magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košický a Prešovský Deň Európy
@ Kultúra -> Podujatia      Apr 30 2018 - 19:02 GMT

Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku aj tento rok pripravujú- v spolupráci s mestom Košice a po prvýkrát aj s mestom Prešov- symbolické narodeniny Európskej únie – Deň Európy v Košiciach a v Prešove, ktorý oslávime už 4. mája. Témou tohtoročného Dňa Európy je „Európa v nás“.

Narodeninami Európskej únie si pripomíname zverejnenie Deklarácie Roberta Schumana, ktorá spustila modernú európsku integráciu. V Európe oslavujeme spoločné narodeniny 9. mája, ale na východnom Slovensku s oslavami začneme s predstihom, už 4. mája 2018.

Aj rok pred voľbami do Európskeho parlamentu si pripomíname výdobytky európskej integrácie, ktorej začiatky položil návrh francúzskeho ministra zahraničných vecí Roberta Schumana, aby Francúzsko a Nemecko dali pod spoločnú správu uhlie a oceľ. Tzv. Schumanov deň je príležitosťou priblížiť občanom aj  fungovanie európskych inštitúcií a čo všetko je v stávke pred budúcoročnými voľbami europoslancov. Aj napriek množstvu problémov a výziev je tento projekt, ktorého súčasťou je už 14 rokov aj Slovensko, zárukou mieru a inšpiráciou pre všetky štáty a národy Európy,“ povedal pred oslavami riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Hajšel.

"9. máj je sviatok nás všetkých, nás Európanov. Pripomína nám dôležité historické udalosti, ktoré sformovali Európsku úniu do podoby, v akej ju poznáme dnes. Aj v týchto pre Slovensko turbulentných časoch je EÚ  zárukou istoty, prosperity a mieru. Som špeciálne rád, že tento rok oslávim Deň Európy prvýkrát vo svojom rodisku, v Košiciach," teší vedúceho Zastúpenia Európskej Komisie na Slovensku Ladislava Mika.

Zdoj:RO SSN

Košický Deň Európy

V Košiciach budeme oslavovať na Hlavnej ulici s pódiom na Dolnej bráne. Celodenný program odštartujeme o 9.00 hod. a na svoje si prídu všetky vekové kategórie. Pre Košičanov, ale aj návštevníkov mesta, bude pripravený bohatý program plný zábavy, hudby a interakcie.

Účastníkov podujatia, ale aj náhodných okoloidúcich na Hlavnej ulici v Košiciach určite zaujmú súťaže a hry k téme Európy v nás, interaktívne disciplíny, ale aj hudobné vystúpenia interpretov rôznych štýlov a žánrov. Pripravené sú vedomostné súťaže, v ktorých si návštevníci overia svoje vedomosti o  Európskej únii a zabojujú tak o zaujímavé ceny a finálne žrebovanie v tombole.

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]