magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 23.11.2016
@ Aktuálne -> Polícia      Nov 25 2016 - 09:59 GMT

Polícia objasnila niekoľkotisícovú krádež aj lúpež

Osemtisícovú krádež finančnej hotovosti objasnili policajti z trebišovského okresu. Ku krádeži došlo v noci z nedele na pondelok (21.11.) na Hlavnej ulici v meste Kráľovský Chlmec. Páchateľ sa cez strop vlámal do herni, následne rozbil kameru aj signalizačné zariadenie a z pultu odcudzil finančnú hotovosť 500,- eur. Následne vypáčil tri výherné automaty, z ktorých odcudzil finančnú hotovosť viac ako 7.700,- eur. Poškodením zariadenia spôsobil škodu za 900,- eur. Vyšetrovateľ kriminálnej polície zo spáchania zločinu krádeže a prečinu poškodzovania cudzej veci obvinil dvoch mužov z mesta Kráľovský Chlmec Ladislava Š. (33) a Zsolta K. (30). V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na tri až 10 rokov. Obvinení sú umiestnení v cele policajného zaistenia a vyšetrovateľom PZ bol spracovaný návrh na ich vzatie do väzby.

Policajný vyšetrovateľ zo spáchania zločinov lúpeže a porušovania domovej slobody obvinil iba 16-ročného tínedžera z okresu Košice-okolie. Obvinený tínedžer v utorok (22.11.) o 22,35 hodine v obci Ïurkov, bez oprávnenia vošiel cez neuzamknutú bránu na dvor rodinného domu. Cez neuzamknuté vchodové dvere vstúpil do domu, kde od 68-ročnej dôchodkyne pod hrozbou použitia noža požadoval peniaze. Dôchodkyňa v obave o svoj život mu dala krabičku cigariet, mobilný telefón a finančnú hotovosť 45 centov. Obvinený tínedžer takto poškodenej spôsobil škodu za viac ako 100,- eur. Policajti už na druhý deň tínedžera vypátrali a umiestnili v cele policajného zaistenia. V prípade dokázania viny pred súdom mu ako mladistvému hrozí polovica z trestnej sadzby trestu odňatia slobody na sedem až 12 rokov.

Pozor na podvodníkov

Polícia neustále zaznamenáva prípady podvodov a krádeží, ktorých obeťami sú predovšetkým osoby vyššieho veku. Páchatelia zneužívajú ich dobrosrdečnosť a pod rôznymi zámienkami ich pripravujú často aj o celoživotné úspory. / Dôchodcovia, osoby vyššieho veku, patria k jednej z najviac ohrozených skupín v súvislosti s majetkovou, ekonomickou, ale aj násilnou trestnou činnosťou. Páchatelia vopred premysleným spôsobom okrádajú dôverčivých seniorov pod zámienkami rôznych emotívnych príbehov /legiend/

Ïalší takýto prípad sme zaznamenali v okrese Spišská Nová Ves, kedy 82-ročná dôchodkyňa prišla o niekoľko tisíc eur. Ku skutku došlo včera (23.11.) dopoludnia v obci Markušovce. Neznáma žena sa dôchodkyni predstavila ako pracovníčkam sociálnej poisťovne, ktorá sa prišla pozrieť na jej chorého manžela. Dôverčivá dôchodkyňa ženu pustila so domu. Žena sa podvodným spôsobom pokúsila vylákať   od dôchodkyne sumu 400,- eur ako výdavok zo sumy 1.000,- eur z údajnej kompenzácie sociálnej poisťovne na lieky. Dôchodkyňa zašla do spálne, odkiaľ zobrala časť peňazí a išla telefonicky o tom informovať svojho syna. Túto chvíľu však žena využila jej nepozornosť a z miesta odkiaľ dôchodkyňa vybrala peniaze ukradla finančnú hotovosť vo výške 5.600,- eur a z domu rýchlo odišla.  Dôchodkyňa si takto ani nestihla uvedomiť, že páchateľke nechtiac ukázala miesto, kde mala uložené peniaze. Polícia začala trestné stíhanie vo veci zločinu krádeže a po páchateľke intenzívne pátra. V takýchto prípadoch keď je trestný čin spáchaný závažnejším spôsobom konania napríklad aj za použitia ľsti páchateľa hrozí tomuto až desaťročné väzenie.

K úsporám seniorov alebo k ich cennostiam sa páchatelia snažia dostať aj iným spôsobom. Dôchodcov kontaktujú pod rôznymi zámienkami ako napríklad „operácia príbuzného po dopravnej nehode“, alebo predaja rôzneho tovaru či s ponukou služieb. Páchatelia často predstierajú výhru v lotérii alebo preplatok za energie (voda, plyn, elektrina, teplo), odpočet meračov, zvýšenie dôchodkov, kompenzáciou za lieky a podobne. Svoju dôveryhodnosť častokrát zvyšujú aj falošným preukazom alebo povolením. Takéto neohlásené „služby“ cudzích osôb odporúčame odmietnuť. Aby sa občania nestali obeťou podvodu, podpisovanie dokumentov predkladaných neznámymi osobami je vhodné najskôr konzultovať s príbuzným alebo právnikom.  Bezdôvodnú a v niektorých prípadoch až násilnú pomoc, o ktorú ste nežiadali radšej odmietnite. Môže byť formou podvodu, alebo cestou ako vás páchatelia okradnú. V žiadnom prípade nevyberajte hotovosť alebo cennosti v prítomnosti neznámych osôb.

Polícia upozorňuje občanov, aby nedôverovali neznámym osobám, aby cudzie osoby za žiadnych okolností nepúšťali do obydlia. Ak máte podozrenie zo spáchania podvodu, krádeže alebo vás navštívia neznáme podozrivé osoby, neváhajte ihneď kontaktovať políciu na známom čísle 158. Akékoľvek informácie k páchateľom môžu polícii pomôcť zabrániť ďalšej trestnej činnosti. Udržiavanie dobrých vzťahov so susedmi môže tiež pomôcť. Vhodné je poznať ich telefónne čísla, pretože do príchodu polície sú v prípade potreby bezprostrednej pomoci najbližšie.

 

 

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]