magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Týždeň tvorivého písania Ars Šafarikiana 2018
@ Aktuálne -> Školstvo      Jul 09 2018 - 10:54 GMT

Piaty ročník celoslovenskej súťaže v autorskej tvorbe vysokoškolákov Ars Šafarikiana sa uskutoční v dňoch 9. až 13. júla 2018 v novozrekonštruovanom areáli Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (FF UPJŠ) v historickom centre Košíc.

Podujatie bude už tradične spojené s obľúbenými dielňami tvorivého písania, besedami a workshopmi,“ informuje členka organizačného výboru Mgr. Markéta Andričíková, PhD., z Katedry slovakistiky, slovanských filológií a komunikácie FF UPJŠ v Košiciach. Do súťaže sa mohli prihlásiť študenti vysokých škôl, ktorí sa venujú básnickej, prozaickej, publicistickej alebo dramatickej tvorbe.

Prihlásilo sa dvanásť študentov. Odborná porota z nich vybrala siedmich šťastlivcov, ktorí strávia v Košiciach nezabudnuteľný týždeň plný kreativity,“ spresňuje M. Andričíková a dodáva, že zostavu účastníkov tvoria študenti Právnickej fakulty a Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove a domácej Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach.

Máme tu aj študentov, ktorí sa na Ars Šafarikiane zúčastňujú opakovane, napríklad Peter Pecuch študujúci právo na UK v Bratislave alebo Patrik Kondáš z FF UPJŠ v Košiciach. Na jednej strane to vnímame ako signál spokojnosti účastníkov podujatia, ale zároveň je to pre nás aj veľká výzva pripraviť ešte bohatší, kvalitnejší a zaujímavejší program ako v uplynulých ročníkoch,“ prezrádza Markéta Andričíková.

Tohtoročný program je skutočne bohatý – okrem dielní zameraných na samotné tvorivé písanie sa účastníci môžu tešiť aj na výtvarne, mediálne a dramaticky orientované činnosti.

Máme naplánované tri interaktívne besedy kombinované s tvorivým čítaním a písaním – so spisovateľkou a výtvarníčkou Monikou Kompaníkovou, s básnikom Mariánom Milčákom a so spisovateľom Petrom Karpinským – aj zaujímavý interaktívny koncert etnofolkloristu a multiinštrumentalistu Michala Smetanku. Súčasťou programu bude aj účasť na Mesiaci autorského čítania, ktorý počas júla prebieha v košickom Kulturparku, a tiež odborná analýza tvorby účastníkov podujatia – zaslanej ešte pred samotnou súťažou aj tej, ktorá vznikne počas dielní,“ konkretizuje M. Andričíková.

O náročnosti programu svedčí aj skutočnosť, že účastníci budú každý deň dostávať malé zadania ako „domáce úlohy“, aby sa tvorivo realizovali aj po večeroch.

Lektormi Ars Šafarikiana 2018prof. PhDr. Marta Součková, PhD., doc. Marián Milčák, PhD., Mgr. Markéta Andričíková, PhD., a doktorandky Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach Mgr. Dominika Petáková, Mgr. Patrícia Papcunová a Mgr. Alena Oravcová.

PhDr. Marián Gladiš, PhD.

Filozofická fakulta UPJŠ v Košiciach

 



 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]