magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 20.06. 2017
@ Aktuálne -> Polícia      Jun 21 2017 - 12:01 GMT

Polícia objasnila krádeže v Košiciach i na Spiši

Košickí policajti z prečinu krádeže obvinili 40-ročného Maroša z Košíc, ktorý ešte v októbri 2015 po tom ako odprevadil majiteľa bytu „posilneného“ alkoholom, mu z bytu na Krakovskej ulici v Košiciach odcudzil LCD televízor, notebook, web kameru, peňaženku s finančnou hotovosťou 100 eur, osobné doklady, 2 mobilné telefóny i bankomatovú kartu. Poškodenému mužovi spôsobil krádežou vecí škodu vo výške vyše 370 eur.

Policajti OO PZ Košice Západ z prečinu krádeže obvinili 32-ročného Martina z Košíc, ktorý v presne nezistenom čase od augusta 2016 do februára 2017 bez násilia odcudzil z bytu na Moldavskej ulici v Košiciach finančnú hotovosť 2 tisíc eur, hodinky a zlatý prsteň. Poškodeným majiteľom spôsobil škodu viac ako 2.300 eur.  

Policajti OO PZ Košice Sever z prečinu krádeže obvinili 41-ročného Radoslava z Košíc, ktorý počas uplynulého víkendu v jednom z pohostinstiev v Košiciach využil nepozornosť obsluhujúceho personálu a spoza výčapného pultu odcudzil peňaženku s finančnou hotovosťou vyše 1.000 eur.

Spišskonovoveskí policajti z prečinu krádeže obvinili 14-ročnú Spišskonovovešťanku, ktorá v apríli tohto roka z lavičky v šatni v objekte jednej zo základných škôl v Spišskej Novej Vsi vzala mobilný telefón s úmyslom ponechať si ho pre seba. Krádežou mobilu spôsobila majiteľovi škodu viac ako 360 eur.

Obvineným osobám za tieto skutky hrozí až dvojročné väzenie, mladistvej osobe sa trestná sadzba znižuje na polovicu.

 

Opitý traktorista, vodič auta s viac ako 2 promile i zodpovední vodiči počas kontroly na cestách

Včera (20.6.) popoludní viedol  35-ročný vodič z Gelnického okresu traktor zn. Zetor so samonosnou závesnou kosačkou po ceste v obci Mníšek nad Hnilcom v smere do obce Švedlár (okr. Gelnica), pričom pred jedným z rodinných domov sa pravdepodobne plne nevenoval vedeniu vozidla a nesledoval situáciu v cestnej premávke a kosačkou narazil do elektrickej rozvodnej skrine umiestnenej na ståpe elektrického vedenia vedľa cesty. Vodič traktora po náraze pokračoval v jazde na lúku vzdialenú asi 2 km za obcou. Pri následnej policajnej kontrole bol vodič podrobený dychovej skúške na zistenie prítomnosti alkoholu v dychu s pozitívnym výsledkom 0,81 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,71 promile. Následkom nárazu do elektrickej skrine došlo k prerušeniu dodávky elektrickej energie v uvedenej obci pre 20 domácností. Pri dopravnej nehode vznikla košickej spoločnosti poškodením elektrickej prípojky škoda odhadovaná na 100 eur, traktor sa nepoškodil. Vodičovi bol na mieste zadržaný vodičský preukaz a ďalšia jazda zakázaná. V tejto súvislosti spišskonovoveskí dopravní policajti začali trestné stíhanie pre prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky v jednočinnom súbehu s prečinom poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia (trestná sadzba až na jeden rok).

(foto v prílohe)

    Trebišovskí dopravní policajti z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky obvinili 33-ročného Petra z Trebišovského okresu, ktorý včera (20.6.) v skorých ranných hodinách viedol osobné motorové vozidlo zn. Vw Passat v smere od Kráľovského Chlmca do Čiernej nad Tisou (okr. Trebišov), kde ho zastavili a kontrolovali policajti  OO PZ Kráľovský Chlmec. Pri kontrole bol podrobený dychovej skúške s pozitívnym výsledkom 1,03 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 2,15 promile. Policajti nezodpovedného vodiča zadržali a následne umiestnili do cely policajného zaistenia. Za tento skutok mu hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok.

Nie všetci vodiči však takýmto nezodpovedným správaním ohrozujú seba i ostatných účastníkov cestnej premávky. Je veľa disciplinovaných a zodpovedných vodičov. O tom svedčia výsledky včerajšej kontroly na cestách v okrese Košice. Ani u jedného z kontrolovaných vodičov nebolo zistené požitie alkoholu. Takmer polovica vodičov však mala „ťažkú“ nohu na plyne a prekročila najvyššiu dovolenú rýchlosť, poniektorí neboli pripútaní bezpečnostným pásom, počas jazdy telefonovali, jazdili bez ustanoveného osvetlenia a v niekoľkých prípadoch bol nevyhovujúci technický stav vozidla. Pokutám sa nevyhli aj 4 chodci za porušenie pravidiel cestnej premávky. Kontrola bola zameraná na dodržiavanie najvyššej dovolenej rýchlosti, spôsob jazdy vodičov, predchádzanie, nedanie prednosti v jazde, dodržiavanie povinností vodičov voči chodcom a taktiež dodržiavanie povinností chodcov v cestnej premávke.

Alkohol za volant nepatrí!

Alkohol je jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd. Obeťami sú pritom nie len opití vodiči, ale aj nevinní spolujazdci, či iní účastníci cestnej premávky.  Napriek upozorneniam i kontrolám polície, stále evidujeme vodičov, ktorí sa pred jazdou „posilnili“ alkoholom a sadli za volant. Mali by si uvedomiť,  že  ohrozujú  seba i ostatných účastníkov cestnej premávky jazdou pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky. Polícia sa preto bude aj naďalej zameriavať v rámci preventívnej činnosti na odhaľovanie opitých nezodpovedných vodičov.

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]