magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Odvaha byť slobodní
@ Aktuálne -> Školstvo      Nov 26 2018 - 19:01 GMT

Na záver kalendárneho roka, v rámci ktorého si Slovenská republika aj Veľvyslanectvo USA v Bratislave pripomínali významné výročia spájajúce sa s rokom 2018, veľvyslanec USA na Slovensku J. E. Adam Sterling vystúpi na pôde Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Študentom a pedagógom sa prihovorí s prednáškou na tému Odvaha byť slobodní: 100 rokov slovensko-amerických vzťahov.

Veľvyslanec Adam Sterling si zvolil túto košickú univerzitu, lebo Katedra anglistiky a amerikanistiky na Filozofickej fakulte UPJŠ má s veľvyslanectvom dlhoročnú aktívnu spoluprácu. Na jej základe bola katedra v októbri tohto roka ocenená americkým veľvyslanectvom Cenou Woodrova Wilsona ako uznanie mimoriadnej práce na podporu lepšieho porozumenia a zhodnocovania spoločných skúseností medzi Spojenými štátmi americkými a Slovenskou republikou,“ uviedla PhDr. Jana Illéšová z Veľvyslanectva USA v Bratislave.

Spoluprácu s Veľvyslanectvom USA na Slovensku hodnotíme ako veľmi prospešnú a je pre nás poctou, že kontakty s predstaviteľmi ambasády sú nielen intenzívne, ale aj bezprostredné,“ oceňuje vedúca Katedry anglistiky a amerikanistiky Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach Dr. h. c. doc. Mgr. Slávka Tomaščíková, PhD. Spresňuje, že popri pravidelných prednáškach zamestnancov veľvyslanectva na akademické témy, ale aj témy z praxe, prináša spolupráca katedry a ambasády aj prednášky expertov z USA na témy súvisiace s aktuálnym dianím v tejto krajine a tiež pravidelné návštevy amerických veľvyslancov a chargé d'affaires na pôde KAA FF UPJŠ.

Veľmi vďační sme aj za dary veľvyslanectva určené na zabezpečenie aktivít pre študentov, napríklad za mobilný tlmočnícky set pre simultánne tlmočenie, súbor mikrofónov na prezentácie, kameru či fotoaparát,“ dodáva doc. S. Tomaščíková.

Prednáška veľvyslanca USA A. Sterlinga sa uskutoční vo štvrtok 29. novembra 2018 o 16.00 hod. na Filozofickej fakulte UPJŠ v Košiciach, v prednáškovej sále RB0A5 (M5).

PhDr. Marián Gladiš, PhD.
Filozofická fakulta UPJŠ v Košiciach
 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]