magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 22. 01..2019
@ Aktuálne -> Polícia      Jan 23 2019 - 18:59 GMT

Polícia v Košiciach obvinila z výtržníctva 2 tínedžerky

Na objasnení protiprávneho konania, ktoré polícia zaznamenala v meste Košice počas monitorovania sociálnych sietí, a o ktorom sme vás informovali prostredníctvom tlačových správ (6.1. a 7.1.), príslušníci Policajného zboru intenzívne pracovali. Na základe doposiaľ vykonaných procesných úkonov, a po zhromaždení a vyhodnotení dôkazových materiálov, vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach z prečinu výtržníctva obvinil 2 mladistvé osoby, dievčatá vo veku 15 a 16 rokov.

Podľa výsledkov doterajšieho vyšetrovania mladšia z obvinených sa po predchádzajúcej dohode, uskutočnenej prostredníctvom sociálnych sietí, stretla začiatkom mesiaca január (5.1.) tohto roku s maloletou osobou (12), a pred väčším počtom mladých ľudí sa za budovou jednej z bánk v Košiciach začali vzájomne fyzicky napádať do rôznych častí tela. Po skončení fyzického napádania k maloletej pristúpila staršia z obvinených dievčat, ktorá maloletú osobu zhodila na zem, a tam ju fyzicky napadla. Pri uvedenom konaní k zraneniam, ktoré by si vyžiadali lekárske ošetrenie, nedošlo.

Za uvedený skutok je v zmysle Trestného zákona stanovená trestná sadzba 6 mesiacov až 3 roky, v prípade mladistvých osôb sa trestná sadzba znižuje na polovicu. Keďže tretia zo zúčastnených osôb je osobou maloletou, takúto osobu nie je možné v zmysle Trestného poriadku trestne stíhať.V súvislosti s týmto prípadom vyšetrovateľ Policajného zboru naďalej vykonáva potrebné procesné úkony, prebieha znalecké dokazovanie, a vyšetrovanie prípadu aj naďalej prebieha.

Najskôr sa kamarátili, potom ho olúpil.

V piatok (18.1) vo večerných hodinách, na jednom z parkovísk v meste Michalovce, do vozidla zn. Škoda Octavia k 18-ročnému Jaroslavovi z Michaloviec a ďalším štyrom osobám, dobrovoľne nastúpil poškodený 16-ročný miestny mladík. Po jazde mestom došlo na ďalšom z michalovských parkovísk medzi mladíkmi k hádke, pri ktorej sa 18-ročný Jaroslav poškodenému vyhrážal so skrutkovačom v ruke. Ten mu z obavy o svoj život vydal mobilný telefón a peňaženku bez finančnej hotovosti. Jaroslav následne nastúpil do vozidla a z miesta odišiel. K zraneniam nedošlo, 16-ročný mladík utrpel majetkovú ujmu 250 eur.

Podľa popisu osoby, ktorý policajtom uviedol poškodený pri oznámení skutku, michalovskí kriminalisti 18-ročného Jaroslava vypátrali a vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Michalovciach muža obvinil zo zločinu lúpeže. Obvinený je stíhaný väzobne. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody a sedem až 12 rokov.

Štvorlístku rovesníkov sa „spoločná akcia“ nevyplatila

V nedeľu (20.1.) krátko pred 20.30 hodinou sa po predchádzajúcej vzájomnej dohode štyria 24-roční muži, Milan, Dušan, Ján a René, stretli pred jednou z košických predajní náradia. Milan s Dušanom postupne z predajne povynášali 12 kufríkov na elektrické náradie, ktoré spoločne naložili do vozidla a odviezli ukryť do garáže. Potom sa vrátili naspäť k predajni, Milan s Dušanom opäť vošli do predajne, pričom Ján s Reném ostali vo vozidle a sledovali okolie.

Policajti zaznamenali signál o narušení objektu a na miesto boli ihneď vyslané policajné hliadky. Príslušníci pohotovostnej motorizovanej jednotky Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach, ktorí boli na mieste ako prví, pred predajňou spozorovali sedieť vo vozidle dve osoby, ktoré uviedli, že v budove sa nachádzajú ďalšie dve osoby. Tie po chvíli vyšli z objektu predajne s kuklami na hlavách, keď však zbadali policajné hliadky, vbehli naspäť do predajne. Na výzvy zasahujúcich príslušníkov polície, aby vyšli z predajne, nereagovali. Policajti voči osobám nachádzajúcim sa vo vnútri, a to Dušanovi a Milanovi, použili v zmysle zákona donucovacie prostriedky, a všetky osoby boli následne predvedené na príslušné policajné oddelenie k vykonaniu ďalších procesných úkonov. Svojim konaním vznikla poškodenej spoločnosti škoda predbežne vyčíslená na viac ako 4.200 eur.

Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach štvorlístok 24-ročných kamarátov, Milana, Dušana, Jána a Reného, obvinil zo zločinu krádeže spáchaného formou spolupáchateľstva. Policajný vyšetrovateľ zároveň spracoval podnet na väzobné stíhanie obvinených. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na tri až 10 rokov.

Havaroval, zohrial sa teplým čajom, a „nafúkal“

54-ročný Košičan Roman, ktorý včera (22.1.) krátko pred 11.30 hodinou viedol osobné motorové vozidlo zn. Fiat Brava v smere od obce Jasov na obec Rudník (okr. Košice okolie), pravdepodobne z dôvodu nevenovania sa plne vedeniu vozidla a sledovaniu situácie v cestnej premávke, prešiel s vozidlom do protismeru, kde sa vozidlo prevrátilo do priekopy. Vodič po dopravnej nehode z miesta nehody ušiel. Policajti Obvodného oddelenia Policajného zboru Jasov na mieste prepátrali okolie, avšak osoba nájdená nebola.

Keďže vznikla dôvodná obava, že vodič vozidla môže byť po dopravnej nehode zranený, bol na miesto udalosti vyslaný psovod so služobným psom. Služobný pes zachytil pachovú stopu a psovoda nasmeroval k lesu, k blízkosti strmého zrazu. Na tomto mieste bola nájdená v snehu ležiaca osoba, ktorá nereagovala ani na výzvy policajta, ani na štekot služobného psa.  Po čase sa osobu podarilo prebrať, a za pomoci psovoda sa presunula do služobného motorového vozidla, psovod osobe na zahriatie poskytol horúci čaj. Hasiči, ktorí prišli na miesto dopravnej nehody, zranenej osobe poskytli deku na prikrytie.

 Keď však príslušníci Policajného zboru, ktorí dokumentovali dopravnú nehodu, muža podrobili dychovej skúške, jej výsledok bol pozitívny, a to 0,46 mg/l alkoholu v dychu (0,96 promile). Hodnota opakovanej dychovej skúšky však bola vyššia. Muž bol RZP prevezený na ošetrenie do nemocnice, podľa predbežnej lekárskej správy však zranenia neutrpel. Predbežná škoda na vozidle bola vyčíslená na 1.000 eur. Presná príčina dopravnej nehody, bližšie okolnosti i miera zavinenia sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.


 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]