magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 18.06.2018
@ Aktuálne -> Polícia      Jun 19 2018 - 12:13 GMT

Polícia obvinila z drogovej trestnej činnosti 60-ročného muža z Košíc

Policajti odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach v spolupráci príslušníkmi pohotovostného policajného útvaru Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach vykonali policajnú akciu zameranú na zadržanie páchateľov drogovej trestnej činnosti v mestskej časti Košice Staré mesto koncom minulého týždňa (15.6.). Počas policajnej akcie „kukláči“ zadržali podozrivého 60-ročného muža v jeho byte. Polícia pri domovej prehliadke zaistila väčšie množstvo tabliet (vyše 150 kusov) s obsahom účinnej látky buprenorfin, ktorá je zaradená medzi omamné a psychotropné látky, pričom tieto tablety je možné zaobstarať si len na lekársky predpis. Taktiež bola zaistená neznáma biela kryštalická látka i biely prášok. Zaistené veci boli zaslané na expertízne skúmanie na Kriminalistický a expertízny ústav PZ Košice, a sú predmetom ďalšieho znaleckého skúmania. Zaistené množstvo tabliet predstavuje najmenej 69 obvyklých jednorazových dávok drogy.

Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach 60-ročného muža z Košíc obvinil zo zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi. Obvinený muž si podľa doterajšieho vyšetrovania od apríla tohto roku od doposiaľ nestotožnených osôb v mieste bydliska i v jeho okolí opakovane zadovažoval omamné a psychotropné látky, ktoré prechovával v mieste bydliska. Tieto následne vymieňal a predával ďalším osobám v rôznych množstvách. Obvinený muž, ktorý sa obdobnej trestnej činnosti dopúšťal už v minulosti, je stíhaný väzobne. Za tento skutok mu hrozí trest odňatia slobody na tri až 10 rokov.

Na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky bude dohliadať viac policajtov, polícia v kontrolách na cestách nepoľaví ani počas leta

S cieľom pozitívne ovplyvniť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, ako aj znížiť počet dopravných nehôd s následkami na živote a zdraví, Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach vyhlásilo zvýšený dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky v celom Košickom kraji, aj s využitím inštitútu objektívnej zodpovednosti, vzhľadom na negatívny vývoj dopravných nehôd a ich následkov. Za päť mesiacov tohto roka sme v Košickom kraji zaznamenali 673 dopravných nehôd, čo je o 38 dopravných nehôd viac ako vlani v rovnakom období. Pri týchto nehodách prišlo o život 11 osôb (o 4 viac ako vlani v rovnakom období), ťažko sa zranilo takmer 70 osôb a ľahké zranenia utrpelo viac ako 290 osôb.

Aj napriek tomu, že polícia opakovane vyzýva účastníkov cestnej premávky, aby dodržiavali dopravné predpisy a správali sa na cestách zodpovedne, opäť došlo v uplynulých dňoch na cestách Košického kraja k dopravným nehodám s ťažkými zraneniami. Počas uplynulého víkendu sme zaznamenali tri dopravné nehody s účasťou motocyklistov (dve v okrese Košice okolie a jednu v Košiciach), pri ktorých sa ťažko zranili dvaja motocyklisti (fotografie z miesta nehody v prílohe). Jeden z nich na križovatke nesprávne predchádzal nákladné vozidlo, ktoré odbočovalo vpravo. Druhý, ťažko zranený motocyklista, pravdepodobne neprispôsobil rýchlosť jazdy pri prechádzaní zákruty, nezvládol riadenie a spadol na vozovku. Bližšie okolnosti, presná príčina týchto dopravných nehôd sú predmetom objasňovania.

Alkohol za volantom= každodenná realita

Každý deň odhalia policajti na cestách nezodpovedných opitých vodičov za volantom. Uplynulý víkend nebol výnimkou. Odhalili viacero nezodpovedných vodičov, ktorí mali v dychu viac ako 1 promile. Medzi nimi aj dve „alkoholom posilnené“ vodičky. Jedna z nich „nafúkala“ 2,42 promile. Počas uplynulého, 24. týždňa 2018, zaznamenali policajti na cestách Košického kraja celkom 32 prípadov, kedy si vodiči sadli za volant pod vplyvom alkoholu. Z tohto počtu 15 z nich „nafúkali“ viac ako 1 promile a obvineniu za spáchanie trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky sa nevyhli. Taktiež polícia zaznamenala 5 dopravných nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu.

O tom, že sú vodiči nezodpovední, svedčia výsledky dnešnej kontroly na cestách Košického kraja z dnešného rána. Policajti odhalili počas dopravnej akcie zameranej najmä na kontrolu dodržiavania pravidiel cestnej premávky vodičmi motocyklov, spôsobu jazdy a dodržiavanie zákazu požívania alkoholických nápojov 7 vodičov, ktorí šoférovali pod vplyvom alkoholu. Jeden z nich „nafúkal“ nad  1 promile. V záujme zvýšenia bezpečnosti disciplinovaných a zodpovedných účastníkov cestnej premávky polícia v kontrolách na cestách nepoľaví a bude v nich pokračovať i počas letnej turistickej sezóny.

Opäť dôrazne vyzývame vodičov, že alkohol za volant nepatrí! Jazdou pod vplyvom alkoholu vodiči ohrozujú nie len seba, ale i ostatných účastníkov cestnej premávky. Bezpečná jazda si vyžaduje maximálnu sústredenosť, opatrnosť a ostražitosť v cestnej premávke sú veľmi dôležité. Len vďaka nim možno predísť tragédiám a škodám na majetku.

Polícia znovu a dôrazne apeluje na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa plne venovali vedeniu vozidla, sledovali situáciu v cestnej premávke a rešpektovali jej pravidlá. Rýchla či nebezpečná jazda, telefonovanie za volantom, je hazard so životom. Hazardovať so životom sa nevypláca.  Akákoľvek aktivita polície v snahe ochrániť čo najviac ľudských životov nie je účinná bez podpory samotných účastníkov cestnej premávky. Ak budeme všetci vzájomne dodržiavať pravidlá cestnej premávky a správať sa k sebe navzájom ohľaduplne, bude náš pohyb po ceste či chodníku bezpečný.



 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]