magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 02.až 05. 10..2019
@ Aktuálne -> Polícia      Oct 07 2019 - 13:36 GMT

05.10.

Sobota v okrese Košice okolie bola tragická. Spolujazdkyňa nehodu neprežila

Náhle zmeny poveternostných podmienok sa podpisujú aj pod dopravnú situáciu na cestách Košického kraja. Je preto nevyhnutná zvýšená opatrnosť. Častými príčinami vzniku dopravných nehôd je mnohokrát aj skutočnosť, že vodiči nie vždy adekvátne reagujú najmä na zhoršenú viditeľnosť a mokré vozovky, zle odhadnú vzdialenosť medzi vozidlami, niektorí precenia svoje schopnosti a aj v miernych zákrutách dostatočne neprispôsobia rýchlosť svojim schopnostiam a stavu vozovky. Opatrnou a zodpovednejšou jazdou vodičov sa v mnohých prípadoch dá predísť tragédiám a kolíziám na jesenných cestách.

O tom, či za dopravnú nehodu, ku ktorej došlo včera 5.10. krátko pred 9.45 hodinou v katastri obce Košické Oľšany mohli nepriaznivé poveternostné podmienky, precenenie vlastných schopností či neprispôsobenie jazdy, je ešte predčasné hovoriť. Podľa doterajších zistení s osobným motorovým vozidlom zn. Fiat Punto smerovala 36-ročná vodička z okresu Košice okolie po rovnom úseku cesty od Bidoviec do obce Košické Oľšany, avšak v čase, keď predchádzala iné, pred ňou jazdiace vozidlo, dostala s autom na mokrej vozovke šmyk, v dôsledku čoho prešla do protismeru, kde sa zrazila s proti idúcim vozidlom zn. Nissan Qashqai, ktoré viedol 38-ročný Bratislavčan. Vodička Fiatu Punto bola po dopravnej nehode na mieste ošetrená privolanou RZP, prevoz do nemocnice odmietla, neskôr však lekárske ošetrenie sama vyhľadala a podľa predbežného vyjadrenia lekárov utrpela ľahké zranenia. Jej 64-ročná spolujazdkyňa, sediaca na sedadle spolujazdca, bola prevezená do košickej nemocnice, kde sa podrobila operácii, žiaľ, aj napriek snahe lekárov svoj boj o život včera krátko po 16. hodine prehrala. Vodič druhého vozidla sa nezranil. V aute však okrem manželky, ktorá sa zranila ľahko, viezol na zadných sedadlách, v detských autosedačkách sediace, 2 maloleté deti (4,1), našťastie, tie boli iba jednorazovo ošetrené na mieste. Vykonanou dychovou skúškou nebolo u vodičov zistené požitie alkoholických nápojov. Vodičke Fiatu Punto bol na mieste zadržaný vodičský preukaz. Počas dokumentovania dopravnej nehody, na ktorom bol prítomný aj znalec z odboru cestná doprava, bola premávka v tomto úseku riadená dopravnými policajtmi. Predbežná celková škoda bola vyčíslená na 6.500 eur.

Polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia. Všetky bližšie okolnosti tejto tragickej dopravnej nehody, presná príčina, ale i miera zavinenia jej účastníkov sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

04.10.

Európskemu zatykaču unikal, „PMJ-čkárom“ už však neunikol

Dňa 4.10. krátko po 21.30 hodine spozorovali počas výkonu služby spišskonovoveskí „PMJ-čkári“ vozidlo zn. BMW, osvetlenie ktorého nebolo v súlade s predpismi. Policajti na zastavenie vozidla použili výstražné svetelné a zvukové zariadenie a znamenie „STOP“, vodič však nereagoval, naopak, zrýchlil a v spišskonovoveských uliciach policajtom unikal. Policajné hliadky prenasledovali unikajúce vozidlo a snažili sa ho zablokovať služobnými vozidlami, vodič však na výzvy polície nereagoval, bezohľadnou a riskantnou jazdou pokračoval ďalej, až následne pri tzv. Levočskej bráne v Spišskej Novej Vsi nezvládol vo vysokej rýchlosti riadenie vozidla, pri brzdení dostal šmyk a prednou časťou vozidla narazil do kovového ståpika. Vodič však z miesta ušiel. Policajným hliadkam sa snažil stratiť v uličkách, niekoľkokrát počas úteku spadol, avšak na Baníckej ulici mu už cestu skrížila hliadka pohotovostnej motorizovanej jednotky, ktorá muža, kladúceho aktívny odpor, za pomoci donucovacích prostriedkov zadržala. Následne bol muž prevezený na policajné oddelenie k ďalšej realizácii, kde policajti zistili totožnosť unikajúceho muža. Išlo o 47-ročného miestneho muža, ktorého policajti podrobili aj dychovej skúške na zistenie požitia alkoholu s negatívnym výsledkom. Ïalšími vykonávanými procesnými úkonmi bolo zistené, že na 37-ročného Juraja je vydaný Európsky príkaz na zatknutie, ktorý vydal súd v Chomutove (Česká republika) za zločin krádeže vlámaním. Keďže sa muž sťažoval na bolesť v kolene, ktorú si spôsobil pádom počas úteku pred policajnými hliadkami, bol prevezený do spišskonovoveskej nemocnice na ošetrenie, kde bol zároveň na zistenie požitia inej návykovej látky bol podrobený aj toxikologickému vyšetreniu. Po vykonaní všetkých potrebných úkonov bol muž umiestnený do cely policajného zaistenia. 

03.10.

Mužova maximálna neopatrnosť mala tragický koniec

Neopatrný pohyb po tme, v jednom z jazdných pruhov štátnej cesty I/79, a bez akéhokoľvek reflexného prvku, sa môže skončiť jedine tragédiou. Rovnako to skončilo aj 3.10. krátko pred 20.45 hodinou, keď na obchvate mesta Trebišov, v smere od obce Veľaty na obec Veľký Ruskov, došlo k zrážke nákladného motorového vozidla zn. Mercedes Sprinter a 55-ročného Trebišovčana. Žiaľ, 55-ročný chodec ťahal v tomto prípade za kratší koniec. Zranenia, ktoré pri zrážke utrpel, boli také vážne, že im na mieste dopravnej nehody podľahol. Vodič dodávky, ktorý si chodca v tmavom oblečení všimol na poslednú chvíľu, už aj napriek snahe zrážke nedokázal zabrániť. Na mieste bol podrobený dychovej skúške, ktorá však požitie alkoholických nápojov nepotvrdila. To, či alkohol požil nebohý chodec, bude zisťované pri pitve.

Polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia. Presná príčina dopravnej nehody, ale aj to, prečo chodec kráčal pešo v jazdnom pruhu štátnej cesty, spolu s mierou zavinenia oboch účastníkov dopravnej nehody, budú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

02.10

Košickí policajti objasnili ďalšiu lúpež, obeťou bol dôchodca

Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach zo zločinu lúpeže obvinil 30-ročného Pavla z okresu Košice okolie, ktorý v nedeľu (29.9.) vo večerných hodinách na Gemerskej ulici v Košiciach lúpežne prepadol  74-ročného dôchodcu z Košíc. Obvinený muž podľa doterajšieho vyšetrovania dôchodcu sotil zozadu, následkom čoho spadol na zem. Potom ho kolenami prikľakol a prehľadal mu vrecká. Dôchodca sa bránil, pričom počas zápasenia mu obvinený Pavol poškodil vetrovku a fyzicky ho napadol. Keď dôchodcovi prišiel na pomoc okoloidúci, obvinený muž z miesta ušiel. Policajti podozrivého muža krátko na to vypátrali a zadržali. Ukrýval sa za teplovodným potrubím neďaleko miesta činu. Napadnutý dôchodca sa zo zranení (zlomenina nosa, odreniny na tvári) bude liečiť asi tri týždne. Obvinenému mužovi za tento čin, spáchaný na chránenej osobe, hrozí trest odňatia slobody až na dvanásť rokov. Stíhaný je väzobne.



 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]