magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 24.10.2017
@ Aktuálne -> Polícia      Oct 25 2017 - 13:29 GMT

Polícia dvíha varovný prst

Polícia dvíha varovný prst, pretože každý deň sa stane na cestách Košického kraja vážna dopravná nehoda, pri ktorej dôjde k ťažkým zraneniam osôb a každý deň je odhalený vodič pod vplyvom alkoholu. Minulý týždeň sme v meste Košice zaznamenali viacero dopravných nehôd, pri ktorých došlo k ťažkým zraneniam chodcov i cyklistu. V dvoch prípadoch došlo k dopravnej nehode na tej istej križovatke na priechode pre chodcov, pričom jedna z nich sa stala za zníženej viditeľnosti. Pri týchto nehodách sa zranili chodkyne, jedna z nich ťažko. Bližšie okolnosti dopravných nehôd sú predmetom vyšetrovania.

V uplynulom týždni (42.) sme na cestách Košického kraja zaznamenali 45 dopravných nehôd, pri ktorých nevyhasol ani jeden ľudský život, ale ťažko sa zranilo 7 osôb a ľahké zranenia utrpelo 20 ľudí. Zaznamenali sme 7 dopravných nehôd s účasťou chodca, pričom podľa doterajšieho vyšetrovania 4 z nich zavinili chodci.

Podľa dopravnej analýzy takmer 88 % dopravných nehôd z celkového počtu zavinili vodiči motorových vozidiel. Najčastejšou príčinou dopravných nehôd je porušenie povinností vodiča, medzi ktoré patrí aj telefonovanie počas šoférovania. Na druhej priečke je nedovolená rýchlosť jazdy a nasleduje nesprávna jazda cez križovatku a nesprávna jazda v jazdných pruhoch.

Za každým číslom dopravnej štatistiky sa skrýva jeden vyhasnutý ľudský život, poškodené zdravie či zničený majetok. V záujme zvýšenia bezpečnosti všetkých účastníkov cestnej premávky polícia v Košickom kraji v týchto dňoch vo zvýšenej miere dohliada na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Už dnes popoludní, 24.10., bude v okrese Košice okolie viac policajtov na cestách. Zamerajú sa najmä na kontrolu dodržiavania zákazu požívania alkoholických nápojov alebo iných návykových látok vodičmi vozidiel pred alebo počas jazdy, kontrolu dodržiavania rýchlosti jazdy vozidiel a tiež dodržiavanie pravidiel cestnej premávky a povinností vodičov vozidiel voči chodcom a naopak. Zajtra, 25.10., bude zvýšený dohľad v okrese Michalovce, zameraný najmä na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky a povinností vodičov vozidiel. Dopravno-preventívna akcia zameraná na chodcov, najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky, sa uskutoční zajtra, 25.10., v popoludňajších hodinách na vybraných priechodoch pre chodcov v meste Košice.  

Blíži sa sviatok všetkých svätých, kedy si uctievame zosnulých a očakávame zvýšenú intenzitu cestnej premávky. Už teraz polícia eviduje zvýšený pohyb okolo cintorínov a kostolov. V tejto súvislosti bude dohliadať na dopravno – bezpečnostnú situáciu zvýšený počet policajtov od  piatka, 27. 10.

Polícia varuje účastníkov cestnej premávky!

Dodržiavať pravidlá cestnej premávky je nutné po celý rok. Polícia dôrazne apeluje na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby dodržiavali dopravné predpisy,  sledovali situáciu v cestnej premávke a správali sa na cestách zodpovedne, najmä v tomto jesennom období, kedy sa vplyvom počasia situácia na cestách zhoršuje, čo prináša zvýšené riziká.  Časté hmly, dážď,  kratšie dni, skoršie stmievanie, popadané lístie na cestách prináša na naše cesty jeseň. Nadránom a podvečer je aktívna aj lesná zver. Je potrebné myslieť na to, keď prechádzate úsekmi, v ktorom sa pohybujú. Motoristi by mali dodržiavať väčšie rozstupy medzi vozidlami a ubrať nohu z plynu.

Príčinou mnohých tragických nehôd s účasťou chodca je, že niektorí chodci podceňujú reflexné prvky na oblečení, a to ich často stojí to najcennejšie, ich život. Je nutné predvídať, prechádzať cez cestu na miestach na to určených, vyhýbať sa rizikovým úsekom, nepreliezať zábradlia a neriskovať. Na vozovku vstupovať až potom, keď  je možné bezpečne prejsť na druhú stranu cesty. Čo s týka cyklistov, policajné skúsenosti hovoria, že aj napriek ich povinnosti byť osvetlený a mať na sebe reflexné prvky, poniektorí robia pravý opak. Jazdia po nesprávnej strane vozovky a výnimočná nie je ani jazda v skupinkách vedľa seba a jazda pod vplyvom alkoholu. Rovnako by nemali zabúdať na reflexné prvky na oblečení, ktoré zvyšujú ich bezpečnosť na cestách a zároveň by mali zvážiť riziká, ktoré im hrozia od okoloidúcich áut. Použitie reflexných prvkov prispieva k bezpečnosti a znižuje riziko stretu vozidla s chodcom. Reflexný prvok na oblečení uvidí vodič na 200 metrov, toho istého chodca v tmavom oblečení spozoruje na niekoľko desiatok metrov a nemá veľa času reagovať.

Čo hovorí zákon     

Za zníženej viditeľnosti musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky  a cyklista jazdiaci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev nielen mimo obce, ale aj v obci. Za nerešpektovanie hrozí chodcom pokuta do 30 €.  

 

CHODCI porušenie povinností

 

Obmedzovanie alebo ohrozovanie cestnej premávky skupinou chodcov (viac ako dvaja vedľa seba)

50€

Porušenie povinnosti chodca idúceho po krajnici alebo po okraji vozovky za zníženej viditeľnosti mať na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený bezpečnostný odev

10-30€

CYKLISTI porušenie povinností

 

Ohrozovanie iných účastníkov cestnej premávky, najmä vedením druhého bicykla za jazdy, ručného vozíka, vedením psa alebo iného zvieraťa alebo vezením predmetov, ktoré by sťažovali vedenie bicykla

30-50€

Porušenie povinnosti cyklistu jazdiaceho po krajnici alebo po okraji  vozovky za zníženej viditeľnosti mať na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený bezpečnostný odev

30€

Obmedzenie alebo ohrozenie cyklistov používajúcich cestičku pre cyklistov osobou pohybujúcou sa na kolieskových korčuliach, lyžiach alebo na obdobnom športovom vybavení

30€

Jazda na bicykli mimo obce bez riadne upevnenej ochrannej prilby na hlave

10€

 

Alkohol za volant nepatrí !

Taktiež sme zaznamenali štyri dopravné nehody, pri ktorých asistoval alkohol u vodičov motorových vozidiel. Každý deň polícia odhalí na cestách nezodpovedných vodičov, ktorí viedli vozidlo pod vplyvom alkoholu. Minulý týždeň sme zaznamenali 26 takýchto prípadov. Desať vodičov „nafúkalo“ nad jedno promile a nevyhli sa trestnému stíhaniu za spáchanie trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykových látok.

Vodičov znovu upozorňujeme, že alkohol za volant nepatrí! Jazdou pod vplyvom alkoholu vodiči ohrozujú nie len seba, ale i ostatných účastníkov cestnej premávky. Bezpečná jazda si vyžaduje maximálnu sústredenosť.

Ak  budeme všetci vzájomne dodržiavať pravidlá cestnej premávky a správať sa k sebe navzájom ohľaduplne, bude náš pohyb po ceste či chodníku bezpečný.





 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]