magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Guľko Bombuľko na javisku Bábkového divadla v Košiciach
@ Kultúra -> Divadlo      Jan 31 2018 - 13:19 GMT

V roku 2019 si pripomenieme sto rokov narodenia významnej slovenskej spisovateľky a autorky literatúry pre deti a mládež, Márie Ïuríčkovej. Dramaturgia Bábkového divadla v Košiciach sa pri tejto príležitosti rozhodla uviesť jedno z jej najznámejších diel, O Guľkovi Bombuľkovi (1962), v podobe bábkovej inscenácie pre najmenšie deti. Príbeh o veselom červenom klbku vlny, ktoré sa z košíka starej mamy zakotúľa až na dvor a spozná jeho zvieracích obyvateľov, si tak budú môcť deti i dospelí vychutnať odteraz aj na javisku.

Autorom bábkovej hry Guľko Bombuľko a režisérom inscenácie je pedagóg na Divadelnej fakulte VŠMU v Bratislave Peter Palik. Ako režisér spolupracuje s divadlami nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike, Poľsku a Maďarsku. Je autorom niekoľkých rozhlasových hier, ktoré boli uvedené v RTVS a za svoju tvorbu už získal významné medzinárodné ocenenia. Scénografkou je Elisabeth Wittgruber, maliarka, grafička a ilustrátorka.  Hudbu pre divadelnú verziu Guľka Bombuľka skomponoval Daniel Špiner, mladý slovenský skladateľ, klavirista a pedagóg.

V bábkovej rozprávke Guľko Bombuľko sa predstavia dvaja členovia umeleckého súboru Bábkového divadla v Košiciach, Viktória Sedláková a Andrej Sisák. Obaja vdýchnu život na javisku nielen malému Guľkovi Bombuľkovi, ale aj psíkovi, mačke Líze, sliepočke Pipke a ďalším zvieratkám na dvore. Obetavého a dobrosrdečného Guľka si zvieratká rýchlo obľúbia, keďže každému daruje kúsok zo svojej teplej vlny. Rozprávka o priateľstvách skutočných, ale i falošných, je vhodná pre deti od troch rokov. Dåžka inscenácie je 45 minút. Bábkové divadlo v Košiciach uvedie Guľka Bombuľka ako svoju 205. premiéru dňa 2. 2. 2018 o 19:00 hod. v bábkovej sále na Alžbetinej 38. Druhá premiéra je na programe dňa 4. 2. 2018 o 16:30 hod.

 

Mgr. Martin Konečný, PhD.

Manažér


Zdroj: RO SSN

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]