, kde začal hádzať štrk do okna rodinného domu,  pričom poškodil tri sklenené výplne. Aj tentokrát plot preskočil, prišiel k uzamknutým vchodovým dverám, do ktorých začal kopať a búchať. Keďže sa mu dvere nepodarilo otvoriť, od konania upustil a odišiel. Po chvíli sa na miesto vrátil a znova plot preskočil. Tam ho už bezprostredne po spáchaní skutku zadržala policajná hliadka. Obom majiteľkám rodinných domov vo veku 78 a 80 rokov spôsobil celkovú škodu cca 350 eur. Obvinený muž bol umiestnený do cely policajného zaistenia s návrhom na jeho väzobné stíhanie. Obvinenému miestnemu mužovi za tento skutok hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

Neskúsená vodička pravdepodobne nezvládla predbiehanie

V sobotu (21.11.) vo večerných hodinách došlo medzi obcami Kazimír a Brezina v Trebišovskom okrese k vážnej dopravnej nehode, pri ktorej sa zranilo 8 osôb. Podľa doterajších zistení vodička (20) z okresu Trebišov, ktorá získala vodičské oprávnenie len pred dvoma týždňami, viedla osobné motorové vozidlo zn. Škoda Octávia v smere od obce Kazimír na obec Brezina, pričom pri predchádzaní autobusu sa čelne zrazila  s oproti idúcim osobným motorovým vozidlom zn. Škoda Octávia, ktoré viedol 37-ročný vodič z okresu Trebišov a ktoré po náraze zišlo mimo vozovku a prevrátilo sa na bok.  Po zrážke došlo k zraneniu oboch vodičov ako aj spolujazdcov v oboch vozidlách. Podľa predbežných lekárskych správ pri dopravnej nehode sa jedna osoba zranila ťažko (vodička Škody Octávia) a sedem osôb utrpelo ľahké zranenia. Obaja vodiči boli na mieste podrobení dychovej skúške s negatívnym výsledkom. Celková škoda na vozidlách bola vyčíslená na cca 8.000 eur. Udalosť prevzal vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície OR PZ v Trebišove a v tejto súvislosti začal trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví. Príčina ako aj miera zavinenia dopravnej nehody je predmetom vyšetrovania aj za účasti znalca z odboru cestnej dopravy.

Pokutám sa nevyhli ani chodci a cyklisti

V piatok (20.11.) vykonali policajti osobitnú kontrolu na cestách Košického kraja, o ktorej sme verejnosť vopred informovali prostredníctvom médií. Osobitná kontrola bola zameraná najmä na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky týkajúcich sa povinností vodičov vozidiel vodič chodcom a opačne, najmä v obciach, na kontrolu dodržiavania ustanovených alebo obmedzených rýchlosti jazdy vozidiel, predchádzanie a spôsob jazdy vozidiel. Do akcie bolo vyčlenených 94 príslušníkov služby dopravnej, poriadkovej, železničnej, hraničnej a cudzineckej polície.  

    Policajti počas štyroch hodín zistili celkom 177 priestupkov, z tohto počtu riešili 157 priestupkov v blokovom konaní. Napomenutím vybavili 16 priestupkov a 4 priestupky oznámili na dopravný inšpektorát. Pokutám sa nevyhli ani cyklisti i chodci. U nemotorových účastníkov zistili celkom 19 priestupkov, ktoré riešili v blokovom konaní (10 chodci a 9 cyklisti). Odhalili 1 vodiča, ktorý viedol vozidlo pod vplyvom alkoholu nad jedno promile a jedného vodiča, ktorý šoféroval aj napriek zákazu viesť motorové vozidlá. Tiež odhalili 4 cyklistov, ktorí jazdili na bicykli pod vplyvom alkoholu. Rýchlosť prekročilo 61 vodičov, 12 vodičov nebolo pripútaných bezpečnostným pásom, v 12 prípadoch zistili nevyhovujúci technický stav vozidla, 14 jazdili bez ustanoveného osvetlenia, 6 počas jazdy používali telefónny prístroj, v 11 prípadoch išlo o nesprávny spôsob jazdy, jeden vodič nesprávne predchádzal, v 20 prípadoch išlo o ostatné porušenia pravidiel cestnej premávky. Zadržali 6 vodičských preukazov.

V záujme bezpečnosti účastníkov cestnej premávky budú policajti aj naďalej v podobných kontrolách pokračovať  a riešiť priestupky represívne v súlade so zákonom. Nemotoroví účastníci by si mali uvedomiť, že aj oni sú účastníkmi cestnej premávky a musia sa riadiť pravidlami cestnej premávky, tak ako vodiči.

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]