magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 04. 07..2019
@ Aktuálne -> Polícia      Jul 06 2019 - 14:15 GMT

Kolumbijčan chodil na návštevy bez pozvania, nevyplatilo sa mu to

V marci tohto roku sa 26-ročný občan Kolumbie, ktorý sa v skupine viacerých Kolumbijčanov, naposledy vyhostenej z Českej republiky za spáchanie obdobného trestného činu, pohyboval po okolitých štátoch Európskej únie, vlámal v Košiciach do dvoch rodinných domov, z ktorých odcudzil finančnú hotovosť a šperky, čím ich majiteľom spôsobil škodu vyčíslenú na viac ako 8.400 eur.

Podľa záverov znaleckého dokazovania a po vyhodnotení zhromaždeného dôkazového materiálu vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach v týchto dňoch cudzinca obvinil zo zločinu krádeže v jednočinnom súbehu s prečinom porušovania domovej slobody. Obvinenému mužovi v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na tri až 10 rokov.

Opatrnosti nie je nikdy dosť!

Nejeden z vás opustí v letnom období svoje bydlisko. Nezabudnite, že čím väčším počtom zabezpečovacích mechanizmov pri svojom odchode zabezpečíte svoje obydlie, tým lepšie. Úplne najjednoduchším spôsobom je presmerovanie pošty alebo dohoda so susedmi, aby vám pravidelne vyprázdňovali poštovú schránku. Plná poštová schránka automaticky evokuje cudzím osobám, že sa doma nenachádzate. Tiež treba dôsledne dbať na to, aby ste uzavreli a uzamkli všetky okná a dvere vedúce do bytu alebo domu, vrátane vstupných bráničiek na pozemok a garážových dverí. Ak dôverujete svojim susedom, môžete sa s nimi dohodnúť, aby vám počas dovolenky chodili polievať kvety, príp. záhradu. Tým docielite, že vo vašom obydlí bude vnímaný pohyb osôb. Veľmi dobrým bezpečnostným opatrením môže byť aj časový spínač na osvetlenie domu alebo bytu. Cez vopred načasovaný svetelný spínač viete zapnúť osvetlenie v byte alebo v dome na určitú dobu vo večerných hodinách (napríklad 2 – 3 hodiny). V modernej dobe LED svietidiel je odber elektrickej energie minimálny a rozsvietené svetlá vo večerných hodinách každý deň vyvolávajú v mysli potencionálnych páchateľov vašu prítomnosť v obydlí. Samozrejme, úplne najlepším opatrením je tichý alebo hlasný alarm naviazaný na pohybový alebo kontaktný senzor a s prepojením buď na pult centralizovanej ochrany Policajného zboru alebo aspoň na svoj mobilný telefón.

Nezdieľajte svoje plány na sociálnych sieťach!

Niet horšieho spôsobu, ako upozorniť potenciálnych páchateľov na to, že vlastníci alebo užívatelia bytu alebo domu sa nebudú v určitom období nachádzať vo svojom obydlí, prostredníctvom zverejnenia a zdieľania plánov letnej dovolenky na sociálnych sieťach alebo ďalšími, verejne prístupnými spôsobmi. Odporúčame vyvarovať sa zverejňovaniu plánovaného dlhodobého odchodu z miesta bydliska, ale aj prípadnému zdieľaniu GPS polohy na sociálnych sieťach v priebehu dovolenky alebo zverejňovaniu fotografií z dovolenky pred návratom z nej. V opačnom prípade potencionálnych páchateľov do svojho obydlia doslova pozývate.

Včera došlo v Michalovciach k hrozivo vyzerajúcej nehode

Včera (4.7.) krátko pred 11. hodinou došlo v Michalovciach k dopravnej nehode, pri ktorej okoloidúci zatajovali dych.

Podľa doterajších zistení 58-ročný vodič z okresu Michalovce, ktorý s vozidlom zn. Opel Zafira smeroval od železničnej stanice v Michalovciach na Zemplínsku Šíravu, pravdepodobne z dôvodu náhlej zdravotnej indispozície prešiel s vozidlom cez obrubník deliaceho stredového pásu do protismeru, zišiel z vozovky, prednou časťou vozidla narazil do smetného koša, nachádzajúceho sa na zastávke autobusov, a poškodil jej konštrukciu a sklenenú výplň. V tom čase sa, našťastie, v blízkosti udalosti nenachádzali žiadni ľudia. Vodič bol podrobený dychovej skúške s negatívnym výsledkom. Podľa predbežnej lekárskej správy utrpel ľahké zranenia, rovnako tak aj jeho spolujazdkyňa. Predbežná škoda bola vyčíslená na 7.000 eur. 

Presná príčina dopravnej nehody, bližšie okolnosti i miera zavinenia sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

 

 


 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]