magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 30 a 29. 11. 2015
@ Aktuálne -> Polícia      Dec 01 2015 - 10:10 GMT

Z krádeže medenej hviezdy z pomníka v centre Košíc polícia obvinila 3 osoby
O prípade krádeže päťcípej hviezdy z Pomníka padlých vojakov v Košiciach  o vypátraní jedného z podozrivých osôb sme vás informovali v tlačovej správe dňa 12. októbra tohto roka  http://www.minv.sk/?aktuality-kosice&sprava=z-pomnika-zmizla-patcipa-hviezda. Po vykonaní potrebných procesných úkonov v týchto dňoch vyšetrovateľka odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach zo zločinu krádeže spáchaného formou spolupáchateľstva obvinila 38-ročného Mikuláša z okresu Košice okolie a dvoch Košičanov 38-ročného Pavla a 17-ročného Jána, ktorí medenú hviezdu nadvihli, vytiahli z kovovej tyče, na ktorej bola osadená a následne odcudzili. Mestu spôsobili škodu cca 266 eur. Vzhľadom na to, že čin spáchali na mieste požívajúcom pietu alebo všeobecnú úctu, hrozí obvineným osobám trest odňatia slobody na tri až 10 rokov. Stíhaní sú na slobode.

Bratislavčan čelí obvineniu z podvodu
Poverený príslušník Obvodného oddelenia PZ Bohdanovce obvinil z prečinu podvodu 24-ročného Jána z Bratislavy, ktorý v júni tohto roka na jednej z internetových stránok a následne pri telefonickom rozhovore uviedol do omylu poškodeného muža z okresu Košice okolie (32). Poškodený muž zareagoval na dopyt o kúpu trapézového hliníkového plechu, pričom sa obvinený predstavil ako obchodný zástupca jednej z bratislavských spoločností. Následne sa zaviazal na dodanie objednaného tovaru, ktorý však do súčasnej doby nedodal a finančnú hotovosť vo výške 360 eur, ktorú poškodený muž za tovar zaplatil, nevrátil. Obvinenému Bratislavčanovi za podvod hrozí trest odňatia slobody až na dva roky.

Zo skladu „zmizli agrochemikálie“, z drvičky kameniva nafta
Polícia pátra po doposiaľ neznámom páchateľovi, ktorý počas uplynulého víkendu v objekte hospodárskeho dvora v obci Nižný Žipov (okr. Trebišov) zo skladu odcudzil rôzne agrochemikálie pre poľnohospodárske účely. Poškodenému majiteľovi vznikla škoda takmer 8.000 eur. V uvedenom období doposiaľ neznámy páchateľ vypáčil dvierka nádrže mobilnej drvičky kamenina, ktorá bola umiestnená na skládke v obci Nová Polhora (okr. Košice okolie). Následne z nádrže odcudzil 200 litrov motorovej nafty. Poškodenej spoločnosti so sídlom v Bratislave spôsobil škodu vo výške cca 230 eur. Poverený príslušník PZ v oboch prípadoch začal trestné stíhanie pre prečin krádeže. Polícia po páchateľoch pátra.

Policajti odhalili ďalších opitých vodičov

Od piatka (27.11.) a počas uplynulého víkendu policajti odhalili na cestách Košického kraja ďalších (10) nezodpovedných vodičov, ktorí viedli motorové vozidlá pod vplyvom alkoholu nad 1 promile, resp. jeden sa odmietol podrobiť dychovej skúške a tiež lekárskemu vyšetreniu. Jeden z opitých vodičov skončil s autom v priekope. „Odvaha“ nechýbala i jednému z vodičov, ktorý pri opakovanej dychovej skúške „nafúkal“ viac ako 4 promile a navyše viedol vozidlo aj napriek zákazu viesť motorové vozidlá.

V piatok (27.11.) nadránom viedol 58-ročný Košičan osobné motorové vozidlo zn. VW Polo po Železiarenskej ulici v Košiciach. Pri kontrole policajti zistili, že vodič má uložený trest zákazu vedenia motorových vozidiel a pri dychovej skúške mu bola nameraná hodnota 1,19 mg/l alkoholu v dychu, pri opakovanej dychovej skúške mu bola nameraná hodnota 1,94 alkoholu v dychu, čo predstavuje 4,04 promile.

Ïalší 55-ročný Michalovčan, ktorý viedol vozidlo zn. Hyundai v Michalovciach, sa podrobil dychovej skúške s pozitívnym výsledkom 1,16 mg/l alkoholu v dychu (2,42 promile). 58-ročný Trebišovčan viedol vozidlo v meste Trebišov, pričom mu bola pri dychovej skúške nameraná hodnota 1,07 mg/l alkoholu v dychu (2,23 promile).

V Spišskej Novej Vsi kontrolovali policajti 49-ročného vodiča, ktorý viedol vozidlo zn. Škoda Octavia po požití alkoholických nápojov, v dychu mu policajti namerali 0,78 mg/l alkoholu (1,63 promile). Pri kontrole odmietol „fúkať“ 43-ročný Rožňavčan, ktorý viedol vozidlo zn. Škoda Fábia v obci Silica v Rožňavskom okrese. Tiež odmietol lekárske vyšetrenie spojené s odberom krvi. Šiestym nezodpovedným vodičom bol 38-ročný muž z okresu Sobrance, ktorý s pri kontrole podrobil dychovej skúške s výsledkom 1,06 mg/l alkoholu v dychu (2,21 promile)..

V sobotu (28.11.) krátko po polnoci kontrolovali policajti 52-ročného vodiča v Spišskej Novej Vsi, ktorý viedol vozidlo zn. Citroen Berlíngo po Duklianskej ulici. Pri dychovej skúške mu bola nameraná hodnota 0,78 mg/l alkoholu v dychu (1,63 promile).

Vo Veľkých Kapušanoch policajti kontrolovali policajti 39-ročného vodiča škody Felícia z okresu Košice okolie, pri dychovej skúške „nafúkal“ 0,98 mg/l alkoholu v dychu (2,04 promile).

Tretí nezodpovedný vodič skončil s autom  VW Passat v priekope medzi obcami Boliarov a Bačkovík v okrese Košice okolie. Po nehode sa 41-ročný vodič podrobil dychovej skúške s výsledkom 1,12 mg/l alkoholu v dychu (2,33 promile). Pri nehode sa nezranil.

Včera (29.11.) nadránom policajti odhalili 25-ročného vodiča na Radlinského ulici v Spišskej Novej Vsi, ktorý viedol vozidlo zn. Škoda Felícia pod vplyvom alkoholu. Pri dychovej skúške mu bola nameraná hodnota 0,61 mg/l alkoholu v dychu (1,27 promile).

Všetci nezodpovední vodiči  boli zadržaní, umiestnení do cely policajného zaistenia a obvinení z prečinu  ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za ktorý im hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok.  Jeden  z vodičov, ktorý navyše šoféroval v zákaze,  čelí obvineniu aj z prečinu  marenia výkonu úradného rozhodnutia. Tomu hrozí až dvojročné väzenie.  

V záujme bezpečnosti všetkých účastníkov cestnej premávky polícia v dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky nepoľaví ani v nasledujúcom období, pri kontrolách a následnom zistení porušenia pravidiel cestnej premávky bude nekompromisná.

Počas včerajšej kontroly odhalili policajti jedného vodiča pod vplyvom alkoholu, 12 nemotorových účastníkov sa sankciám za porušenie pravidiel nevyhlo

Počas dnešnej kontroly (30.11.) na cestách Košického kraja (v ranných hodinách) zameranej najmä na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky jej nemotorovými účastníkmi a tiež dodržiavanie pravidiel cestnej premávky týkajúcich sa povinností vodičov vozidiel voči chodcom a naopak, policajti odhalili jedného vodiča pod vplyvom alkoholu do 1 promile.

Počas kontroly zistili celkom 166 priestupkov, v blokovom konaní riešili 116 priestupkov, napomenutím vybavili  34 priestupkov. Na dopravný inšpektorát boli oznámené 4 priestupky.  Za porušenie pravidiel cestnej premávky sa pokutám nevyhlo 7 cyklistov a 5 chodci. Okrem iných porušení, rýchlosť prekročilo 39 vodičov. Policajti zadržali 2 vodičské preukazy, 6 osvedčení o evidencii vozidiel a dve tabuľky s evidenčným číslom. Do dnešnej kontroly bolo zapojených vyše 130 príslušníkov služby dopravnej, poriadkovej a železničnej polície. V podobných kontrolách bude polícia pokračovať i naďalej. Cieľom kontrol na cestách je  pozitívne ovplyvniť vývoj dopravnej nehodovosti ako aj pozitívne ovplyvniť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky.

Ulovil šťuku zakázaným spôsobom, čelí obvineniu z pytliactva

Poverený  príslušník OO PZ  Veľké Kapušany z prečinu pytliactva obvinil 27-ročného muža z okresu Michalovce, ktorý včera (29.11.) dopoludnia v rybárskom revíri v katastri obce Vojany (okr. Michalovce) s platným povolením na rybolov lovil ryby pomocou piatich udíc. Ulovil šťuku o váhe 2 kg, pričom takýto spôsob v kaprovitých vodách je zakázaný. Podľa zákona je zakázané loviť ryby na viac ako dve udice. Miestnej rybárskej organizácii spôsobil škodu takmer 40 eur. Za tento skutok mu hrozí až dvojročné väzenie.

Vyskočil na kapotu auta, hrozí mu až rok vo väzení

Michalovskí policajti z prečinu poškodzovania cudzej veci obvinili 32-ročného Michalovčana, ktorý v polovici septembra tohto roka na jednom z michalovských parkovísk poškodil zaparkované vozidlo zn. Citroen C3. Obvinený muž vyskočil na prednú kapotu vozidla, pričom spôsobil na aute preliačinu. Poškodenému vlastníkovi vozidla spôsobil škodu takmer 520 eur. Za tento skutok obvinenému hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok.

Polícia upozorňuje účastníkov cestnej premávky na dodržiavanie predpisov

Tento týždeň vykonajú policajti kontrolu objektívnej zodpovednosti v obmedzenej miere nasledovne:  zajtra, 1.12.2015, v okrese Košice okolie a v okrese Michalovce. Dňa 2.12.2015 v okrese Spišská Nová Ves. Vodičov upozorňujeme, aby dodržiavali predpisy, pretože možno nebudú zastavení priamo na ceste pri porušení zákona, ale zásielka im príde domov.



 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]