magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 01.08. 2017
@ Aktuálne -> Polícia      Aug 04 2017 - 06:44 GMT

Počas horúcich slnečných dní sa včera utopili dvaja ľudia

Horúce slnečné dni prilákali ľudí k jazerám, vodným plochám, aby sa schladili. V dvoch prípadoch sa kúpanie skončilo tragicky. Včera (1.8.) popoludní manželka 29-ročného Michalovčana oznámila polícii, že jej manžel sa náhle stratil pod vodnou hladinou v rekreačnom stredisku na Zemplínskej Šírave v Michalovskom okrese a už sa nevynoril. Asi o hodinu našli muža bez známok života privolaní príslušníci HaZZ s príslušníkmi PZ. Privolaný obhliadajúci lekár na mieste skonštatoval smrť utopením, bez známok vonkajšieho zavinenia a nariadil vykonať pitvu. V danom prípade zatiaľ nebolo začaté trestné stíhanie, bližšie okolnosti udalosti polícia preveruje. Presnú príčinu smrti určí pitva.

Dnes (2.8.) v ranných hodinách bolo nájdené telo muža bez známok života na vodnej hladine jazera v mestskej časti Nad jazerom v Košiciach. Podľa doterajších zistení ide pravdepodobne o 61-ročného muža z Košíc, ktorý  včera (1.8.) okolo obeda plával v jazere, ponoril sa pod vodnú hladinu a už sa nevynoril. Jazero včera prehľadávali príslušníci HaZZ s policajtmi, ale muža sa im nepodarilo nájsť. Privolaný obhliadajúci lekár na mieste predbežne cudzie zavinenie vylúčil a nariadil pitvu. Polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre podozrenie z prečinu usmrtenia. Presnú príčinu smrti určí pitva.

Litovčan sa pokúsil zaplatiť podozrivou bankovkou, už je v rukách polície

Polícia v dvoch prípadoch  obvinila zo zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov 25-ročného muža z Litvy, ktorý si podľa doterajšieho vyšetrovania v pondelok (31.7.) popoludní v jednej z michalovských predajní chcel zakúpiť tovar v hodnote cca 80 eur, pričom zamestnankyni pri pokladni predložil podozrivú 500 eurovú bankovku. Keď pracovníčka zistila, že ide pravdepodobne o falzifikát, čo predbežný posudok NBS potvrdil, muž z predajne ušiel.  Obvinený muž týmto spôsobom chcel dať bankovku do obehu aj napriek tomu, že mal vedomosť o tom, že je falošná. Asi o tri hodiny neskôr, obvinený muž v jednom zo supermarketov v okrese Košice okolie pri platbe za nakúpený tovar použil bankovku nominálnej hodnoty 500 eur, ktorá vykazovala znaky nepravosti. Privolaní policajti Obvodného oddelenia PZ v Moldave nad Bodvou podozrivého muža obmedzili na osobnej slobode. Obvinený 25 ročný Litovčan sa toho času nachádza v cele policajného zaistenia. Vyšetrovateľ súčasne spracoval aj podnet na väzobné stíhanie, ktorý predložil na okresnú prokuratúru. Jeho ďalší osud je tak v rukách prokurátora a ak sa tento s týmto podnetom stotožní, konečný verdikt o väzobnom stíhaní musí rozhodnúť súd. Obvinenému v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na 7 až 10 rokov.  Nie je vylúčené, že obvinený cudzinec sa pokúsil dať do obehu podozrivé bankovky aj na iných miestach. Polícia preveruje v súčasnosti tieto skutočnosti.

Motocyklista i chodec pri dopravnej nehode v Košiciach utrpeli ťažké zranenia

Včera (1.8.) okolo 17,30 h došlo na Hlinkovej ulici v Košiciach k dopravnej nehode medzi motocyklom zn. BMW, ktorý viedol 42-ročný Košičan a chodcom (51) z Košíc. Podľa doterajších zistení vodič viedol motocykel v smere od Vodárenskej ulice k Národnej triede, pričom na svetelne riadenom priechode pre chodcov došlo k zrážke s chodcom. Chodec prechádzal po vyznačenom priechode pre chodcov v tom čase už  na červený signál. Požitie alkoholických nápojov u vodiča motocykla zistené nebolo, u chodca bola dychová skúška pozitívna s hodnotou 1,29 promile. Obaja účastníci dopravnej nehody podľa predbežnej lekárskej správy utrpeli ťažké zranenia. Pri dopravnej nehode došlo k poškodeniu elektrickej rozvidnej skrinky na ståpe s vyčíslenou škodou cca 500 eur, na motocykli  vznikla škoda cca 2500 eur. V tejto súvislosti vyšetrovateľ PZ začal trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví. Bližšie okolnosti dopravnej nehody, jej presná príčina a miera zavinenia, sú predmetom vyšetrovania.  

Polícia opäť apeluje na všetkých účastníkov cestnej premávky k zvýšenej opatrnosti na cestách, aby sa plne venovali vedeniu vozidla, sledovali situáciu v cestnej premávke a rešpektovali jej pravidlá.  Nemotorovým účastníkom odporúčame, aby sledovali premávku, prechádzali cez cestu na miestach na to určených, vyhýbali sa rizikovým úsekom, nepreliezali zábradlia a neriskovali tak svoj, či životy iných účastníkov cestnej premávky. Samozrejme nie každá nehoda s účasťou chodca je zavinená chodcom, preto vyzývame vodičov k mimoriadnej opatrnosti. Vodičom odporúčame, aby  predvídali, prispôsobili rýchlosť jazdy a zbystrili pozornosť všade tam, kde je predpoklad pohybu osôb.

Polícia odhalila ďalších opitých vodičov, cudzinca bez „vodičáku“ i dvoch vodičov kamiónov

Poverený príslušník PZ obvinil z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky 32-ročného vodiča z Poľska, ktorý v pondelok (31.7.) v nočných hodinách viedol vozidlo zn. Citroen (MPZ „PL“) po Raketovej ulici v smere k Družicovej v Košiciach, kde zachytil zaparkované vozidlo zn. Seat Ibiza. Po náraze vodič pokračoval v jazde ďalej. Keď zastavil na parkovisku, príslušníci kriminálnej polície vodičovi znemožnili pokračovať v jazde. Následne bol vodič podrobený dychovej skúške s pozitívnym výsledkom 0,86 mg/l alkoholu v dychu, čo v prepočte predstavuje hodnotu 1,79 promile.  Obvinený 32-ročný Poliak okrem toho, že  viedol vozidlo v stave vylučujúcom spôsobilosť požitím alkoholických nápojov, nie je držiteľom vodičského oprávnenia. Obvinený muž bol umiestnený do cely policajného zaistenia s návrhom na podanie obžaloby. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok.

Počas uplynulého víkendu príslušníci mýtnej polície Krajského dopravného inšpektorátu KR PZ Košice odhalili aj dvoch vodičov kamiónov z Rumunska s nadrozmerným nákladom, ktorí „nafúkali“ a pokute za jazdu pod vplyvom alkoholických nápojov sa nevyhli. Príslušníci mýtnej polície spozorovali dva kamióny smerujúce do Košíc, ktoré mali zapnuté oranžové majáky a spoza kamiónov sa šíril dym a zápach po zhorení. Z tohto dôvodu policajná hliadka kamióny zastavila na bezpečnom mieste, na odstavnej ploche rýchlostnej cesty R4, na Zelenom dvore v Košiciach. Počas kontroly sa obaja vodiči podrobili dychovej skúške na zistenie požitia alkoholu v dychu s pozitívnym výsledkom do 1 promile. Jeden z vodičov „nafúkal“ 0,17 mg/l alkoholu v dychu, druhý 0,46 mg/l (takmer promile). Obaja vodiči boli riešení v blokovom konaní na mieste.

Alkohol za volant nepatrí!

Opäť apelujeme na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby dodržiavali predpisy, boli disciplinovaní a vlastnou zodpovednosťou prispeli k bezpečnosti na cestách. Znovu upozorňujeme vodičov, aby jazdou pod vplyvom alkoholu neohrozovali seba i ostatných účastníkov cestnej premávky. Alkohol za volant nepatrí! Bezpečná jazda si vyžaduje maximálnu sústredenosť.  



 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]