magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 06. 06. 2016
@ Aktuálne -> Polícia      Jun 08 2016 - 10:17 GMT

Prenasledovaná žena ušla bosá

Poverený príslušník PZ zo spáchania prečinov nebezpečného prenasledovania a obmedzovania osobnej slobody obvinil 47-ročného Mariána z Košíc. Obvinený od roku 2013 do súčasnosti dlhodobo prenasledoval svoju bývalú priateľku (40). Vyhľadával jej blízkosť, sledoval ju, až 50 krát denne jej telefonoval a denne jej posielal až 50 sms proti jej vôli. Začiatkom mája tohto roku ju v nočných hodinách presvedčil, aby išla prespať k nemu domov. V jednom z obytných blokov na sídlisku Nad jazerom v Košiciach si pri výťahu na 6. poschodí rozložil deku, kde si s ňou ľahol a držal ju proti jej vôli. Poškodenej sa podarilo okolo 03,00 hodiny počas spánku z jeho držania uvoľniť. Ušla bosá, aby ju nepočul. Obvinenému v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Polícia vyšetruje machinácie pri verejnom obstarávaní univerzíty

Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície začal trestné stíhanie pre zločiny machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe /trestná sadzba na 2 až 8 rokov/ a porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku /trestná sadzba na 3 až 10 rokov/. Skutku sa dopustila osoba zodpovedná za správu majetku jednej z univerzít v Košiciach a poverená verejným obstarávaním za tento subjekt ako obstarávateľa. Takto v priebehu rokov 2011 až 2015 s úmyslom zadať zákazky dopredu dojednaným aj vzájomne personálne prepojeným podnikateľským subjektom uzatvárala dohody, ktorých účel vykazoval nadobudnutie plnení inak podliehajúcim postupom stanoveným zákonom o verejnom obstarávaní spôsobom, aby sa vyhol verejnému obstarávaniu. Ïalej v rozpore so zákonom zabezpečil v rámci uskutočnených verejných obstarávaní na úkor iných súťažiteľov, aby s týmito ním preferovanými podnikateľskými subjektami, boli uzatvorené zmluvy o poskytovaní rôznych služieb. Univerzite takto spôsobil škodu do výšky 130.000,- eur.

Zamestnanec si prilepšil k platu desiatky tisíc eur

Vyšetrovateľ PZ zo spáchania zločinu sprenevery obvinil 25-ročného Košičana. Obvinený si v uplynulý mesiac na predajni jedného z obchodných reťazcov v Košiciach, ako asistent vedúceho predajne, neoprávnene prisvojil finančnú hotovosť v celovej sume viac ako 31.000,- eur. Peniaze po sčítaní tržieb neodviedol aj napriek tomu, že za tieto zverené hodnoty zodpovedal. Peniaze si ponechal pre svoju potrebu. Spoločnosti so sídlom v Bratislave, spôsobil vyššie uvedenú škodu. Obvinený je trestne stíhaný na slobode. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na tri až desať rokov.

Obdobný skutok vyšetrujú aj michalovskí policajti, spôsobená škoda je však o niečo nižšia, čo má vplyv aj na trestnú sadzbu /v tomto prípade na jeden až päť rokov/. Po vykonaní inventúry jednej z predajní v Michalovciach bolo zistené, že v priebehu novembra 2015 až apríla 2016 si vedúca predajne, prisvojila zásoby a tovar z predajni, čím vytvorila manko za viac ako 4.500,- eur. Polícia už začala v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci prečinu sprenevery.

Mal pomôcť s nákupom nehnuteľnosti a s vybavením úveru

Policajný vyšetrovateľ z prečinu podvodu obvinil 29-ročného Martina z okresu Košice-okolie. Obvinený za účelom nákupu nehnuteľnosti spojeného s vybavením úveru po vzájomnej dohode s 58-ročnou ženou z okresu Košice-okolie, od nej v októbri 2014 v pobočke banky v Košiciach, prevzal finančnú hotovosť vo výške 5.000,- eur. Obvinený muž ani po roku a pol však poškodenej žene úver ani kúpu nehnuteľnosti nesprostredkoval a finančné prostriedky jej nevrátil. Obvinenému v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Zariadenie pre seniorov „s novým názvom“

Košickí policajti pátrajú po doposiaľ neznámom páchateľovi, ktorý počas uplynulého víkendu poškodil budovu zariadenia pre seniorov. Na fasádu budovy nasprejoval čiernou a striebornou farbou nápis NEO. Takto svojím konaním spôsobil škodu najmenej vo výške 270,- eur. Poverený príslušník PZ v tejto súvislosti začal trestne stíhanie vo veci prečinu poškodzovania cudzej veci.  Za tento skutok je možné v zmysle Trestného zákona až ročné väzenie.

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]