magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Rodí sa tanečná dráma Hamlet
@ Kultúra -> Divadlo      Sep 19 2017 - 15:59 GMT

Prvou premiérou sezóny W. Shakespeare v autorskom predstavení z dielne Ondreja Šotha. Do záverečnej fázy vstupujú prípravy prvej premiéry Štátneho divadla Košice v sezóne 2017/2018, ktorou bude v piatok 6. októbra 2017 na javisku Historickej budovy ŠD uvedenie Shakespearovho Hamleta. Svetoznáma dráma bude mať v novom košickom naštudovaní podobu moderného tanečného divadla, ktoré vzniká v autorskej dielni Ondreja Šotha.

Hamlet patrí medzi najznámejšie, najčastejšie inscenované a najčastejšie citované divadelné hry vo všetkých krajinách hlásiacich sa k západnej kultúre a zároveň patrí medzi najprekladanejšie literárne diela na svete. Okrem iného je považovaný za akúsi skúšku ohňom pre vyspelosť herca v činohre. Inak tomu nebude ani pri požiadavkách na hereckú vyspelosť  tanečníkov, ktorú tí košickí už roky ukazujú v svojich tanečných inscenáciách. Tragédia Hamlet má popredné miesto vo svetovej dráme, je to tragédia o hľadaní zmyslu ľudského života. Hamlet chce žiť čestne, spravodlivo, slobodne, statočne – ale žije vo svete, kde je podlosť, zlo a faloš. Preto hľadá zmysel, či je lepšie byť, či nebyť. Príde na to, že samovraždou sa nič nevyrieši – zlo ostane naďalej.  Napokon ostáva už len otázka, či je lepšie bojovať proti zlu na svete, alebo sa o to nezaujímať.

Okrem tradičného činoherného divadelného spracovania je Hamlet námetom aj pre iné žánre. V histórii vzniklo viacero operných spracovaní, ktoré však nedosiahli svetovú slávu. Početná je aj filmografia Hamleta. Anglický film z roku 1948 v réžii Laurencea Oliviera, ktorý hral aj titulnú postavu, získal štyroch Oscarov. Zaujalo aj ruské spracovanie režiséra Grigorija Kozinceva z roku 1964, ktoré bolo ocenené soškou Zlatého leva. Z tých novších je známy film Franca Zeffirelliho z roku 1990 v hlavnej úlohe s Melom Gibsonom,  či anglická snímka Kennetha Branagha s ním samým v hlavnej úlohe z roku 1996, v ktorej v ďalších postavách hrali okrem iných aj Kate Winslet ako Ofélia, Gérard Depardiéu či Robin Williams.

Zaujímavosťou je aj skutočnosť, že hoci iné Shakespearove hry boli inšpiráciou pre mnohých svetových choreografov, v prípade Hamleta to neplatí. Tanečných spracovaní, ktoré by zaujali, veľa nie je. Aj preto je nový projekt košického baletu výnimočným počinom. V novej košickej inscenácii si režisér Ondrej Šoth k spolupráci opäť prizval Zuzanu Mistríkovú, s ktorou spoločne vytvorili scenár predstavenia. Členmi tvorivého tímu sú v pozícii choreografov aj sólista košického baletu Maksym Sklyar a odchovanec kubánskej tanečnej školy Nelson Reguera Perez. Scénu pre predstavenie vytvoril Juraj Fábry, kostýmy navrhla Simona Vachálková. V inscenácii bude okrem iných znieť hudba Maxa Richtera z britského filmu Testament of Youth, skladby Byrona Metcalfa, Istvana Sky, Giorgia Maneira.

V novom tanečnom Hamletovi sa predstaví celý košický baletný súbor. V sólových postavách diváci uvidia: Sergia Iegorova, Vasyla Sevastyanova a Gennaro Sorbino (Hamlet); Jozefa Marčinského, Mareka Šarišského a Petra Rolíka (dánsky kráľ Cladius);  Elenu Chetvernyu, Grétu Nagyovú a Františku Vargovú (Gertrúda, dánska kráľovná, Hamletova matka); Marcela Medvecza a Dalibora Fabiána (Horatio, Hamletov priateľ), Igora Pashka a Šimona Stariňáka (Polónius, hlavný kráľovský radca); Šimon Stariňáka a  Kostiantyna Brandlera (Laertes, Polóniov syn); Evu Sklyarovú a Lillu Babos (Ofélia, Polóniova dcéra) a Martina Bányaia (Hamlet údatný, Hamletov otec, kráľ). V predstavení odznejú aj citácie zo Shakespearovej drámy z prekladov Jozefa Kota, ktoré nahrali Tomáš Maštalír a Táňa Pauhofová. Tvorcovia sa rozhodli predstavenie venovať  slovenskému hercovi Ivanovi Mistríkovi k jeho životnému jubileu.

19.9.2017

Svjatoslav Dohovič  

Zdroj: RO SSN

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]