magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 23. 10.2018
@ Aktuálne -> Polícia      Oct 24 2018 - 17:12 GMT

Dôchodkyňu podviedol muž vydávajúci sa za bratranca „Joža“, prišla o 10 tisíc eur

Polícia opakovane zaznamenáva trestnú činnosť páchanú na senioroch. Osoby vyššieho veku sa pre svoju dôverčivosť a dobrosrdečnosť stávajú najčastejšie obeťami podvodov a krádeží. Páchatelia sa pod rôznymi zámienkami dostávajú do ich blízkosti, uvedú ich do omylu, a podvodom, či obyčajnou krádežou ich pripravia o cenné predmety alebo peniaze. Dôchodcovia, osoby vyššieho veku, patria k jednej z najviac ohrozených skupín v súvislosti s majetkovou, ekonomickou, ale aj násilnou trestnou činnosťou. Páchatelia vopred premysleným spôsobom okrádajú dôverčivých seniorov pod rôznymi zámienkami.

V pondelok dopoludnia doposiaľ neznámy páchateľ podvodným spôsobom vylákal od 68-ročnej dôchodkyne z Košíc finančnú hotovosť 10.000 eur. Počas telefonického rozhovoru sa vydával za jej bratranca „Joža“ z Martina a dôchodkyni uviedol, že potrebuje peniaze na vykonanie obchodu v Košiciach, inak príde o viac ako 20 tisíc eur. Poškodená dôchodkyňa vybrala z banky sumu 10.000 eur. Peniaze následne na dohodnutom mieste odovzdala neznámej osobe, ktorú mal poslať bratranec „Jožo“. V tejto súvislosti vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach okolie začal trestné stíhanie pre zločin podvodu (trestná sadzba tri až 10 rokov). Polícia po páchateľovi intenzívne pátra.

Vzhľadom na to, že výzvy polície sa míňajú účinku na dosiahnutie sledovaného cieľa, polícia apeluje na rodinných príslušníkov, susedov, starostov, ktorí prichádzajú do kontaktu s osamelo žijúcimi staršími osobami, aby ich upozornili na takéto podvodné konanie páchateľov. Opakovane ich upozorňovali, aby nevpúšťali cudzie osoby do svojich príbytkov, nekontaktovali sa s cudzími osobami osamote. Aby v žiadnom prípade nevyberali z uschovaných miest peňažnú hotovosť a cennosti v prítomnosti neznámych osôb. A tiež, aby nám oznamovali takéto prípady, aby mohla polícia okamžite reagovať a páchateľov „podvodníkov“ postaviť pred súd.

Seniorov vyzývame, aby si u príbuzných obratom overili hodnovernosť telefonických rozhovorov, či skutočne ide o blízkeho, prípadne príbuznú osobu, ktorá potrebuje pomoc a „nenaleteli“ podvodníkom.  V prípade podozrivého správania osoby, ktorá sa snaží pod rôznymi zámienkami neodbytne dostať do ich obydlia, ihneď kontaktovali políciu na čísle 158. Žiadame občanov, ak sú svedkami takéhoto podozrivého konania, aby ihneď kontaktovali políciu na telefónnom čísle 158, aby mohla polícia ihneď konať, resp. vykonať okamžitý zákrok či zásah. 

Pátracia akcia po nezvestnej žene s dieťaťom z Maďarska  sa skončila úspešne

Včera (23.10.) vo večerných hodinách maďarská polícia požiadala políciu na Slovensku o spoluprácu pri pátraní po nezvestnej žene (32) a jej 3-ročnej dcére prostredníctvom spoločného kontaktného pracoviska v Slovenskom Novom Meste, s nezvestnou osobou príbuzní stratili spojene o 18,00 h. Operačné stredisko KR PZ Košice ihneď vyslalo policajné hliadky preveriť oznámenie a  po nezvestných osobách vyhlásilo pátranie. Osoby sa mali pohybovať peši alebo na osobnom motorovom vozidle zn. Peugeot v smere od hraničného priechodu Agteleg k Domici v Rožňavskom okrese. Policajné hliadky spozorovali vozidlo bez posádky, zaparkované na poľnej ceste pred Domicou. Policajné hliadky prehľadali priľahlý les zv. Čertova diera a blízke okolie. Krátko pred 01,00 hodinou bola nezvestná žena s dieťaťom nájdená v jednom z penziónov v obci Dlhá Ves, kde bola ubytovaná, a kde ju okoloidúci vodič odviezol po tom, čo ju vyčerpanú našiel na okraji cesty smerom na obec Plešivec. Nezvestná žena sa vybrala na túru a stratila sa. Prešla cca 10 km lesným porastom až do obce Čoltovo a peši sa vybrala až do Plešivca, pričom sa jej vybil mobil. Pátracej akcie sa zúčastnili príslušníci OR PZ Rožňava a KR PZ Košice, vrátane psovoda so služobným psom, príslušníci HaZZ, v súčinnosti s políciou Maďarska.


 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]