magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 02.11..2019
@ Aktuálne -> Polícia      Nov 04 2019 - 11:45 GMT

Neopatrnosť si vyžiadala život spolujazdca

Náhle zmeny poveternostných podmienok sa podpisujú aj pod dopravnú situáciu na cestách Košického kraja. Je preto nevyhnutná zvýšená opatrnosť. Častými príčinami vzniku dopravných nehôd je mnohokrát aj skutočnosť, že vodiči nie vždy adekvátne reagujú najmä na zhoršenú viditeľnosť a mokré vozovky, zle odhadnú vzdialenosť medzi vozidlami, niektorí precenia svoje schopnosti a aj v miernych zákrutách dostatočne neprispôsobia rýchlosť svojim schopnostiam a stavu vozovky. Opatrnou a zodpovednejšou jazdou vodičov, ale i zodpovedným prístupom chodcov, sa v mnohých prípadoch dá predísť tragédiám a kolíziám na jesenných cestách.

Dňa 2.11. krátko pred polnocou došlo na úseku cesty v smere od obce Mokrance na obec Buzica (okr. Košice okolie) k dopravnej nehode, ktorá mala, žiaľ, tragické následky. Podľa doterajších zistení 24-ročný vodič z okresu Košice okolie po prejdení pravotočivej zákruty pravdepodobne nezvládol na mokrej vozovke riadenie vozidla zn. Škoda Octavia, v šmyku prešiel s vozidlom do protismeru a pokračoval ďalej, až narazil do stromu mimo vozovky,v ktorom vozidlo ostalo zakliesnené. Vo vozidle sa v tom čase okrem vodiča, ktorý podľa predbežnej lekárskej správy utrpel ľahké zranenia, nachádzal na sedadle vedľa vodiča aj 22-ročný spolujazdec, ktorý však na mieste utrpel zranenia nezlučiteľné so životom. Vodič bol na mieste podrobený dychovej skúške s výsledkom 0,44 mg/l alkoholu v dychu (0,92 promile), opakovaná dychová skúška mala stúpajúcu tendenciu. Na zistenie požitia iných návykových 

Pri dokumentovaní dopravnej nehody bol prítomný aj znalec z odboru cestná doprava. V súvislosti s touto dopravnou nehodou polícia začala trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia. Presná príčina tejto dopravnej nehody, jej bližšie okolnosti, ale i miera zavinenia sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.


Medzinárodnú turistiku za lupom“ stopli košickí policajti

Niekoľkomesačné úsilie košických kriminalistov, počas ktorého policajti dennodenne zhromažďovali informácie a dôkazy, vyvrcholilo objasnením ozbrojeného lúpežného prepadnutia banky v Košiciach.

Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach v týchto dňoch obvinil zo zločinu lúpeže spáchaného formou spolupáchateľstva dvoch mužov vo veku 22 a 37 rokov, štátnych občanov Srbskej republiky, ktorí podľa doterajšieho vyšetrovania potom, čo koncom apríla tohto roku vošli do pobočky jednej z bánk v MČ Košice Západ maskovaní kuklami na hlavách a ozbrojení strelnými zbraňami, tieto namierili na pracovníkov a klientov banky, a so slovami „toto je prepad, ruky hore“ začali prehľadávať pokladničné boxy a peňažné priehradky. Pod hrozbou použitia zbrane prinútili pracovníčky banky vydať finančnú hotovosť viac ako 8.000 eur. Potom s ulúpenými peniazmi ušli na neznáme miesto. Pri tomto lúpežnom prepadnutí k zraneniu osôb nedošlo.  

Bezprostredne po prijatí oznámenia o lúpežnom prepadnutí pobočky banky košickí policajti prijali a vykonali neodkladné opatrenia smerujúce k vypátraniu páchateľov, a ihneď začali po páchateľoch pátrať, po tzv. horúcej stope. Preverovali možné trasy úniku páchateľov, počas čoho našli a zaistili rukavicu jedného z páchateľov. Pátrali po celom meste a jeho okolí. Po zabezpečení kamerových záznamov a ich analýzou kriminalisti zistili, že obaja podozriví si boli miesto činu obzrieť už pár dní pred lúpežou. Aby pôsobili nenápadne, na presun používali motorové vozidlo zn. BMW s bratislavským evidenčným číslom,  ktoré bolo odcudzené v Českej republike v minulom roku zo slovenského vozidla.  

Keďže na základe získaných informácií vzniklo podozrenie, že podozrivé osoby sa pohybovali aj na území okolitých štátov, policajti o pomoc požiadali aj kolegov susedných štátov. Posunom vo vyšetrovaní bolo zistenie maďarských kolegov, že pohyb vozidla bol zaznamenaný v Maďarsku. 

Na základe informácií, ktorými disponovali košickí policajti krátko po skutku,  a vzájomnej spolupráce s maďarskými kolegami, oboch podozrivých cudzincov zadržali príslušníci protiteroristickej jednotky TEK v meste Segedín v Maďarsku. Pri páchaní trestnej činnosti podozrivé osoby používali falošné identity, bolo u nich nájdené väčšie množstvo finančnej hotovosti v rôznych menách, kukly, strelné zbrane a iné veci, ktoré používali k páchaniu trestnej činnosti. Podľa zistení polície sa títo občania Srbskej republiky mali dopustiť viacerých ozbrojených lúpežných prepadnutí na území Slovenka, Maďarska a Slovinska, ako aj iných závažných skutkov vo viacerých členských štátoch EÚ.

Keďže k lúpežnému prepadnutiu banky došlo aj v Nitrianskom kraji a popis podozrivých osôb sa nápadne zhodoval s popisom páchateľov košickej lúpeže, košickí kriminalisti poskytli informácie o týchto osobách nitrianskym kolegom, vďaka čomu sa podarilo objasniť lúpežné prepadnutie aj v Nitrianskom kraji.  

Obvineným občanom Srbskej republiky, ktorí sú väzobne stíhaní v Maďarsku v inej trestnej veci, hrozí za tento zločin v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov. 


 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]