magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na Filozofickej fakulte UPJŠ bude prednášať nositeľ Pulitzerovej ceny
@ Aktuálne -> Školstvo      Nov 28 2018 - 16:39 GMT

Prednášky nositeľov prestížnej Pulitzerovej ceny na Filozofickej fakulte UPJŠ v Košiciach, organizované v rámci programu Osobnosti osobne, sa stali neodmysliteľnou súčasťou konca kalendárneho roka na najmladšej fakulte druhej najstaršej klasickej univerzity na Slovensku. Rovnako ako v uplynulých piatich rokoch, keď v Košiciach prednášali významné americké novinárky a novinári Abigail Goldman (2013), Walt Bogdanich (2014), James Steele (2015), Deborah Nelson (2016) a Martha Mendoza (2017), prichádza so zaujímavým a inšpiratívnym námetom ďalší vplyvný americký žurnalista Ian Johnson, ktorý vystúpi s témou Zrod novej veľmoci.

Čína je druhou najsilnejšou ekonomikou sveta a významným „hráčom“ v medzinárodnom priestore, ale nie vždy to tak bolo. Aké myšlienky a hodnoty stoja za jej rýchlym vzostupom? Aké sú idey a nádeje jej obyvateľov? Odpovede na tieto a ďalšie relevantné otázky ponúkne držiteľ Pulitzerovej ceny z roku 2001 Ian Johnson, ktorý skúma Čínu 35 rokov a vďaka tomu výborne chápe rozsiahle zmeny, ktorými najľudnatejší štát sveta prešiel na ceste od chudobnej krajiny k svetovej veľmoci.

Prednáška Iana Johnsona sa uskutoční 3. decembra 2018 o 10.00 hod. v Historickej aule Rektorátu UPJŠ na Šrobárovej 2 v Košiciach a bude simultánne tlmočená do slovenčiny.

Ian Denis Johnson (1962), rodák z Montrealu, je americký novinár a spisovateľ, ktorý sa profesijne venuje spoločnosti, náboženstvu a dejinám. Takmer 20 rokov strávil v Číne, najprv ako študent a neskôr ako korešpondent denníkov The Baltimore Sun a The Wall Street Journal – venoval sa vstupu Číny do Svetovej obchodnej organizácie, makroekonomike a sociálnym otázkam. Do Čínskej ľudovej republiky sa vrátil v roku 2009, v súčasnosti pôsobí v Nemecku. Píše pre viacero svetových periodík, učí a vedie postgraduálny program v Pekinskom centre, je poradcom niekoľkých akademických časopisov a expertných skupín. Pulitzerovu cenu získal v roku 2001 za reportáže o prenasledovaní členov hnutia Fa-lun Kung v Číne. Je tiež držiteľom dvoch cien Zámorského tlačového klubu (Overseas Press Club of America), ceny Spoločnosti profesionálnych novinárov (Society of Professional Journalists) a rovnako tak Shorensteinovej novinárskej ceny (Shorenstein Journalism Award) Stanfordskej univerzity za články o Ázii z roku 2017. Vydal tri knižné publikácie – Divoká tráva: Tri príbehy o zmene v modernej Číne (Wild Grass: Three Stories of Change in Modern China; 2004), Mešita v Mníchove (A Mosque in Munich; 2010) a Duše Číny: Návrat náboženstva po Maovi (The Souls of China: The Return of Religion After Mao; 2017). Čínska podoba jeho mena je Zhang Yan.

 

PhDr. Marián Gladiš, PhD.

Filozofická fakulta UPJŠ v Košiciach


 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]